Σε ποιες νέες χώρες εξαπλώνεται το ISIS - Αυξάνονται οι φόβοι για επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης

ΚΟΣΜΟΣ

Το ISIS έχει εξελιχθεί σε Λερναία Ύδρα και η κατάσταση στην Μ. Ανατολή μοιάζει όλο και λιγότερο διαχειρίσιμη. Παρά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, αυτό εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες.

Στην Λιβύη το ISIS ανδρώθηκε εκμεταλλευόμενο το κενό εξουσίας που άφησε η πτώση του καθεστώτος Καντάφι. Βομβαρδισμοί

των Αμερικανών σκότωσαν 43 τζιχαντιστές σε στρατόπεδο εκπαίδευσης του ISIS στις 19 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλά ιστάμενου στην οργάνωση που μετείχε στον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τυνησία.

Η Ιταλία στις 22 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε αμερικανικά drones να χρησιμοποιήσουν αεροπορική βάση στην Σικελία για να επιτεθούν στην Λιβύη.

Το ISIS, όμως, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Βόρεια Αφρική, με συνέπεια την πλήρη αποσταθεροποίηση της περιοχής, αλλά και τις αυξανόμενες εστίες για νέα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το ISIS έχει εξαπλωθεί πλέον (εκτός από Συρία, Ιράκ κ.α.) σε:

Λιβύη - Αλγερία

Οι τζιχαντιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ακτογραμμή μήκους 150 μιλίων από την βάση τους στην Σύρτη και τώρα αριθμούν τα 6.500 μέλη. Στρατολογούν διαρκώς και από Συρία, Μάλι και Νίγηρα.

Στις 24 Φεβρουαρίου τζιχαντιστές εισέβαλαν στην πόλη Σαμπράθα και αποκεφάλισαν 12 αξιωματικούς ασφαλείας. Στις 18 Φεβρουαρίου συνελήφθη πυρήνας τζιχαντιστών στο γειτονικό Μαρόκο που σχεδίαζε χημική επίθεση.

Στο μεταξύ, παρακλάδια του ISIS στην Αλγερία γίνονται όλο και πιο ενεργά.

Αίγυπτος

Έχοντας ήδη δηλώσει υποταγή στο ISIS από τα τέλη του 2014, το αιγυπτιακό του παρακλάδι, η Επαρχία του Σινά πραγματοποιεί συχνές επιθέσεις σε Σινά και Κάιρο.

Ο οργάνωση αποκεφάλισε ένα Κροάτη τον Αύγουστο και "φύτεψε" την βόμβα στο ρωσικό αεροπλάνο τον Οκτώβριο, δολοφονώντας 224 ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή στην χώρα, η υποτίμηση του νομίσματος πλήττει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αφού τα προϊόντα ακριβαίνουν συνεχώς, με την κυβέρνηση να βάζει πλαφόν στις τιμές των φρέσκων τροφίμων. Σε διάγγελμά του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υποσχέθηκε ότι θα πουλούσε τον ίδιο του τον εαυτό για να βελτιώσει την κατάσταση.

Νιγηρία

Η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ δήλωσε υποταγή στο ISIS το 2015. Αν και έχασε εδάφη τους μήνες που ακολούθησαν, συνεχίζει να κάνει καθημερινές επιδρομές στην Β. Νιγηρία, το Τσαντ και το Καμερούν.

«Απορροφώντας» στο διάβα τους διάφορες εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις και αφομοιώνοντας τους περισσότερους νοσηρούς, εγκληματικούς πυρήνες σε κάθε περιοχή, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαπλώνονται και στην Β. Αφρική με ρυθμούς φονικής επιδημίας.

ISISΛιβύητζιχαντιστέςΑίγυπτοςΝιγηρίαπροσφυγική κρίσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα