Προβληματικό το περιβόητο panic button: Λειτουργεί μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Τουλάχιστον ελλειμματική αποδεικνύεται η λειτουργία του panic button, της ειδικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο που ενημερώνει αυτόματα το Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. 

Όπως έγινε γνωστό, η εφαρμογή δεν έχει πανελλαδική κάλυψη αλλά λειτουργεί πιλοτικά μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Από την έναρξη της λειτουργίας του και συγκεκριμένα

από το χρονικό διάστημα 23 Μαρτίου 2023 έως 22 Νοεμβρίου 2023, δικαιούχοι της εφαρμογής ήταν 3.142 γυναίκες και μόνο 817 έκαναν εγγραφή στο το panic button και 134 γυναίκες το χρησιμοποίησαν στέλνοντας αυτοματοποιημένο μήνυμα στην αστυνομία.

Τη συγκεκριμένη εφαρμογή είχαν εγκαταστήσει οι αστυνομικοί και στο κινητό της 43χρονης γυναίκας που δολοφονήθηκε στη Σαλαμίνα από τον 71χρονο σύντροφό της, χωρίς να προλάβει ποτέ να την ενεργοποιήσει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Οκτωβρίου του 2023 έχουν καταγγελθεί συνολικά στις Αρχές 9.860 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 8.409 θύματα ήταν γυναίκες.

Η εφαρμογή του panic button χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες, αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της ΕΛΑΣ σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

Πώς γίνεται η εγγραφή στο panic button

Η εφαρμογή χορηγείται από τα αστυνομικά τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

Αριθμητικό ΚωδικόΑριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)ΟνοματεπώνυμοΑριθμό κινητού τηλεφώνουΔιεύθυνση κατοικίας και όροφοΌνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίαςΙστορικό περιστατικών κακοποίησηςΈνδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτηΕνδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματοςΕνδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.Πώς λειτουργεί το panic button

Το θύμα ενδοοικογενειακής βίας πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολατένια αυγά Kinder Bueno λόγω αλλεργιογόνου (photos)

Αράχωβα: Μόλις 4 αστυνομικοί στο τοπικό τμήμα – Η ΕΛΑΣ ψάχνει… εθελοντές για απόσπαση μετά την υπόθεση Όλιβερ

Δολοφονία Όλιβερ: Πρώην παίκτης του Survivor ξεσπά για τα δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν – «Δεν ήμουν στην Αράχωβα» (photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προβληματικό, Λειτουργεί, Αττική, Θεσσαλονίκη,provlimatiko, leitourgei, attiki, thessaloniki