Ρεκόρ δημοσιογράφων σε φυλακές το 2021 – Τί συμβαίνει στην Ελλάδα

Ρεκόρ δημοσιογράφων σε φυλακές καταγράφηκε το 2021 σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων».

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα γίνεται viral είδηση καθώς η ελευθερία του Τύπου απειλείται ολοένα και περισσότερο τονίζουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ειδικοί παρατηρητές και δημοσιογράφοι έπειτα και από τα πρόσφατα περιστατικά που καταγράφηκαν.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists,

CPJ), με έδρα τη Νέα Υόρκη, τονίζει πως μόνο η Κίνα και η Μιανμάρ έχουν φυλακίσει το ένα τέταρτο των 293 ρεπόρτερ που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα.

Άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εξάλλου, έχουν στρέψει το βλέμματα τους στην Ελλάδα με αφορμή περιστατικά σε βάρος δημοσιογράφων, σύμφωνα και με το Αλ Τζαζίρα.

Η CPJ, οργάνωση που χρηματοδοτείται από ιδιωτικές δωρεές και καταγγέλλει εδώ και 40 χρόνια τις δολοφονίες, τις φυλακίσεις, τις βίαιες επιθέσεις, τα κρούσματα λογοκρισίας και τις απειλές σε βάρος δημοσιογράφων, κάνει λόγο στην ετήσια έκθεσή της για 50 φυλακισμένους εργαζόμενους μέσων ενημέρωσης στην Κίνα, 26 στη Μιανμάρ, 25 στην Αίγυπτο, 23 στο Βιετνάμ και τους 19 στη Λευκορωσία.
293 δημοσιογράφοι ανα τον κόσμο σε φυλακές

Με βάση τα στοιχεία της CPJ, που περιλαμβάνει ακόμη στην κατάταξή της τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αιθιοπία και την Ερυθραία, οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο που βρίσκονταν στις φυλακές σε όλο τον κόσμο ήταν 293 την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Πρόκειται για νέο θλιβερό ρεκόρ. Πέρσι είχαν οδηγηθεί σε φυλακές 280 δημοσιογράφοι.

«Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η ΕΠΔ καταγράφει αριθμό-ρεκόρ φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο», ανέφερε ο διευθυντής της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, Τζόελ Σάιμον.

«Το να οδηγούνται στη φυλακή δημοσιογράφοι που μεταδίδουν ειδήσεις είναι  χαρακτηριστικό κάθε αυταρχικού καθεστώτος», κατήγγειλε ο κ. Σάιμον, βρίσκοντας «ιδιαίτερα τρομακτικό ότι η Μιανμάρ και η Αιθιοπία έκλεισαν τόσο βίαια την πόρτα στην ελευθεροτυπία».

Και δολοφονίες

Η οργάνωση μέτρησε 24 δολοφονίες δημοσιογράφων από την αρχή του χρόνου έως τις αρχές Δεκεμβρίου σε διεθνή κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων 19 «σε αντίποινα για τη δουλειά τους», κυρίως στο Μεξικό και στην Ινδία.

«Το Μεξικό παραμένει η χώρα της αμερικανικής ηπείρου που είναι η πιο φονική για τους ρεπόρτερ, με τρεις δημοσιογράφους να δολοφονούνται εν είδει αντιποίνων για τα ρεπορτάζ τους», τονίζει η ΕΠΔ, προσθέτοντας πως ερευνά ακόμη έξι δολοφονίες.

Η Ινδία βρέθηκε φέτος στην κορυφή αυτής της μακάβριας λίστας, με τέσσερις δημοσιογράφους να έχουν δολοφονηθεί.

Στην έκθεσή της, η ΕΠΔ τονίζει πως ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων σε παγκόσμια κλίμακα αντανακλά την αυξανόμενη δυσανεξία «για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία» από πλευράς ιδίως αυταρχικών καθεστώτων, με φόντο «πολιτικές ανατροπές και την καταστολή των μέσων ενημέρωσης».

Η ελληνική περίπτωση

Είδηση, εξάλλου, έγιναν διεθνώς οι δημοσιογράφοι Σταύρος Μαλιχούδης (της ΕΦ.ΣΥΝ. και του AFP) και η Ολλανδή Ίγκεμποργκ Μπέουχελ για διαφορετικούς λόγους καθένας.

Ο Μαλιχούδης, ο οποίος εργάζεται και για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το περιοδικό Solomon, υποστήριξε ότι τέθηκε υπο παρακολούθηση από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο δημοσιογράφος μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα υποστήριξε ότι, έπειτα από δημοσίευμα στην ΕΦΣΥΝ (14/11) με έγγραφα από πηγή υπηρεσιών ασφαλείας για τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούνται εκφραστές θεωριών συνωμοσίας για τον Covid, αλλά και άνθρωποι- συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων- που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό πεδίο, τέθηκε υπο παρακολούθηση.

Αφορμή ρεπορτάζ του για ένα 12χρονο αγόρι από τη Συρία σε καταυλισμό προσφύγων στην Κω, ζωγραφιές του οποίου είχε δημοσιεύσει η γαλλική «Le Monde».

«Στην Ελλάδα, μας αρέσει να καταδικάζουμε άλλες χώρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, αλλά ποτέ δεν εξετάζουμε τη δική μας περίπτωση», είπε στο αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Έλληνας δημοσιογράφος.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν στο Αλ Τζαζίρα ότι η ιστορία του Μαλιχούδη αποτελεί μέρος μιας ανησυχητικής υποβάθμισης της ελευθερίας του Τύπου στη Ελλάδα.

Στα μέσα Νοεμβρίου, έγινε γνωστό ότι η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ αποφάσισε να εγκαταλείψει προσωρινά την Ελλάδα έπειτα από «επίθεση» στο διαδίκτυο, που την παρουσίαζε υπεύθυνη για τουρκική προπαγάνδα αλλά και έπειτα από επίθεση που δέχθηκε, όπως υποστήριξε η ίδια, από άγνωστο.

Η Μπέουχελ είχε φραστικό επεισόδιο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου. Τον κατηγόρησε ότι είπε ψέματα για απωθήσεις αιτούντων άσυλο, οι οποίες έχουν τεκμηριωθεί ευρέως από ευρωπαϊκές ΜΚΟ.

«Άνθρωποι έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πρέπει να πνιγώ με τους πρόσφυγες, ότι μού αξίζει πίσσα και πούπουλα. Πολλά από τα σχόλια ήταν σεξιστικά. Δεν αντέχω να διαβάζω άλλα», είχε δηλώσει η Μπέουχελ.

Επικίνδυνη τροπή

Ο Πάβολ Σάλαϊ, επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων για τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα, δήλωσε ότι «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει λάβει μια επικίνδυνη τροπή τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικά οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για τη μετανάστευση, που είναι ένα ζήτημα εθνικού και ευρωπαϊκού δημόσιου ενδιαφέροντος, απειλούνται όλο και περισσότερο».

Ο Σάλαϊ είπε ότι η Μπέουχελ είχε υποστεί «μια καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία απαξίωσης στα κοινωνικά δίκτυα και στα φιλοκυβερνητικά μέσα, αλλά και μια σωματική επίθεση που την ανάγκασε να  φύγει από τη χώρα».

Ως εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτήρισε εξάλλου την περίπτωση παρακολούθησης του Μαλιχούδη.

«Σε μια δημοκρατία, είναι απαράδεκτο να κατασκοπεύεις δημοσιογράφους που κάνουν μόνο τη δουλειά τους. Καλέσαμε την υπηρεσία πληροφοριών να παράσχει σαφήνεια σχετικά με αυτήν την εξωφρενική παραβίαση του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών».

Στην 70η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες

Στο μεταξύ η Ελλάδα το 2021, υποχώρησε στην 70η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που παρακολουθούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, σε σύνολο 180 κρατών.

Η χώρα μας έχασε πέντε θέσεις σε σχέση με το 2020 (στην 65η θέση ήταν και το 2019, έχοντας κάνει άλμα εννέα θέσεων αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια -το 2018 ήταν στην 74η θέση, το 2017 στην 88η θέση, το 2016 στην 89η, το 2015 στην 91η, το 2014 στην 99η, το 2013 στην 84η).

«Οι ερευνητικοί δημοσιογράφοι δεν είναι οι μόνοι στόχοι της βίας· ρεπόρτερ που κάλυπταν διαδηλώσεις επίσης έγιναν στόχος. Ειδικά στην Ελλάδα ρεπόρτερ έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας και αδικαιολόγητων συλλήψεων που περιόρισαν την κάλυψη των αστυνομικών μέτρων κατά την διάρκεια διαδηλώσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση των Ρεπορτερ Χωρίς Σύνορα.

Διαβάστε επίσης:

Θετική στον κορωνοϊό η Κατερίνα Παπακωστοπούλου – «Είχα τρεις μέρες πυρετό που δεν έπεφτε» (Video)

Στα… σκοτάδια ο Alpha! Συνεχόμενες διακοπές ρεύματος στον αέρα (video)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Παστάκια… ΠΑΣΟΚ και σημαίες στις πρωινές εκπομπές (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα