Ρεσάλτο του ισραηλινού στρατού στο ιστιοφόρο Madleen που κατευθυνόταν προς τη Γάζα – Άγνωστη η κατάσταση των επιβαινόντων (videos)

Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν το ξημέρωμα της Δευτέρας (9/6) το υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο Madleen που είχε ναυλώσει ο συνασπισμός του Στολίσκου Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition/FFC).

Το πλοίο κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, αψηφώντας τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το γιοτ των «διασημοτήτων»

οδηγείται με ασφάλεια στις ακτές του Ισραήλ. «Οι επιβαίνοντες αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», υπογραμμίζει.

All the passengers of the ‘selfie yacht’ are safe and unharmed. They were provided with sandwiches and water. The show is over. pic.twitter.com/tLZZYcspJO

Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) June 9, 2025

«Ενώ η Γκρέτα (Τούνμπεργκ) και άλλοι επιχείρησαν να στήσουν μια μιντιακή προβοκάτσια, με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν δημοσιότητα – η οποία περιελάμβανε λιγότερη ανθρωπιστική βοήθεια από (όσο χωράει) ένα φορτηγό – περισσότερα από 1.200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα από το Ισραήλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και επιπλέον το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) έχει διανείμει σχεδόν 11 εκατομμύρια γεύματα απευθείας σε πολίτες της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

The Israeli Navy is currently communicating with the “selfie yacht”. Using an international civilian communication system, the Israeli Navy has instructed the “selfie yacht” to change its course due to its approach toward a restricted area. pic.twitter.com/KnSqWrsXU2

Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) June 8, 2025

«Υπάρχουν τρόποι για να παραδοθεί (ανθρωπιστική) βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας – δεν περιλαμβάνουν selfies στο Instagram. Η μικρή ποσότητα βοήθειας που βρισκόταν στο γιοτ και δεν καταναλώθηκε από τις “ διασημότητες” θα μεταφερθεί στη Γάζα μέσω πραγματικών ανθρωπιστικών οδών», υποστηρίζει.

Η μη κυβερνητική οργάνωση FFC, που είχε ναυλώσει το ιστιοφόρο, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι «η επικοινωνία με το Madleen έχει χαθεί. Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το σκάφος», συμπληρώνοντας πως οι επιβαίνοντες «απήχθησαν από ισραηλινές δυνάμεις».

The “selfie yacht” of the “celebrities” is safely making its way to the shores of Israel. The passengers are expected to return to their home countries.

While Greta and others attempted to stage a media provocation whose sole purpose was to gain publicity — and which included… pic.twitter.com/eEZSJJHVfd

Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) June 9, 2025

Το ιστιοφόρο Madleen απέπλευσε από τη Σικελία την 1η Ιουνίου με στόχο να σπάσει τον «ναυτικό αποκλεισμό» που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα και να παραδώσει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας. Το τελευταίο του στίγμα έδειχνε πως βρισκόταν σε απόσταση περίπου 31 ναυτικών μιλίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, η παλαιστινιακής καταγωγής γαλλίδα ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν, η οποία επέβαινε στο σκάφος μαζί με ακτιβιστές – συμπεριλαμβανομένων της Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία και του Τιάγκο Άβιλα από τη Βραζιλία – ανέφερε μέσω του λογαριασμού της στην πλατφόρμα Χ πως πέντε ισραηλινά ταχύπλοα είχαν προσεγγίσει το Madleen.

@AuswaertigesAmt
Israel hat die folgenden unschuldigen Journalisten und Aktivisten entführt:

Baptiste Andre
Reva Viard
Greta Thunberg
Rima Hassan
Suayb Ordu
Sergio Toribio
Mark van Rennes
Thiago Avila
Omar Faiad
Yanis Mhamdi
Pascal Maurieras
… pic.twitter.com/4AeJ7D9hK4

— Markus Dan (@RealMarkusDan) June 9, 2025

Χθες Κυριακή, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να μην επιτρέψουν στο σκάφος που μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό και να φθάσει στη Γάζα. «Έδωσα οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) να ενεργήσουν ώστε το Madleen να μην φθάσει στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Στην αντισημίτρια Γκρέτα και στους φίλους της, που διαδίδουν την προπαγάνδα της Χαμάς, λέω ξεκάθαρα: Καλύτερα να γυρίσετε πίσω, γιατί δεν θα φθάσετε στη Γάζα».

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως ο στρατός σχεδίαζε να ανακόψει τον πλου του ιστιοφόρου προτού φθάσει στη Γάζα, να το συνοδεύσει στο λιμάνι Ασντόντ και ακολούθως να κινηθεί η διαδικασία απέλασης των επιβαινόντων.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι παίζει «βρώμικο και πολιτικό» παιχνίδι γύρω από την ανταλλαγή αιχμαλώτων

Ανάλυση BBC: Η γρήγορη παρέμβαση του Τραμπ στο Λος Άντζελες με την Εθνοφρουρά ενθουσιάζει τη βάση του, αλλά να οξύνει τις εντάσεις

Ισραήλ: Ο στρατός επιβεβαιώνει ότι ταυτοποίησε τη σορό του Μοχάμεντ Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρεσάλτο, Madleen, Γάζα –,resalto, Madleen, gaza –