Προσωπαγνωσία: Ποια είναι η σπάνια ασθένεια που δεν επιτρέπει στον Μπραντ Πιτ να αναγνωρίσει ούτε την οικογένειά του

Ο Μπραντ Πιτ αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι πάσχει από μία σπάνια ασθένεια, η οποία ονομάζεται προσωπαγνωσία.

Ο διάσημος σταρ του Χόλιγουντ πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο, το οποίο ονομάζεται προσωπαγνωσία και εξαιτίας του οποίου δεν μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα, ούτε καν τα πρόσωπα της οικογένειάς του.

Αν και ο Μπραντ Πιτ

δεν έχει διαγνωστεί επίσημα με αυτή την πάθηση, ο ίδιος θεωρεί ότι πάσχει από αυτό εδώ και χρόνια και μάλιστα, φοβάται πως οι άνθρωποι από το περιβάλλον του θα θεωρούν ότι είναι απόμακρος ή τους αποφεύγει.

Μιλώντας στο GQ, ο ηθοποιός δήλωσε: «Κανείς δεν με πιστεύει, όταν μιλάω για αυτό. Θέλω πολύ να γνωρίσω έναν άνθρωπο που να έχει την ίδια πάθηση».

Τι είναι όμως η προσωπαγνωσία

Σύμφωνα με το news4health, τα άτομα με αυτήν την πάθηση προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, χρησιμοποιώντας άλλες στρατηγικές απομνημόνευσης, όπως τα ρούχα, τα μαλλιά, τη φωνή, ή το ντύσιμο.

Αυτές οι τακτικές, όμως, δεν λειτουργούν πάντα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος με προσωπαγνωσία συναντά κάποιον σε μία μη οικεία τοποθεσία.

Η πάθηση συνήθως εμφανίζεται από τη γέννηση και επηρεάζει τα άτομα που την έχουν για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, σύμφωνα με το NHS.

O ηθοποιός ανέφερε ότι δυσκολεύεται να αναγνωρίζει άτομα και ανησυχεί ότι η πάθησή του έχει κάνει τον κόσμο να νομίζει ότι δεν είναι προσιτός και ότι είναι απόμακρος.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις

Ένα άτομο με προσωπαγνωσία μπορεί να αποφύγει την κοινωνική αλληλεπίδραση και να αναπτύξει κοινωνική αγχώδη διαταραχή, έναν συντριπτικό φόβο για κοινωνικές καταστάσεις. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να δημιουργήσουν σχέσεις ή να αντιμετωπίζει προβλήματα με την καριέρα του. Τα αισθήματα κατάθλιψης είναι κοινά.

Μερικοί άνθρωποι με προσωπαγνωσία δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ορισμένες εκφράσεις του προσώπου, να κρίνουν την ηλικία ή το φύλο ενός ατόμου ή να ακολουθήσουν το βλέμμα ενός ατόμου. Άλλοι μπορεί να μην αναγνωρίζουν καν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη ή στις φωτογραφίες.

Η προσωπαγνωσία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει αντικείμενα, όπως μέρη ή αυτοκίνητα. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης δυσκολία στην πλοήγηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αδυναμία επεξεργασίας γωνιών ή απόστασης ή προβλήματα στην απομνημόνευση τοποθεσιών και ορόσημων.

Η παρακολούθηση της πλοκής των ταινιών ή των τηλεοπτικών προγραμμάτων μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον με προσωπαγνωσία, επειδή αγωνίζεται να αναγνωρίσει τους χαρακτήρες. Κάποιος με προσωπαγνωσία μπορεί να ανησυχεί ότι φαίνεται αγενής ή δεν ενδιαφέρεται όταν αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ένα άτομο.

Τι προκαλεί την προσωπαγνωσία

Υπάρχουν 2 τύποι προσωπαγνωσίας:

αναπτυξιακή προσωπαγνωσία – όπου ένα άτομο έχει προσωπαγνωσία χωρίς να έχει εγκεφαλική βλάβηεπίκτητη προσωπαγνωσία – όπου ένα άτομο αναπτύσσει προσωπαγνωσία μετά από εγκεφαλική βλάβη, συχνά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στο κεφάλι

Στο παρελθόν, οι περισσότερες περιπτώσεις προσωπαγνωσίας θεωρούνταν ότι εμφανίζονταν μετά από εγκεφαλικό τραύμα (επίκτητη προσωπαγνωσία). Ωστόσο, η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσωπαγνωσία χωρίς να έχουν εγκεφαλική βλάβη (αναπτυξιακή προσωπαγνωσία) από ό,τι πιστεύαμε αρχικά.

Διάγνωση προσωπαγνωσίας

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αναγνώριση προσώπων, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν κλινικό νευροψυχολόγο. Μπορεί επίσης να παραπεμφθείτε σε έναν ερευνητή που ειδικεύεται στον τομέα και εδρεύει σε ένα κοντινό πανεπιστήμιο.

Θα έχετε μια αξιολόγηση που περιλαμβάνει μια σειρά από τεστ που αξιολογούν την ικανότητα αναγνώρισης προσώπου, μεταξύ άλλων δεξιοτήτων.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθεί να:

απομνημονεύσετε και αργότερα να αναγνωρίσετε πρόσωπα που δεν έχετε ξαναδείαναγνωρίσετεδιάσημα πρόσωπαεντοπίσετε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ προσώπων που παρουσιάζονται το ένα δίπλα στο άλλοκρίνετε την ηλικία, το φύλο ή τη συναισθηματική έκφραση από ένα σύνολο προσώπωνΘεραπεία της προσωπαγνωσίας

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την προσωπαγνωσία, αλλά οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τι προκαλεί την πάθηση και αναπτύσσονται προγράμματα εκπαίδευσης για να βοηθήσουν στη βελτίωση της αναγνώρισης προσώπου.

Θεωρείται ότι οι αντισταθμιστικές στρατηγικές που βοηθούν στην αναγνώριση του ατόμου ή οι τεχνικές που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς επεξεργασίας του προσώπου, μπορεί να λειτουργήσουν για ορισμένα άτομα είτε με αναπτυξιακή είτε με επίκτητη προσωπαγνωσία.

Η ηλικία ενός ατόμου κατά την οποία υπέστη βλάβη ο εγκέφαλός του (στην περίπτωση της επίκτητης προσωπαγνωσίας), ο τύπος και η σοβαρότητα της εγκεφαλικής βλάβης και ο χρόνος της θεραπείας θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι ένα πρόγραμμα αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Φυλακές κορυδαλλού: Επίδειξη μόδας με «μοντέλα» κρατούμενες – «Η θηλυκότητα δεν φυλακίζεται» (Photos)

Δίκη ψευτογιατρού: Ζήτησε από τα θύματά του να τον συγχωρήσουν – «Είσαι ψεύτης και δολοφόνος»

Καλαμάτα: 37χρονος πυροβόλησε με καραμπίνα την 29χρονη ανιψιά του – Τον αναζητά η Αστυνομία

Keywords
Τυχαία Θέματα