Πρώτη ήττα της κυβέρνησης με «δράστη» τους ΑΝΕΛ – Το χρονικό της απόσυρσης του φόρου στη μπύρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα μπορούσε να μοιάζει με εύκολο κουίζ: Ποια μπύρα αφήνει «πικρή γεύση» στον «ουρανίσκο» της κυβέρνησης; Μα φυσικά εκείνη που... «έρεε» στο άρθρο 52 του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα και προέβλεπε την επιπλέον φορολόγηση της ελληνικής μπύρας. Η κυβέρνηση... «παγωμένη» είδε την επίμαχη διάταξη να καταψηφίζεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ δηλαδή. Το άρθρο δεν συγκέντρωσε τελικά την απαιτούμενη πλειοψηφία, αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο και ως εκ τούτου δεν "μπήκε" στην Ολομέλεια με αποτέλεσμα την πρώτη ήττα της

κυβέρνησης εξαιτίας της... μπύρας!

Η συζήτηση του νομοσχεδίου επί του πακέτου των προαπαιτούμενων ξεκίνησε το απόγευμα στην Ολομέλεια με την διαδικασία του επείγοντος και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψηφοφορία για την ψήφιση του.

«Βροχή» από τροπολογίες

Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου είναι και το πλήθος των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί καθώς ο αριθμός ξεπερνά τις 25.

Η μία υπουργική τροπολογία παρέχει εξουσιοδότηση στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, να καθορίζει με απόφαση του που εκδίδεται έως το τέλος κάθε έτους, τον αριθμό των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα μέσα στο επόμενο έτος. Θέματα υγείας και παιδείας αφορούν οι άλλες δύο υπουργικές τροπολογίες. Μεταξύ των βουλευτικών τροπολογιών είναι εκείνες που έχουν καταθέσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι για την απαλλαγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τον ΦΠΑ 23% και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Επαναφορά στα 1500 ευρώ του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού και προστασία προνοιακών, αναπηρικών επιδομάτων και κάθε μορφής βοηθημάτων ή οικονομικών ενισχύσεων που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες ή πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ζητά με τροπολογία που κατέθσε στο νομοσχέδιο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Καμμένος και ΑΝΕΛ... τα έλεγαν για την μπύρα

Θυμίζουμε ότι την απόσυρση του άρθρου 52, που σχετίζεται με την φορολόγηση της ελληνικής μπύρας, είχαν ζήτησει, κατά την διάρκεια της διαδικασίας της ακρόασης των φορέων στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, οι ΑΝΕΛ. Εκτός από τον κυβερνητικό εταίρο την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου είχαν ζήτησει και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος στο twitter είχε σχολιάσει πως «Η φορολόγηση της ελληνικής μπίρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα ΔΕΝ ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο»...

ΚυβέρνησηΑΝΕΛμπύραάρθροαπόσυρσηπροαπαιτούμεναHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα