Σε τραγική θέση οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα - Νέα κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα

Κλειστά τα σύνορα στην ΕιδομένηΕΛΛAΔΑ

Ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Ο συνωστισμός τόσων ανθρώπων καθώς και οι κακουχίες τις οποίες έχουν ήδη υποστεί κάνουν τη διαβίωση και την επιβίωση τους ακόμα δυσκολότερη. Αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, υγείας, διαβίωσης και υγιεινής ενώ οι ενέργειες που γίνονται από τις εθελοντικές ομάδες και τους πολίτες βοηθούν αλλά δε μπορούν να λύσουν το ζήτημα.

Ένα

έγγραφο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δείχνει την πληρότητα αυτή τη στιγμή στα 9 λειτουργικά hot spot που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια.

Ακολουθεί μια ανάλυση της κατάστασης στην Ειδομένη καθώς και των κυριότερων σημείων στην Αθήνα στα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρόσφυγες.

Ειδομένη

Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το "πράσινο φως" για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων. Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Άλλα έξι τρένα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

Την ίδια ώρα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει ερμητικά κλειστό από χθες, όταν πριν από τα επεισόδια είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 πρόσφυγες περιμένουν -ορισμένοι εδώ και πάνω από δέκα ημέρες- να περάσουν τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη και να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη. Παντού κυριαρχεί η ίδια ερώτηση, "πότε θα ανοίξουν τα σύνορα;", ενώ οι σκηνές στα χωράφια δεξιά κι αριστερά των γραμμών πληθαίνουν, με μια ολόκληρη πολιτεία να έχει στηθεί πλάι στο χωριό των μόλις 100 κατοίκων.

Πειραιάς

Σε τέσσερις σταθμούς σταθμούς του ΟΛΠ και συγκεκριμένα στην πύλη Ε-1, Ε-2, Ε-3 και στην Πέτρινη Αποθήκη, φιλοξενούνται προσωρινά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κατέφθασαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων παρά την αρχική εκτίμηση από την Παμπειραική Πρωτοβουλία Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων για 5.000 άτομα μεταβάλλεται περιοδικά καθώς όπως ανέφεραν στελέχη του ΟΛΠ πολλά άτομα και οικογένειες αναχωρούν από μόνα τους με προορισμό το σταθμό του τρένου. Όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΛΠ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αίθουσα στην πύλη Ε-7 έχει κλείσει προσωρινά προκειμένου να απολυμανθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θα καταφθάσουν αύριο με το πλοίο της γραμμής.

Πάντως από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το υπουργείο Υγείας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και το Χαμόγελου του Παιδιού έχουν διαθέσει εξειδικευμένους γιατρούς, προκειμένου να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση στους μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης εθελοντικές οργανώσεις προσφέρουν τρεις φορές την ημέρα τροφή φρούτα και νερό.

Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό καθαριότητας σε 24ωρη βάση αλλά και χημικές τουαλέτες. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη 2 Μαρτίου σύσκεψη στην Περιφέρεια με φορείς της πόλης για το μεταναστευτικό στην οποία θα συμμετάσχουν, ο Εμπορικός Σύλλογος, το επιμελητήριο Πειραιά, εκπρόσωποι από τα τρία νοσοκομεία της Περιφέρειας, ο ιατρικός φαρμακευτικός και οδοντιατρικός σύλλογος Πειραιά αλλά και στελέχη του ΟΛΠ.

Τέλος. στo λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 μεταφέροντας 623 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 497 άτομα από τη Μυτιλήνη και 126 από τη Χίο.

Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 423 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 316 άτομα από τη Ρόδο και 107 από την Κω.

Στο μεταξύ αναχώρησε τα ξημερώματα μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" για τη Μυτιλήνη και τη Χίο προκειμένου να παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες.

Ελληνικό

Ένα μικρό «χωριό» με σκηνές, απλωμένα ρούχα και κουβέρτες στο πάτωμα έχει στηθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Ολυμπιακής στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σε αυτόν τον χώρο φιλοξενούνται περίπου 1.500 πρόσφυγες, με τις οικογένειές τους κυρίως από Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη συντονισμού της δομής στο κτίριο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό, Χαρά Στάγγου. «Οι μισοί από όσους ζούνε εδώ είναι ανήλικοι μέχρι 18 ετών» συμπληρώνει. Οι ροές προς το Ελληνικό είναι συνεχείς, αλλά όπως τόνισε η κ. Στάγγου από σήμερα θα σταματήσουν να δέχονται άτομα, καθώς «πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τις ντουζιέρες στον χώρο για να μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο οι άνθρωποι και έπειτα θα αρχίσουμε και πάλι δεχόμαστε κόσμο».
Η τροφοδοσία καλύπτεται από τον στρατό, ωστόσο Αθηναίοι από όλες τις περιοχές επισκέπτονται το Ελληνικό και προσφέρουν ό,τι μπορούν. Το γραφείο του συντονισμού έχει γεμίσει με κούτες από διάφορα τρόφιμα, φρούτα, ρούχα, παπούτσια, μπιμπερό…
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις όμως, όπως υπογραμμίζει η κ. Στάγγου, εντοπίζονται σε γάλατα μακράς διάρκειας, αλλά και είδη καθαρισμού (σκούπες, σακούλες σκουπιδιών).
Στον χώρο, λειτουργεί μόνιμα ένα ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι δέχονται επί 24ωρου βάσης πρόσφυγες που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. Μια μεγάλη ουρά από μικρούς και μεγάλους περιμένει για να έρθει η σειρά τους μέχρι να εξεταστούν. Τα παιδιά παίζουν τρέχοντας ξυπόλητα τις πιο πολλές φορές, στους διαδρόμους και στις σκάλες του κτιρίου, ενώ οι μεγαλύτεροι μιλούν στο κινητό με συγγενείς τους ή κάθονται και περιμένουν στωικά.

Πλατεία Βικτωρίας

Στα παγκάκια, στον δρόμο, κρατώντας πλαστικές σακούλες από σούπερ μάρκετ με ό,τι τους έχει απομείνει περνούν το 24ωρο τους οι πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Σύριοι, που βρήκαν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Περίπου 600 άτομα ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ξαπλωμένοι σε λερωμένα στρώματα ή σε κουβέρτες που απλώνουν πάνω στον δρόμο. Απελπισμένοι και πεινασμένοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν ένα ποτήρι νερό που τους προσφέρουν οι εθελοντές, και τρέχουν μόλις δούνε κάποιον να μοιράζει λίγο ψωμί. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε. Τους δίνουμε μόνο τσάι, καφέ και νερό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια νεαρή Ολλανδή εθελόντρια από τη ομάδα Boat Refugee Foundation. «Προσπαθούμε μόνο να τους κάνουμε να ξεχαστούν έστω και για λίγο. Για αυτό και στήνουμε παιχνίδια για να παίζουν, να περάσει η ώρα τους».
Στο σημείο βρέθηκαν κυρίως το πρωί μέχρι και το μεσημέρι και μέλη της ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ, τα οποία έστησαν στην συμβολή των οδών Παιονίου και Αχαρνών ένα πρόχειρο ιατρείο στο οποίο εξετάζουν πρόσφυγες ασθενείς, ενώ υπάρχει και παιδίατρος.
Στο μεταξύ, και μια ομάδα από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων επισκέφτηκε τους πρόσφυγες της πλατείας για να ενημερώσει όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο, για το τι πρέπει να κάνουν, πού να απευθυνθούν και τι διαδικασίες να ακολουθήσουν.

Ίλιον

Σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων διαμορφώνεται χώρος πλησίον του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Ήδη συνεργεία του στρατού πραγματοποιούν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, που έχει έκταση περίπου 70 στρέμματα, για να εγκατασταθούν σκηνές και υποδομές υγιεινής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή. Το θέμα απασχόλησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου, χθες το βράδυ, στο οποίο παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε, στο χώρο εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν περί τους 1.000 πρόσφυγες για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Πρόκειται για περιφραγμένη έκταση που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία σεισμόπληκτων από τον μεγάλο σεισμό του 1999. Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η πρόταση αν ο δήμος θέσει θέμα λειτουργίας των παρακείμενων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, δεν πρόκειται για hotspot αλλά για προσωρινή δομή και διαβεβαίωσε ότι από τη λειτουργία του δεν θα επιβαρυνθεί η περιοχή. Ανέφερε ότι δεν θα εγκατασταθούν κοντέινερ παρά μόνο αντίσκηνα και προκατασκευασμένα σπίτια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με στρατιωτικούς γιατρούς, οπλίτες γιατρούς και τις ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Επίσης, δεν θα δημιουργηθούν εστιατόρια, αλλά τέντες προσωρινής εστίασης, καθώς τη σίτιση θα καλύψει ο στρατός.

προσφυγικόΕλλάδαΑθηνάΕιδομένηΊλιονΕλληνικόπλατεία ΒικτωρίαςΜετανάστεςΠειραιάςHas video:
Keywords
ελλαδα, νέα, χωρα, blue star, αθηνα, ΟΣΕ, φως, ΠΓΔΜ, ολπ, πειραιας, απε-μπε, κεελπνο, blue, star, μυτιληνη, boat, μκο, hotspot, οηε, στρατος, video, τελος ακινητων, 600 δις, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, χημικες τουαλετες, χωρες, το θεμα, αφγανισταν, γιατροι του κοσμου, θεμα, ιατρικη, ιλιον, ιρακ, μκο, νησια, οηε, ολπ, παιχνιδια, περιοδικα, πυλη, ρουχα, φρουτα, ψωμι, ωρα, blue star, star, αεροδρομιο, απε, απε-μπε, ασυλο, αφγανοι, βραδυ, γινονται, γιατροι χωρις συνορα, γιατροι, διαστημα, δημος, δειχνει, δομη, δυτικη, εγγραφο, αιθουσα, υπαρχει, εκτιμηση, ενημερωση, εξι, εστιατορια, ευρωπη, ζωνη, ιδια, κινητο, κτιριο, λειτουργια, μικρο, μπανιο, μονα, νερο, νοσοκομεια, μπε, ξημερωματα, ομαδα, παιδια, παπουτσια, πλοιο, πολιτεια, προβληματα, πορτα, πρωι, ροες, συγκεκριμενα, σειρα, σουπερ μαρκετ, συρια, σκηνες, σπιτια, σουπερ, σιτιση, τεντες, τσαι, υπουργειο υγειας, τρενα, τρια, χαρα, blue, boat, ειδη, επεισοδια, hotspot, υπουργειο, κλειστο, ομαδες, ουρα, πληροφοριες, ροδο, ταξιδι, υγειας
Τυχαία Θέματα