Σε εξέλιξη το θρίλερ σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ - Το Μαξίμου ζυγίζει τις διαρροές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με βασική προτεραιότητα την ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο θα επικυρωθεί μια πρώτη δέσμη από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας κινείται ο πρωθυπουργός και όπως όλα δείχνουν ο ανασχηματισμός παραπέμπεται για αμέσως μετά. Απαντήσεις σε ορισμένα από το ερωτήματα που γεννά το εσωτερικό πολιτικό θρίλερ αναμένεται να δώσει απόψε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ(22:00).

Ο χρόνος πιέζει καθώς αύριο πρέπει να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή και ακολούθως να μπει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια ωστόσο μέχρι νωρίς το απόγευμα δεν είχε κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα

με δημοσιεύματα ο πρωθυπουργός ζητεί από τους υπουργούς του να υπογράψουν το νομοσχέδιο ειδάλλως να παραιτηθούν. Ωστόσο είναι με ερωτηματικό τι θα συμβεί με την υπογραφή του νομοσχεδίου δεδομένου ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν παραιτείται. Το θέμα των δύο υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας έχει ανοίξει από την ψηφοφορία της Βουλής όπου ψήφισαν «παρών» στην εξουσιοδότηση για τη διαπραγμάτευση και πλέον σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία. Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες έχουν φουντώσει οι φήμες περί παραίτησης της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Χουντής ο οποίος ανήκει στην αριστερή Πλατφόρμα.

Όλα τα κρίσιμα ζητήματα που είναι στο τραπέζι (ανασχηματισμός, νομοσχέδιο, πιθανές διαρροές στην ΚΟ, το ενδεχόμενο πειθαρχικών μέτρων ,κλπ) συζητούνται από το πρωί σε συσκέψεις και συναντήσεις του πρωθυπουργού με κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη.

Από το πρωί το Μαξίμου στο Μαξίμου έχουν βρεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρνες Κουίκ, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και Νίκος Φίλης, ο γραμματέας της ΚΟ Χρήστος Μαντάς και ο Γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης.

Νωρίς το πρωί συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, την οποία ενημέρωσε για τη συμφωνία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στη συνεδρίαση εκφράστηκε η βούληση για την ενότητα του κόμματος, καθώς και αντιρρήσεις στη λογική των πειθαρχικών μέτρων κατά βουλευτών που δε θα υπερψηφίσουν. Ενάντια στα πειθαρχικά μέτρα τάχθηκε ο ίδιος ο Γραμματέας Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: «όσο είμαι γραμματέας θα κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω την ενότητα του κόμματος», δήλωση που μοιάζει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησής του.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου επιχειρεί να «μετρήσει» και να ελέγξει τις διαρροές σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Η Αριστερή Πλατφόρμα η οποία διαθέτει περί τους 30 βουλευτές φαίνεται να κινείται συνολικά σε γραμμή μη στήριξης ψηφίζοντας «όχι» ή «παρών» ή με βουλευτές της να απέχουν από την ψηφοφορία. Ωστόσο εκτιμάται ότι οι βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο θα υπερβούν την Αριστερή Πλατφόρμα, επομένως ο αριθμός πιθανόν να ανέβει ή και να ξεπεράσει τους 40 βουλευτές.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με δήλωσή του χαρακτηρίζει τη συμφωνία απαράδεκτη που «δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία μαχόμενη κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, έστω στο «και πέντε» να την πάρει πίσω.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Πλατφόρμας Δέσποινα Χαραλαμπίδου έδειξε το δρόμο πάνω στον οποίο αναμένεται να βαδίσουν πολλοί εκ των βουλευτών που δεν θα υπερψηφίσουν, αυτόν της μη παραίτησης από την βουλευτική τους έδρας. Υπό το σκεπτικό ότι ο βουλευτής εκλέχθηκε προκειμένου να υπηρετήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Άλλοι βουλευτές προσανατολίζονται ωστόσο στην παράδοση της έδρας τους όπως ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ο οποίος προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει και ακολούθως θα παραιτηθεί. Και οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές της ΚΟΕ (Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης) που ψήφισαν όχι στην εξουσιοδότηση αναμένεται να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Με δημόσια δήλωσή της τοποθετήθηκε και η Ελένη Σωτηρίου η οποία αναφέρει: «Στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή πρέπει να εκφραστεί δυνατά το ΟΧΙ όπως εκφράστηκε με το δημοψήφισμα, το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού».

ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑεσωκομματικόΚυβέρνησηΒουλήHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα