Πρόσφυγες από τα γεννοφάσκια τους

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η μεταναστευτική – κατά βάση προσφυγική – ροή το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην Ελλάδα.

Νεαρά άτομα όλων των ηλικιών, τα οποία αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, επέλεξαν να πάρουν το τεράστιο ρίσκο των δουλεμπόρων και να έρθουν στην Ελλάδα μέσω κάποιου πλοίου, την ώρα που οι γονείς και οι συγγενείς τους

είτε θαλασσοπνίγονταν είτε ήταν θύματα πολέμου στη Συρία, στο Ιράκ και ούτω καθεξής.

Με την άφιξή τους στην Ελλάδα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες δεν μένουν αβοήθητοι. Όταν εντοπίζονται από το Λιμενικό, αναλαμβάνει δράση άμεσα το πρόγραμμα «Στέγη Plus» της ανεξάρτητης Μη κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis. Το πρόγραμμα αφορά τη λειτουργία κέντρων φιλοξενίας για την παροχή στέγασης σε ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς και σε άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο (όπως μονογονεϊκές οικογένειες, ευάλωτες γυναίκες κ.λπ.). Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, παράλληλα με τη στέγαση, είναι:

◆ ψυχοκοινωνική στήριξη,

◆ ιατροφαρμακευτική στήριξη,

◆ υπηρεσίες διαμεσολάβησης,

◆ νομική συμβουλευτική και ενημέρωση για τις δυνατότητες που έχουν στην Ελλάδα,

◆ προγράμματα εκμάθησης ελληνικών, δημιουργικής απασχόλησης, ενισχυτικής διδασκαλίας για τους ανήλικους και οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων,

◆ κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια,εκπαίδευση,

◆ εργασιακή στήριξη στις ευάλωτες ομάδες,

◆ εκπαίδευση / κατάρτιση / επαγγελματικός προσανατολισμός για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Στέγη

«Το πρόγραμμά μας χρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό χώρο. Στην Αθήνα φιλοξενούμε 30 ασυνόδευτους ανηλίκους, μιλάμε για αιτούντες άσυλο, για παιδιά που έχουν διωχθεί λόγω πολεμικών συρράξεων ή έχουν χάσει τις οικογένειές τους. Τα παιδιά αυτά ορισμένες φορές έχουν κάνει και μόνα τους το ταξίδι από τη χώρα τους μέχρι την Ελλάδα ακόμη και με ξύλινες βάρκες. Καταφθάνουν στη χώρα μας χωρίς να το γνωρίζουν αρκετές φορές.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ασφαλή και ζεστή στέγη και να τα βοηθήσουμε με τα νομικά τους ζητήματα, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής. Τους προσφέρουμε τροφή και ένδυση, όπως και εκπαίδευση. Απώτερος σκοπός μας είναι τα παιδιά να ενταχθούν και να σταθούν αυτόνομα στα πόδια τους. Το πρόβλημα με τους μετανάστες και τους ανήλικους έχει ξεκινήσει τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» η κοινωνιολόγος και υπεύθυνη του Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων Μεταναστών «Στέγη Plus» της Praksis, Σίσσυ Λεβαντή.

«Υπάρχει τεράστια αύξηση του αριθμού των ανηλίκων από άλλες χώρες που καταφθάνουν στη χώρα μας. Δεν θα έλεγα ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε μεγάλη εισροή. Αυτό είναι κάτι που γίνεται όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Έχουμε αρκετές επιτυχίες με νέα άτομα στα οποία καταφέρνουμε αρκετές φορές να χορηγήσουμε άσυλο από τις υπηρεσίες ασύλου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και άλλους νέους, οι οποίοι ενώνονται μέσω της νομικής οδού με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες ή με τους κοντινότερους συγγενείς τους» πρόσθεσε.

Διηγήσεις

Με πολλή δυσκολία καταφέραμε να μιλήσουμε με δύο 17χρονους από το Αφγανιστάν. Η σκληρή πραγματικότητα προκύπτει ανάγλυφα από τις διηγήσεις τους. «Είμαι από το Αφγανιστάν. Είμαι 17 ετών. Το τελευταίο ταξίδι μου ξεκίνησε από το Αφγανιστάν, από όπου πήγα στο Πακιστάν, από το Ιράν στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα. Ήρθα στην Ελλάδα μέσω θάλασσας, έφτασα συγκεκριμένα στην Λέσβο. Τότε η αστυνομία με συνέλαβε και πήγα στη φυλακή, στο Αλλοδαπών. Ήμουν για 25 μέρες μέσα στις φυλακές στη Λέσβο. Ήταν πολύ άσχημη η κατάσταση στην οποία βρισκόμουν.Μετά από σχεδόν έναν μήνα μας μετέφεραν στην Αθήνα» μας είπε χαρακτηριστικά ο 17χρονος νεαρός Αφγανός, τον οποίο γνωρίσαμε στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Μεταναστών στην Κυψέλη.

Ένα νέο παιδί που έχει περάσει τέτοιες κακουχίες και η ζωή δεν του τα έχει φέρει εύκολα. Τι σκέφτεται ο νεαρός από το Αφγανιστάν; «Σκέφτομαι να πάω στην Ελβετία, όπου βρίσκονται οι γονείς μου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερά μου όνειρα και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω» απαντάει χαρακτηριστικά. Ακόμη ένας ανήλικος μετανάστης από το Αφγανιστάν μας είπε: «Από όσα μου έχει εξηγήσει ο αδελφός μου, όταν ήμουν 10 ετών, εγώ και η οικογένειά μου φύγαμε από το Αφγανιστάν. Περίπου πέντε χρόνια ήμουν στο Ιράν και δυστυχώς έχασα τους αδελφούς μου, τους αποχωρίστηκα. Ύστερα από πέντε χρόνια και πολλές δυσκολίες πήγα στην Τουρκία και μετά έφτασα στην Ελλάδα. Έφτασα μέσω μικρού πλοίου στην Ελλάδα. Επί 32 ολόκληρες ώρες ήμασταν μέσα στη θάλασσα. Μέσα στο νερό. Ήταν πολύ δύσκολο το ταξίδι αυτό για εμάς».

Να τονίσουμε τέλος ότι η Praksis και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινίασαν τον περσινό Μάρτιο το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Ευάλωτων Πληθυσμών αιτούντων άσυλο «Στέγη Plus (+)» στην Πάτρα, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σατωβριάνδου 17 και Ρήγα Φεραίου 18. Τη χρηματοδότηση έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που αποτελεί τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος SOAM.

ΜετανάστεςπρόσφυγεςPraksisΣτέγη PlusIssue: 1862Issue date: 30-04-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα