Νεκροί οι δύο πιλότοι του Καναντέρ που κατέπεσε στην Κάρυστο – Τριήμερο πένθος στις Eνοπλες Δυνάμεις

Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο για τους δύο χειριστές του Canadair που κατέπεσε στον Πλατανιστό Εύβοιας επιχειρώντας να σβήσει την πυρκαγιά, καθώς ανασύρθηκαν νεκροί.

Πρόκειται για τον 34χρονο κυβερνήτη του Canadair, σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον συγκυβερνήτη Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης.

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο

τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών», ανέφερε σε ανακοίνωση το ΓΕΑ.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Eνοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του Canadair.

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής. Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια  και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

«Η τραγική είδηση του θανάτου των χειριστών του Canadair, που συνετρίβη στην Κάρυστο, μας συγκλονίζει.  Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους οφείλουμε τον απέραντο σεβασμό μας.  Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς τους και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους τους που εδώ και ημέρες παλεύουν στα πύρινα μέτωπα.  Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια των δυο ηρωικών μας πιλότων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο. Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους».

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Ενός λεπτού σιγή για την τραγική απώλεια των δύο πιλότων του Canadair, Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη που έπεσαν κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας, τήρησε η Βουλή.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη ψήφο των αποδήμων, η υπουργός των Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως είπε: «έχω λάβει επίσημη ενημέρωση, παρακαλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή».

Ο προεδρεύων, Γιάννης Πλακιωτάκης είπε από την πλευρά του: «θα ήθελα να εκφράσουμε την οδύνη μας για τους πιλότους μας που έπεσαν κάνοντας το καθήκον τους με ηρωισμό και αυτοθυσία για τη κατάσβεση της φωτιάς».

«Δύο μαχητές που έκαναν ότι περνούσε το χέρι τους. Περαιτέρω συζήτηση περιττεύει. Ας δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν», είπε η κ. Κεραμέως.

Πώς συνέβη η τραγωδία

Το αεροσκάφος τύπου CL-215 με πλήρωμα τους δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε το μεσημέρι της Τρίτης μέσα σε μια ρεματιά κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Εύβοιας.

To Καναντέρ συνετρίβη στην περιοχή Ισιώμματα, σε μια ρεματιά του όγκου που οδηγεί στο χωριό Ποτάμι. ενώ επιχειρούσε στο έργο κατάσβεσης στην Κάρυστο.

Σε πλάνο της μοιραίας πτώσης φαίνεται ότι κατά την προσπάθεια ανύψωσης, το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δένδρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του, μετά την βύθιση και εν συνεχεία την ρίψη νερού που έκανε στη φωτιά το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Το αεροπλάνο από την απώλεια στήριξης πήρε κλίση δεξιά, καρφώθηκε σε ρέμα και ανεφλέγη.

Τι μπορεί να έφταιξε

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα αεροπλάνα (CL-215) δεν έχουν σύστημα εκτίναξης ή διαφυγής και ότι η καλύτερη ελπίδα που ελπίδα που έχουν οι χειριστές σε περίπτωση που συμβεί κάτι, είναι να επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση έστω και σε ανώμαλο έδαφος, όπως συνέβη το 2015 στη Λακωνία και το 2016 στα Δερβενοχώρια.

Παρόλο που η εικόνα που βλέπουμε δυστυχώς δεν δίνει πολλές ελπίδες, είναι σημαντική, τόνισε, καθώς δείχνει τον πλωτήρα (το βοηθητικό εξάρτημα του καναντέρ το οποίο τον βοηθάει στην προσθαλάσσωση για να μην ακουμπήσει το φτερό κάτω) να ακουμπάει στις κορυφές των δέντρων. Άγνωστο ωστόσο είναι τι συνέβη προηγουμένως και η τροχιά του αεροπλάνου το οδήγησε μέσα στο εδαφικό ανάγλυφο. «Από κει και ύστερα δεν υπήρχε ούτε χρόνος αλλά κυρίως ούτε χώρος ελιγμών (…) Και αμέσως μετά τη ρίψη, επειδή το αεροπλάνο ελαφρώνει, εκτινάσσεται στον αέρα και λαμβάνεται κι αυτό υπόψη για το πώς μπορεί να ακολουθήσει μετά η τροχιά του ιπτάμενου μέσου» τόνισε.

Όσον αφορά το πώς αποφασίζεται το ύψος από το οποίο θα γίνει η ρίψη απάντησε ότι η εκπαίδευση των πιλότων γίνεται με βάση προδιαγραφές. Δηλαδή υπάρχει ένα σημείο εισόδου στην περιοχή της φωτιάς και ένα υπολογιζόμενο σημείο εξόδου. Πριν γίνει η ρίψη, τα καναντέρ περνάνε από πάνω και κάνουν επιθεώρηση του χώρου, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά η πρώτη ρίψη της ημέρας μετά την υδροληψία. «Είναι θέμα εμπειρίας, είναι θέμα συνθηκών και βέβαια όλα γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια. Είναι απόφαση του πιλότου μέχρι τι βάθος θα κατέβει για να κάνει τη ρίψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο σύστημα ή κάποιο άλλο βοήθημα, δυστυχώς» κατέληξε.

Στον εντοπισμό του πληρώματος εντοπίστηκαν όλες οι προσπάθειες της πολεμικής αεροπορίας. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή.

Συγκεκριμμένα στην περιοχή έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ενεργοποιήθηκε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολεμική αεροπορία και από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη μοιραία πτώση του CL215 Canadair απογειώθηκαν από τον Βόλο από την Χίο και το Κοτρώνι του Μαραθώνα αεροναυαγωσωστικά προκειμένου να πάρουν μέρος στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σε αυτά επέβαιναν διασώστες της πολεμικής αεροπορίας και του λιμενικού σώματος

Σημειώνεται ότι το canadair ήταν τύπου CL-215 και δεν είχε σύστημα εκτίναξης.

Στη σελίδα «Πυρκαγιά Ενημέρωση» ανέβηκε βίντεο που φέρεται να δείχνει το σημείο της συντριβής του Καναντέρ.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου αναφέρει στο evima.gr πως, «είδα το καναντέρ να πέφτει μπροστά μου, είμαι συγκλονισμένος, εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά».

Το σημείο στο οποίο συνετρίβη:

«Δεν υπάρχει δυνατότητα οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος»

Τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το Καναντέρ περιέγραψε νωρίτερα μιλώντας στο MEGA, ο πιλότος Παντελής Φραγκούλης, τονίζοντας ότι «Δεν υπάρχει σωτηρία όταν το αεροσκάφος χτυπήσει στο έδαφος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα οι πιλότοι να το εγκαταλείψουν».

«Ήταν μια δύσκολη περίπτωση, το έδαφος ήταν πολύ δύσβατο και ανηφορικό και το Καναντέρ κατέβηκε πολύ χαμηλά για να στοχοποιήσει τη φωτιά. Βρήκε όμως σε δέντρα ο πλωτήρας. Δυστυχώς οι πιλότοι έχουν εξαντληθεί με τις φωτιές, σβήνουμε σε όλη την Ελλάδα. Είμαι εμπειρογνώμονας και δύσκολα μπορώ να καταλάβω γιατί να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα. Οι πιλότοι υπερβάλλουν εαυτόν.

Ήταν μεγάλη κατωφέρεια και έπρεπε το αεροσκάφος να επιχειρήσει χαμηλά. Δεν υπάρχει σωτηρία όταν το αεροσκάφος χτυπήσει στο έδαφος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα οι πιλότοι να το εγκαταλείψουν.

Οι φωτιές πρέπει να σβήνονται στο πρώτο δεκάλεπτο. Το κράτος έπρεπε να έχει φροντίσει τόσα χρόνια να πάρουμε καινούρια ελικόπτερα. Δεν αρκούν μόνο τα αεροπλάνα.

Από τη στιγμή που ο πλωτήρας βρήκε σε δέντρο, το αεροπλάνο δεν σωζόταν.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι οι πιλότοι κουράζονται πάρα πολύ» τονίζει ο κ. Φραγκούλης.

Η εικόνα από τη φωτιά

Στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα ξημερώματα στάλθηκε μέσω 112 μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Μενεμένη: «Προσπάθησε να με βιάσει, με κυρίευσε αμόκ» – Προφυλακίστηκε ο 29χρονος

Φωτιά στη Ρόδο: Ο εφιάλτης όπως τον περιγράφουν βρετανοί τουρίστες (Video/Photos)

Καύσωνας: Νέο έκτακτο δελτίο – Έρχονται «46άρια» την Τετάρτη

Keywords
πενθος, τριημερο, νεκροι, γεα, μνήμη, θλίψη, συλλυπητήρια, ΠΑΣΟΚ, προσφορες, βουλη, ψηφοφορία, γνώμονα, super, puma, mega, ελλαδα, κινηση στους δρομους, συριζα, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, μνήμη, βιντεο, θλίψη, ευβοια, θεμα, σωτηρια, υψος, ωρα, mega, puma, αεροπλανο, ανδρουλακης, απωλεια, βρισκεται, γεα, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, δεντρα, δεντρο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δοντια, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελπιδα, ενημερωση, εξελιξη, επρεπε, ερχονται, εσωτερικων, ετων, εφιαλτης, ζωη, ζωης, ιδια, εικονα, κλιση, χτυπα, λογια, μητσοτακης, νικη, ξημερωματα, οχηματα, παιδια, περιβαλλον, πιλοτος, πολεμικη αεροπορια, πολιτεια, ριψη, σεναριο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συλλυπητήρια, σιωπη, τριτη, φαιδων, φορα, χερι, χρηστος, χρονος, ψηφοφορία, οδυνη, αγνωστο, ασφαλεια, super, εμφαση, εθνικο, ιδιαιτερα, μπροστα, ομαδες, πληροφοριες, ροδο
Τυχαία Θέματα