Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ στο 12μηνο
Με πρωτογενές πλεόνασμα 3.692 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ κλείνει το δωδεκάμηνο ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΥΠΕΘΟ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.989 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 8.338 εκατ.
Αναφορικά με την παρατηρούμενη διαφορά έναντι των στόχων στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους, σημειώνεται ότι κατά κύριο λόγο αφορούν ποσά που δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA, το οποίο διαμορφώνεται κατόπιν ενσωμάτωσης των στοιχείων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των εθνικολογιστικών προσαρμογών.
Πιο συγκεκριμένα, ποσό ύψους 1.687 εκατ. ευρώ που αφορά στην είσπραξη κατά το μήνα Δεκέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε προβλεφθεί για είσπραξη το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος εκ της παρατηρούμενης υποεκτέλεσης ταμειακής πληρωμής δαπανών ύψους 2.767 εκατ. ευρώ (όπως για παράδειγμα ο ετεροχρονισμός ταμειακών πληρωμών εξοπλιστικών δαπανών, οι μεταβιβάσεις προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης κ.ά.) δεν επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δεδουλευμένη βάση.
Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα από φόρους (λαμβάνοντας υπόψη τις επιστροφές φόρων) παρουσίασαν το δωδεκάμηνο αύξηση 337 εκατ. έναντι των στόχων, κάτι που προήλθε κυρίως από τα έσοδα του Νοεμβρίου, καθώς τον Δεκέμβριο ήταν πλησίον των στόχων. Η εν λόγω αύξηση αντισταθμίστηκε από αύξηση των πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 362 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 66.776 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.581 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται κυρίως στην είσπραξη τον μήνα Δεκέμβριο του ποσού των 1.687 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Μάρτιο 2024. Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού από το ΤΑΑ, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν μείωση κατά 106 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου, εξαιτίας των μειωμένων εσόδων ΠΔΕ.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 61.671 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 653 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 6.993 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 316 εκατ. ευρώ από τον στόχο (6.677 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3.323 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 441 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3.763 εκατ. ευρώ).
Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο 2023 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 7.612 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1.384 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, εξαιτίας κυρίως της είσπραξης ποσού 1.687 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως προαναφέρθηκε. Μη συμπεριλαμβανομένου του ανωτέρω ποσού, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν μείωση κατά 303 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 εξαιτίας κυρίως: (α) της προείσπραξης κατά τον μήνα Νοέμβριο 2023 του ποσού των 189 εκατ. ευρώ από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.), που είχε εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2023, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2023 και (β) των μειωμένων εσόδων ΠΔΕ.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5.631 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 205 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 726 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 182 εκατ. ευρώ από τον στόχο (543 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 369 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 100 εκατ. ευρώ από τον στόχο (469 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 ανήλθαν στα 70.765 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.767 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (73.533 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Επίσης είναι μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 513 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των μειωμένων ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη και αντίρροπες μεταβολές σε λοιπές κατηγορίες δαπανών.
Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 3.147 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην υποεκτέλεση των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 557 εκατ. ευρώ, καθώς και στην υποεκτέλεση των μεταβιβάσεων προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης ύψους 471 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν υπήρξε πλήρης ανάλωση των πιστώσεων υπό κατανομή. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι μέρος των αναγκών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης εξυπηρετήθηκε με χρήση ιδίων πόρων, χωρίς να χρειαστεί επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση.
Ως αξιοσημείωτες πληρωμές μπορούν να αναφερθούν: η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 821 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass και της επέκτασης αυτού, η απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθώς και οι φετινές πληρωμές επιδότησης Diesel θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ. Όλες οι προαναφερθείσες πληρωμές καλύφθηκαν με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό για προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (πιστώσεις υπό κατανομή).
Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 11.201 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 379 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 133 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερα εξ αυτών, την ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας COVID-19 στις Περιφέρειες, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Elevate Greece, τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και τη νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον και την επιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.
Διαβάστε επίσης:
ΔΥΠΑ: Με ρεκόρ επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας έρχονται οι «Ημέρες Καριέρας»
Συντάξεις: Αυξάνονται από το 2027 τα όρια ηλικίας και πάνω από τα 67 με βάση τη ρήτρα προσδόκιμου – τι αποκαλύπτει ο Α. Μητρόπουλος
Εξαγωγές: Xρονιά ρεκόρ το 2023 για τα ελληνικά φρούτα και τα λαχανικά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εφάπαξ μείωση σύνταξης έως 50 ευρώ για 572.000 συνταξιούχους
- Στους δρόμους οι μαθητές την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις αλλαγές στα σχολεία
- Άρτα: Ξυλοκόπησε την 98χρονη μητέρα του
- Ήρεμος και χωρίς να κρύβεται, στα δικαστήρια ο 50χρονος για τη δολοφονία του 33χρονου κουνιάδου του
- Παναθηναϊκός: Με πολλά προβλήματα ο Τερίμ για Ολυμπιακό
- Καιρός – Κολυδάς: Το τσουχτερό κρύο επιστρέφει από το βράδυ του Σαββάτου
- Καρέζη: Η ξαδέλφη της που είχε παίξει στο Λατέρνα, φτώχεια & φιλότιμο
- Τελ Αβίβ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος και άγνωστος μαχαίρωσε πολίτες – Αναφορές για τραυματίες
- Survivor: Δυναμική διεκδίκηση της δεύτερης ασυλίας απόψε στις 21.00 – Δείτε το τρέιλερ
- Φθιώτιδος Συμεών: «Ζούμε σε Γαλιλαία Εθνών και αντιφάσεων» – Βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Έναρξη λειτουργίας του υποκαταστήματος Δράμας του Ελληνικού Κτηματολογίου
- Λίστα χειρουργείων: Με e-mail στο κινητό θα ενημερώνονται οι ασθενείς, από 2 έως 6 μήνες η αναμονή – Βήμα-βήμα όλη η διαδικασία
- Βόλος: Στον ανακριτή ο 50χρονος που σκότωσε τον κουνιάδο του – Δεν είναι δολοφόνος, δήλωσε ο Κούγιας
- Συντάξεις: «Εξηγήσεις» ΕΦΚΑ για λάθος αυξήσεις που δόθηκαν τον Μάρτιο του 2023 – Τις παίρνει πίσω!
- Νέο Peugeot E-208 -Ακαταμάχητο και διασκεδαστικό
- Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ στο 12μηνο
- ΦΛΟΓΑ: Διάθεση 1.000.000€ για τις ανάγκες των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας, Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού
- Μαρινάκης για εγκληματικότητα: Ναι, αλλά η αστυνομία επέβαλε το νόμο στο Πολυτεχνείο…
- «Όχι» ΝΔ στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισκέφθηκε οικογένεια στο Γαλάτσι που αγόρασε διαμέρισμα με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» (Photos)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ στο 12μηνο
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισκέφθηκε οικογένεια στο Γαλάτσι που αγόρασε διαμέρισμα με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» (Photos)
- Έναρξη λειτουργίας του υποκαταστήματος Δράμας του Ελληνικού Κτηματολογίου
- Βόλος: Στον ανακριτή ο 50χρονος που σκότωσε τον κουνιάδο του – Δεν είναι δολοφόνος, δήλωσε ο Κούγιας
- Λίστα χειρουργείων: Με e-mail στο κινητό θα ενημερώνονται οι ασθενείς, από 2 έως 6 μήνες η αναμονή – Βήμα-βήμα όλη η διαδικασία
- Η Άγκαθα Κρίστι, το μυστήριο στο Στάιλς και ένας πραγματικός φόνος στην Ινδία (Video)
- My Happy Pet, το νέο πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων από τη Eurolife FFH
- Νέος Κόσμος: Με κλεμμένο Lexus οι εκτελεστές του Ζαμπούνη
- Τελ Αβίβ: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος – Δεκάδες τραυματίες – Αναφορές και για επίθεση με μαχαίρι (photos/videos)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κουτσούμπας: «Να μην φέρει η κυβέρνηση το ν/σ που θεωρεί κόστος την ψυχική υγεία»
- Ο ΟΗΕ ζητεί πρόσβαση στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους της Γάζας
- “Πρώτη” για Ακαϊντίν
- Pre League Γυναικών: Νίκες για τους πρωτοπόρους
- Χίγκλερ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, Νταμπάνοβιτς στο Άρης – ΑΕΚ
- Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κόσμο στο Τελ Αβίβ - Τουλάχιστον 1 νεκρή και δεκάδες τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
- Πάτρα, μια πόλη «ανάπηρη» στις συμπεριφορές της και στη νοοτροπία της (pics)
- Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,69 δισ. ευρώ το 2023



