Σαν σήμερα: Οι Doors βγάζουν τον πρώτο τους δίσκο και... σπάνε τα ταμπού (Videos)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Ήταν 4 Ιανουαρίου του 1967 όταν ένα κουαρτέτο από το Λος Άντζελες, μέσα στην έκρηξη της ψυχεδέλειας και του flower power, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο ο οποίος έμελλε να γράψει ιστορία στη ροκ μουσική, αλλά και να σοκάρει τα ήθη με τις ανοιχτές οιδιπόδειες αναφορές του.

Ο λόγος για τον πρώτο δίσκο των Doors,

του μουσικού «τέκνου» του τραγουδιστή και ποιητή Jim Morrison, του πιανίστα και κιμπορντίστα Ray Manzarek, του κιθαρίστα Robbie Krieger και του ντράμερ John Densmore, που «έσκασε σαν βόμβα» στα μουσικά δρώμενα της εποχής.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρέθηκε το δωδεκάλεπτο jam με τίτλο «The End», το οποίο περιλαμβάνει την κατά Morrison εκδοχή του μύθου του Οιδίποδα, μέσα σε μια κακόφωνη κορύφωση κραυγών, τυμπάνων και θορύβου από την κιθάρα και τα κίμπορντς.

Ωστόσο, το «The Doors» σηματοδότησε την είσοδο στο πάνθεον του ροκ ενός από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα όλων των εποχών, το οποίο συνδύαζε εξαιρετική μουσική παιδεία, έντονα «ποιητικούς» στίχους και έναν λαμπερό frontman που είχε τις κατάλληλες δόσεις «κινδύνου» και sex appeal.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, με τον Morrison να προλαβαίνει να καταστρέψει τον εξοπλισμό της μπάντας, όντας υπό την επίρρεια του παραισθησιογόνου LSD, ενώ η εταιρεία Electra λογοκρινε τόσο το «The End» όσο και το «Break on through» για μια αναφορά του στα ναρκωτικά.

Οι Doors βρέθηκαν στην κορυφή των charts με το εντυπωσιακό «Light my fire» και τα επόμενα χρόνια έβγαλαν μερικούς εξαιρετικούς δίσκους, ωστόσο σπάνια ένα ντεμπούτο ήταν τόσο επιδραστικό και τόσο ανατρεπτικό όσο ο πρώτος τους δίσκος.

The DoorsροκδίσκοςThe EndHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα