Πρώτη συνομιλία Μπλίνκεν Τσαβούσογλου - Με φόντο την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

 

Την πρώτη τους τηλεφωνική επαφή, από την ώρα που ορκίστηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν, είχαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε μια στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών διέρχονται «αναταράξεων».

Όπως ανακοίνωσε για την επικοινωνία η Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Μπλίνκεν για τα νέα του καθήκοντα.

«Υπήρξε συμφωνία να αναπτυχθεί ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό», σημειώνεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του τη δυσφορία του για τις πρόσφατες δηλώσεις των ΗΠΑ, ενώ η ατζέντα της συνομιλίας περιλάμβανε, μεταξύ άλλων και ζητήματα, όπως οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά θέματα, το FETO, το PKK/PYD, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι S-400 και η Συρία.

Οι κ.κ. Τσαβούσγλου και Μπλίνκεν μίλησαν για την Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν να συζητήσουν λεπτομερέστερα για όλα τα θέματα κατά την προσεχή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η πρώτη συζήτηση των δύο υπουργών διεξήχθη σε μια συγκυρία κατά την οποία Ουάσινγκτον και Άγκυρα δεν διάγουν και τις καλύτερες των σχέσεών τους.

Χωριστή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την τηλεφωνική συνομιλία Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χωριστή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «παρότρυνε την Τουρκία να μην διατηρήσει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος S-400» που έχει αγοράσει από την Ρωσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο Τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και επιβεβαίωσε ότι τρομοκράτες του ΡΚΚ φέρουν την ευθύνη», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις.

Ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τον θάνατο 13 τούρκων πολιτών στο βόρειο Ιράκ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι καταδικάζει το συμβάν, εάν επιβεβαιωθεί ότι η ευθύνη ανήκει στο PKK. «Αν οι πληροφορίες για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ενώπιον οπαδών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες» που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «εκτέλεσαν» 13 Τούρκους στο Βόρειο Ιράκ και χαρακτήρισε ως «αστεία» την ανακοίνωση με την οποία η Ουάσιγκτον καταδικάζει το συμβάν.

ΗΠΑΤουρκίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΆντονι ΜπλίνκενΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα