Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση έχει τις δικές της «κόκκινες γραμμές» και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές του ΑΝΤ1 και του Star, αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, «ως οφείλει να κάνει ένας πρωθυπουργός ο οποίος θέλει να ακούει την κριτική και

των αρχηγών της αντιπολίτευσης», περιέγραψε όλα τα βήματα τα οποία έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό τοπίο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, όπως είπε.

Χαρακτήρισε θετικό το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της «και τα καταφέρνει μέχρι στιγμής πολύ καλά», έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι «οποιοδήποτε άλλο σενάριο, είναι σενάριο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν το εξετάζει».

«Η κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο δίλημμα συντάξεις ή δανειακές συμβάσεις. Αυτό ακριβώς κάνουμε και πιστεύουμε ότι το κάνουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα. Δεν θέλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κάποιο τέτοιο δίλημμα και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχει κινηθεί και κινείται και διασφαλίζει ότι δεν θα μπει αυτό το δίλημμα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και αυτό κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει την ομαλότητα και στην οικονομία και στην κοινωνία» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι δανειστές γνωρίζοντας πως απέναντί τους έχουν μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα, σκοπό και «βούληση διατυπωμένα και αποδεδειγμένα να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση και να μην υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, νομίζω ότι θα γίνουν αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία λύση».

«Σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις. Η κυβέρνηση έχει τις δικές της "κόκκινες γραμμές". Νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί καλά και οι δανειστές, το έχει αντιληφθεί καλά η ελληνική κοινωνία, ότι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με επιπλέον υφεσιακά μέτρα, με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μείωση των συντάξεων, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ό,τι μέτρα πάρουμε μέχρι τώρα, είναι μέτρα τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να περάσουμε σε μια διαδικασία πιο μεσοπρόθεσμη, που είναι για την επόμενη τετραετία. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, λαμβάνονται κάποια πρώτα μέτρα. Από εκεί και πέρα η διαπραγμάτευση η οποία θα αφορά την επόμενη μεσοπρόθεσμη συμφωνία, θα αφορά σε μια πιο συνολική εικόνα και για τα φορολογικά, αλλά και για άλλου τύπου πεδία» πρόσθεσε.

Διατύπωσε, επίσης, την άποψη της κυβέρνησης ότι έχει σταματήσει να υλοποιείται η πολιτική του Μνημονίου, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι με αυτήν τη διαπίστωση συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι πολύ υψηλά, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά συμφωνίας του κόσμου με την πολιτική της κυβέρνησης.

Συμπλήρωσε δε, ότι οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση θα έλθουν με την κανονική νομοθετική διαδικασία και θα ακολουθήσει εξαντλητικός διάλογος, τόσο στις επιτροπές της Βουλής όσο και στην Ολομέλεια του Σώματος, όπου ο κάθε βουλευτής θα έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να τοποθετηθεί.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία σύγκλησης του Eurogroup, είπε ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνει σύντομα και εξέφρασε την επιθυμία αλλά και την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να συγκληθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή, σημείωσε ότι αυτό συνέβη επειδή πήρε τον λόγο ο κ. Κατρούγκαλος, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος του δίνει το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του με δίλεπτη τοποθέτηση «όταν υπάρχουν προσωπικές αναφορές, ιδιαίτερα τόσο σκληρές όπως αυτές χθες από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Όσον αφορά τη λίστα του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι αυτή είχε δοθεί στα Μέσα στις 23 Φεβρουαρίου, ενώ αυτή τη στιγμή, λόγω του κρίσιμου σημείου της διαπραγμάτευσης, επιλογή της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση να γίνεται στην αίθουσα των Βρυξελλών και να μην υπάρχουν τέτοιου είδους διαρροές, «από άποψη σεβασμού των διαπραγματεύσεων και όχι από άποψη συσκότισης της διαδικασίας. Άλλωστε, οι βασικές γραμμές είναι γνωστές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ως τον πιο άδικο φόρο που έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία, υπενθύμισε την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση αντικατάστασή του και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή τεχνικές ομάδες του Υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα έχει ως στόχο «να δίνει απαντήσεις, να είναι αποτελεσματικός και κοινωνικά δίκαιος, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του όπως υπήρξαν με τον ΕΝΦΙΑ».

Επισήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίλυση σημαντικών και χρόνιων ανεπίλυτων διαρθρωτικών προβλημάτων της φορολογικής διοίκησης απλών και σύνθετων, καθώς και η ταυτόχρονη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και η εφαρμογή ρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, ώστε και η καταβολή των φόρων να είναι πιο άμεση, αλλά και να αποκλειστούν περιθώρια μη καταβολής τους, ειδικά του ΦΠΑ.

