Πρόταση βιβλίου: Δίνοντας παράταση στην ηλικία μας

"Π" ARTΒΙΒΛΙΟΈντυπη Έκδοση

 

Camilla Cavendish

Κερδίζοντας στην παράταση

10 μαθήματα για έναν κόσμο όπου ζούμε περισσότερο

Επίμετρο: Πλάτων Τήνιος

Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σελ.: 342

Κάποτε ένας αγώνας ποδόσφαιρου έληγε στο 90’ – αυτά ήταν τα περιθώριά του. Κατόπιν, προστέθηκαν και οι καθυστερήσεις, για να φτάσουμε στην παράταση που δεν είναι άλλη από την επιμήκυνση των χρονικών ορίων του παιχνιδιού. Εδώ και κάμποσα χρόνια, το

ίδιο συμβαίνει και με τα ηλικιακά όρια των ανθρώπων. Είναι πολύ απλό: ο χθεσινός πενηντάρης ηλικιακά δεν είναι ίδιος με τον σημερινό που έχει… πολλά παιχνίδια ακόμα στα πόδια του – μια και μιλάμε με όρους ποδοσφαίρου. Ήδη από τις ζοφερές λογοτεχνικές σελίδες του 19ου αιώνα που έκαναν λόγο για γεροντοκόρες 25 χρόνων και ηλικιωμένους πενηντάρηδες, έχουμε περάσει σε μιαν εποχή που ένα εικοσιπεντάχρονο κορίτσι θεωρείται ακόμα βρέφος και, αντίθετα με τα ηλικιακά κριτήρια και ήθη του παρελθόντος, όχι μόνο δεν κινδυνεύει να μείνει γεροντοκόρη, αλλά είναι αδιανόητο να παντρευτεί σε τόσο μικρή ηλικία! Όπως ακριβώς ο απόμαχος της ζωής, ξεδοντιασμένος και καταπονημένος πενηντάρης του 19ου αιώνα δεν θυμίζει σε τίποτα τον γεμάτο σφρίγος και ζωή, νεότατο σημερινό πενηντάρη. Στις εφημερίδες δεν υπάρχουν πλέον ανακοινώσεις του τύπου «απεβίωσε γέρος εξήντα ετών».

Αυτήν την ηλικιακή επανάσταση, που έχει αλλάξει όλα τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα, εξετάζει στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της «Κερδίζοντας στην παράταση» η Αγγλίδα αρθρογράφος των «Times» του Λονδίνου Camilla Cavendish, που κάνει λόγο για την παράταση του βίου και τις τεράστιες ανατροπές στην κοινωνική αλλά και υπαρξιακή αντίληψη της ηλικίας. Με δυο λόγια, αλλιώς αποτυπωνόταν ο χρόνος στο ανθρώπινο σώμα στο παρελθόν και αλλιώς στο παρόν. Όλα τα ώς τώρα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα έχουν ανατραπεί αποσυνδέοντας τη χρονολογική ηλικία από τις βιολογικές ικανότητες. Τα καθορισμένα όρια της νεότητας, της ωριμότητας, των γηρατειών έχουν αλλάξει άρδην. Το παιχνίδι της ζωής πήρε μια χρονολογική παράταση ανατρέποντας όλα τα ηλικιακά παγιωμένα όρια αλλά και τις σχετικές ηλικιακές προκαταλήψεις. Με αυτά τα νέα πραγματολογικά ηλικιακά δεδομένα, η ανθρωπότητα θα κληθεί σύντομα να αναπροσδιορίσει εκ βάθρων τον σχεδιασμό της ζωής.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που μπορεί να προταθεί αβίαστα σε κάθε αναγνώστη. Είναι ένα από εκείνα τα ιδιαίτερα αναγνώσματα που τα συμπεριλαμβάνουν όλα, καθώς ερευνά με τη δημοσιογραφική δεξιοσύνη της συγγραφέως το θέμα των γηρατειών και της πρόσληψής τους στην εποχή μας, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα ανάγνωσμα επιστημονικό, ανθρωπιστικό, φιλοσοφικό, κοινωνικό, ένα ανάγνωσμα που περιέχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ίδια τη ζωή, τον ανθρώπινο χρόνο και τη βιωματική σωματική αίσθησή του.

Ο χρόνος αποτυπώνεται έντονα στο σώμα μας, πάνω στην ύπαρξή μας: μεγαλώνουμε, ρίχνουμε μπόι, αλλάζουμε πρόσωπο, όλος ο χρόνος ζωής διαγράφεται με τον τρόπο του σωματικά και ψυχολογικά πάνω μας, από την πρώτη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι την τελευταία μας πνοή. Με αυτόν παλεύει ο άνθρωπος, όπως μας διηγούνται οι άπειρες ιστορίες ελιξιρίων της νεότητας, ιστορίες που προσπαθούν να νικήσουν τη φθορά. Η ηλικία είναι η ιστορία της ανθρωπότητας και το βιβλίο της Camilla Cavendish προσεγγίζει τόσο εμπνευσμένα, πρακτικά και ευχάριστα, ένα από τα πιο απαιτητικά ζητήματα, αποφορτίζοντάς το από το βαρύτατο υπαρξιακό του βάρος!

Απλό και λογικό μέχρι τρυφερότητας, διεκπεραιώνει ένα δυσβάστακτο θέμα τόσο αφοπλιστικά ξεκάθαρα, ώστε κάθε γραμμή του, κάθε του πρόταση να ανακουφίζει τον αναγνώστη. Το βιβλίο αυτό βοά: η ηλικία έχει αλλάξει! Η Camilla Cavendish απλώς μας το επισημαίνει μέσα από μια σειρά εξωφρενικών πραγματικοτήτων που επέφερε η δημογραφική αλλαγή. Αυτή την παράταση της ζωής την ακολουθούν μια σειρά αλλαγών τόσο στη νοοτροπία όσο και σε θέματα συνταξιοδότησης και ασφάλισης.

Η νέα αυτή πραγματικότητα παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα, ανάλογα το βιοτικό επίπεδο, την πολιτική κατάσταση και τις πολιτισμικές διαφορές. Με γνώμονα αυτές τις σημαντικές παραμέτρους, η συγγραφέας προσπαθεί να κατανοήσει τον βαθύτατο υπαρξιακό παράγοντα της αντιμετώπισης της γήρανσης, με την έρευνά της να επικεντρώνεται στο πώς – μέσα από μια σειρά πραγμάτων που σχετίζονται με την επιστήμη, την οικονομία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την παράταση του βίου, αυτή την επιμήκυνση του προσδόκιμου όρου ζωής.

ΒΙΒΛΙΟανθρώπινη ηλικίαάνθρωποι μεγάλης ηλικίαςIssue: 2168Issue date: 10-3-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόταση, Δίνοντας,protasi, dinontas