Ρωγμή στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό: Το μήνυμα Σαμαρά και οι έξι διαφοροποιήσεις βουλευτών

Η στάση που κράτησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, καταψηφίζοντας την τροπολογία για την άδεια διαμονής των μεταναστών για την περίοδο που εργάζονται, είναι ένα μήνυμα για το μέλλον, υποστηρίζουν πολλοί καθώς ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε να πάει στην Βουλή και να δηλώσει τη θέση του, από το να απέχει από την διαδικασία.

Με την κίνηση του αυτή ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ προφανώς θέλησε να διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ότι η περίοδος χάριτος από μέρους του έχει

τελειώσει. Ότι δηλαδή από εδώ και εμπρός δεν θα μείνει μόνο στις λεκτικές διαφοροποιήσεις, αλλά, όπου χρειάζεται, θα δείχνει και εμπράκτως την διαφωνία του.

Η στάση του πρώην πρωθυπουργού έχει τη σημασία της, καθώς με την καταψήφιση της σχετικής τροπολογίας άνοιξε ένα μεγάλο θέμα στους δεξιούς συντηρητικούς ψηφοφόρους οι οποίοι παρακολουθούν με αμηχανία την αλλαγή στάση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Ακόμα, ο Αντώνης Σαμαράς με την κίνηση του θέλησε να διαμηνύσει προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι η στροφή του πρωθυπουργού προς το κέντρο ή ακόμα και την κεντροαριστερά, γίνεται με βίαιο τρόπο και ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να το επιτρέψει.

«Ότι είχα να πω το είπα» ανέφερε λίγο μετά την ψηφοφορία και ενώ αρκετοί βουλευτές είχαν σπεύσει να τον προσεγγίσουν.

Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα την στιγμή που όλα έδειχναν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής.

Για πρώτη φορά έξι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισήμως διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική θέση του Μεγάρου Μαξίμου και αν δεν έμπαινε θέμα κομματικής πειθαρχίας τα στελέχη αυτά ίσως να ήταν πολύ περισσότερα.

Ο  Μπάμπης Αθανασίου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Στράτος Σιμόπουλος διαφοροποιήθηκαν στις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής,  επικρίνοντας τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε την τροπολογία αιφνιδιαστικά. Ο Θάνος Πλεύρης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Κώστας Καραγκούνης σε συνεντεύξεις εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δύο υπουργοί ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Καιρίδης θα έπρεπε να είχαν ακολουθήσει άλλη διαδικασία. Δηλαδή όχι τον αιφνιδιασμό, όπως έκαναν, αλλά μία πιο μετριοπαθή προσέγγιση στο θέμα.

«Ισως θα έπρεπε να έχει γίνει ένα αρχικό ‘‘μασάζ’’ σε όσους διαφωνούσαν με το θέμα προκειμένου να έχουμε αποφύγει τις αντιδράσεις» λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο που έγινε είναι καλύτερα γιατί έτσι αποσοβήθηκαν μεγάλες και ανούσιες συζητήσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως η άποψη για τα δύο αυτά κυβερνητικά στελέχη είναι διαφορετική. Και αυτό γιατί ο μεν Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναλάβει να κατευνάσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο δε Δημήτρης Καιρίδης απαντούσε στον πρώην πρωθυπουργό εκ μέρους της κυβέρνησης.

Δηλαδή και οι δύο ήταν σε… «διατεταγμένη υπηρεσία» για να μην υπάρξουν χειρότερες εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης:

Δώρα Αυγέρη: Κοροϊδία των Ελλήνων και προσβολή της νοημοσύνης τους η αναφορά Μητσοτάκη περί «ακρίβειας που δαγκώνει»

«Golden boys» οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί με μισθό σχεδόν 7.500 ευρώ

Ροζ σημαία: Μεγαλειώδη αδειάσματα Μενδώνη-Μπακογιάννη σε Γεραπετρίτη – «Η τέχνη δεν λογοκρίνεται»

Keywords
Τυχαία Θέματα