Ο κ. Σακελλαρίδης μίλησε, επί παραδείγματι, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου στα τσιγάρα, στο αλκοόλ και στο πετρέλαιο, και τόνισε ότι «μια τέτοια λίστα μεταρρυθμίσεων έχει παρουσιασθεί με εξειδικευμένο τρόπο στις Βρυξέλλες και αποτελεί ένα από τα πολύ δυνατά χαρτιά, τα οποία έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Αναφορικά με τις λίστες πολιτών που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι μέσω ανταλλαγής στοιχείων, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει προκύψει πληθώρα λιστών, πέραν της λίστας Λαγκάρντ, και υπογράμμισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για διασταύρωση αυτών των λιστών μέσα από διαδικασία που έχει ξεκινήσει ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Νικολούδης. Καθιστώντας σαφές πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί όσους έχουν λεφτά στο εξωτερικό ότι έχουν κλέψει το ελληνικό δημόσιο, ο κ. Σακελλαρίδης έκανε λόγο για πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για μαύρο και αδικαιολόγητο χρήμα «και απ’ αυτούς θα ζητηθεί να πληρώσουν».

«Το θέμα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν θέλω να αναφερθώ προσωπικά σε περιπτώσεις που δημοσιοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά όταν βλέπουμε στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να είναι τα ονόματά τους μέσα σ’ αυτές τις λίστες και να κινείται και η δικαστική διαδικασία…» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας: «Όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης "μαύρου" και αδήλωτου χρήματος, εκεί προφανώς πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα από αυτού του τύπου τους ελέγχους είναι μηδαμινά, έχουν να κάνουν και με την έλλειψη πολιτικής βούλησης».

Ανέφερε, επίσης, ότι μπήκε η βάση για πολύ καλή συνεργασία με τις αρμόδιες ελβετικές αρχές, προκειμένου να υπάρχει διασταύρωση στοιχείων, επισήμανε ότι αυτό αποτελεί συνηθισμένη διεθνή πρακτική και πρόσθεσε ότι ήταν ένα από τα θέματα που ετέθη στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με την καγκελάριο Μέρκελ, όπως εξάλλου είπε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό και χρήσιμο να ενισχύονται οι διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία και άλλες χώρες, τονίζοντας ότι «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι δεδομένος και είναι προφανώς και η βασική προτεραιότητα της χώρας μας».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει ταχθεί εναντίον των κυρώσεων στη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας, είπε ότι προφανώς υπάρχει ο σεβασμός σε απόφαση της ΕΕ όταν αυτή λαμβάνεται, αλλά υπάρχει και ο σεβασμός στο δικαίωμα της διαφορετικής άποψης, συμπλήρωσε. «Και αυτό ακριβώς κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να υπερασπιστεί κυρίως τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε.

Τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να κάνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική λαμβάνοντας υπόψη όλες τις γεωπολιτικές παραμέτρους και πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα στο εξωτερικό».

«Δική μας λογική είναι να λυθούν τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο προσπαθούμε και μέσα από διμερείς σχέσεις, αλλά και μέσα προφανώς από την ΕΕ και την Ευρωζώνη να δώσουμε απαντήσεις σ’ αυτά τα θέματα» κατέληξε στις συνεντεύξεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣακελλαρίδηςΤσίπραςΒουλήΣΥΡΙΖΑΚυβέρνηση
Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, ΑΝΤ1, star, βουλη, τσιπρας, βρυξέλλες, δίλημμα, συγκεκριμένο, λύση, μνημονιο, δημοσκοπηση, ενφια, ΦΠΑ, πετρελαιο, μερκελ, ρωσία, ελλαδα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, λιστα λαγκαρντ, κοινωνια, αποτελεσματα, ημερομήνια, δυνατα, χωρες, ρωσία, βημα, θεμα, οικονομια, ονοματα, προγραμμα, σημερινη, το βημα, υπουργειο οικονομικων, star, αλκοολ, αμοιβαια, βρυξέλλες, γαβριηλ, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δημοσιο, διοικηση, δίλημμα, δοθει, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, επιτυχια, επιθυμια, θετικο, εικονα, κλιμα, λεφτα, λύση, λογο, μαυρο, μεγαλη εβδομαδα, μειωση, προβληματα, σεβασμος, σεναριο, συγκεκριμένο, συζητηση, συντομα, τσιγαρα, φορολογικη, χερι, χρημα, βηματα, δικαιωμα, εφαρμογη, εκπομπες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ομαδες, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα