Σάλος στο Ισραήλ: Ο Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει αλλά να απελάσει τους Εβραίους, λέει ο Νετανιάχου!

ΚΟΣΜΟΣ

Σάλο έχουν προκαλέσει στο Ισραήλ οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι ο Χίτλερ δεν είχε σκοπό να εξοντώσει τους Εβραίους αλλά απλώς να τους... απελάσει!

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Σιωνιστικό Συνέδριο, στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε πως ήταν ο Μουφτής της Ιερουσαλήμ, Haj Amin al-Husseini, που «φύτεψε» στο μυαλό του Χίτλερ την ιδέα του Ολοκαυτώματος, καθώς ο ηγέτης των Ναζί ήθελε μόνο να «απελάσει» τους Εβραίους.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου, ο Μουφτής είπε στον Χίτλερ πως «αν εξορίσεις τους Εβραίους, τότε αυτοί θα έρθουν εδώ, στην Παλαιστίνη». «Τότε τι πρέπει να τους κάνω;», ήταν η ερώτηση του Χίτλερ, για να λάβει την απάντηση, πάντα κατά τον Νετανιάχου, «κάψε τους!»

Οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού του Ισραήλ γρήγορα προκάλεσαν θύελλα στο social media, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που προβαίνει σε σχετικές αναφορές, καθώς στον Μουφτή Husseini είχε αποδώσει το Ολοκαύτωμα και σε ομιλία του στην ισραηλινή Βουλή, το 2012.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, ο ισχυρισμός ότι η «τελική λύση» αποτελεί ιδέα μουσουλμάνου δεν είναι καινούρια και έχει υποστηριχτεί από κάποιους ερευνητές του Ολοκαυτώματος. Οι σοβαρότεροι μελετητές της περιόδου πάντως απορρίπτουν την θεωρία ως αβάσιμη.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε βιβλίο με τίτλο «Οι ναζί, οι ισλαμιστές και η διαμόρφωση της σύγχρονης Μέσης Ανατολής», οι συγγραφείς του οποίου, όπως και ο Νετανιάχου, συνδέουν τον Χίτλερ με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τον Γιασέρ Αραφάτ.

Αλλά ακόμα και οι εν λόγω ερευνητές, αν και διατυπώνουν μια ακραία άποψη, δεν αναφέρουν πουθενά τον διάλογο που επικαλέστηκε ο Νετανιάχου στη δημόσια τοποθέτησή του.

Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού όχι απλώς προσβάλλει των μνήμη των θυμάτων και των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, αλλά ρίχνει λάδι στη φωτιά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, που κλιμακώνεται όσο συνεχίζεται και επεκτείνεται η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και το καθεστώς Απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων.

ναζίΧίτλερΝετανιάχουΠαλαιστίνιοιΟλοκαύτωμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα