Πύρινη λαίλαπα στον Έβρο: Νέο 112 για εκκένωση περιοχών προς Αλεξανδρούπολη – Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Ήχησε εκ νέου το 112 για εκκενώσεις οικισμών ως απόρροια της φωτιάς που μαίνεται εκτός ελέγχου για τέταρτη μέρα στην Αλεξανδρούπολη. Εκκενώνονται οι περιοχές Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία Αλεξανδρούπολης. 12.000 άτομα έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ώστε να απομακρυνθούν από την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Ειδικότερα, το μήνυμα του 112 αναφέρει: Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣ #Έβρος

Εάν βρίσκεστε στις περιοχές #Μάκρη #Δικέλλα #Αγία_Παρασκευή & #Μεσημβρία απομακρυνθείτε προς #Αλεξανδρούπολη

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 22, 2023

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, στις 13:29, το 112 ήχησε εκ νέου καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από 9 οικισμούς, ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή. Πρόκειται για τις περιοχές της Μέστης, Δίκελλας, Συκορράχης, Πλάκας, Μεσημβρίας, της Ατάρνης, της Αύρας, Κόμαρου και Περάματος για εκκένωση προς Κομοτηνή.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣ #Έβρος

Εάν βρίσκεστε στις περιοχές #Μέστη #Δίκελλα #Συκορράχη & #Πλάκα εκκενώστε τώρα προς #Κομοτηνή

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 22, 2023

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣ #Έβρος

Εάν βρίσκεστε #Μεσημβρία #Ατάρνη #Αύρα & #Κόμαρος & #Πέραμα εκκενώστε προς #Κομοτηνή

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki @hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 22, 2023

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣ #Έβρος

Εάν βρίσκεστε #Μεσημβρία #Ατάρνη #Αύρα & #Κόμαρος & #Πέραμα εκκενώστε προς #Κομοτηνή

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki @hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 22, 2023

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς. Όπως έγινε γνωστό, εκτός από τους 18 μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί, εντοπίστηκαν και άλλοι 8. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενδέχεται ο αριθμός τους να αυξηθεί. 

Σε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής Ροδόπης έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξανδρούπολης, προχώρησε η τροχαία και στα δύο ρεύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η διακοπή οφείλεται στις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή.

Οι κάτοικοι που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης καλούνται από το δήμο να μεταβούν οργανωμένα στις πλατείες των οικισμών όπου θα περάσει λεωφορείο του δήμου με επικεφαλής τον αντίστοιχο πρόεδρο του κάθε οικισμού.

(13:30) Κινηματογραφικές σκηνές εκτυλίσσονται αυτή την ώρα στον δρόμο από Χηλή προς #Αλεξανδρούπολη.

Κάτοικοι και τουρίστες εκκενώνουν την περιοχή, ενώ δίπλα τους καίγεται κυριολεκτικά ο τόπος!

Λίγο πιο δίπλα, πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της μαινόμενης #φωτιάς. pic.twitter.com/OVKQfjyf4D

— e-evros.gr (@eevrosgr) August 22, 2023Απεγκλωβίστηκαν 40 άτομα από το Λιμενικό

Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγ. Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, όλα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Η φωτιά αυτήν τη στιγμή καίει ανεξέλεγκτα στον Άβαντα, έχοντας φτάσει μέχρι τη γέφυρα καταστρέφοντας όλη την περιοχή μπροστά στα κάστρα.

Στο συγκεκριμένο σημείο επιχειρεί ένα Chinook.

(13:00) Λαμπάδιασε η γέφυρα του Άβαντα και οι πύργοι.

Η φωτιά αυτήν τη στιγμή καίει ανεξέλεγκτα στον Άβαντα, έχοντας φτάσει μέχρι τη γέφυρα καταστρέφοντας όλη την περιοχή μπροστά στα κάστρα.

Στο συγκεκριμένο σημείο επιχειρεί ένα Chinook.

Συνεχής ροή: https://t.co/V4UoSjGBo4 pic.twitter.com/ulZUBH6hON

— e-evros.gr (@eevrosgr) August 22, 2023

Στη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι φλόγες έφτασαν στον περίβολο. Εξήντα εννέα από τους ασθενείς του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που τους μεταφέρει στην Καβάλα, με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν 115 διακομιδές με 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, Θεσσαλονίκη και τρία στρατιωτικά υπό τις εντολές του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου.

Για την επιχείρηση έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και δύο μονάδες του Ειδικού Τμήματος Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ένα κινητό συντονιστικό κέντρο.

Από τους 115 ασθενείς, 12 ήταν νεογνά και 8 ασθενείς ΜΕΘ. Περίπου 50 περιπατητικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία.

Οι ασθενείς διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης και τα νεογνά στην Καβάλα.

Την επιχείρηση συντόνισαν ο υφυπουργός Υγείας Μαριος Θεμιστοκλεους και ο προεδρος του ΕΚΑΒ Νικος Παπαευσταθιου.

Εκκενώθηκαν γηροκομεία

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Γαστερίδης είπε: «Οι στάχτες πέφτουν από τον ουρανό, είναι σαν να χιονίζει».

Στη διάρκεια της νύχτας δόθηκε μέσω του 112 εντολή εκκένωσης προς Αλεξανδρούπολη στους κατοίκους των οικισμών Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Έλατο, Πεύκη και Άγιος Γεώργιος.

Εν τω μεταξύ, στην πυρκαγιά που καίει στο δάσος της Δαδιάς χθες εντοπίστηκε νεκρός άνδρας, ο οποίος πιθανότατα είναι μετανάστης. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε από υπάλληλο του Δασαρχείου Σουφλίου, σε σημείο από το οποίο είχε περάσει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. 

Ο νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Καλύβια Αττικής

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Σε πύρινο κλοιό εννέα περιοχές – Μήνυμα από το 112 για άμεση απομάκρυνση (videos)

Αλεξανδρούπολη: Έγκυος γέννησε σε ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του νοσοκομείου (Photo/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πύρινη, Έβρο, Νέο 112, Αλεξανδρούπολη – Χιλιάδες,pyrini, evro, neo 112, alexandroupoli – chiliades