Προς «άγραν» ψήφων η κυβέρνηση για την απλή αναλογική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το… «μάτι» στην επόμενη και όχι στην μεθεπόμενη φορά και σκοπεύοντας στον… «μαγικό» αριθμό των 200 ψήφων η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την έναρξη της συζήτησης του εκλογικού νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση προσβλέποντας στην μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

προχώρησε στο «σπάσιμο» του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορούσε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Και μπορεί η κατάργηση του μπόνους να βρίσκει σύμφωνο το ΚΚΕ, ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο Περισσός δεν έχει θετική γνώμη για το «κατώφλι» (όριο 3%) εισόδου στη Βουλή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το «σπάσιμο» του άρθρου βοηθά στην υπερψήφιση του, κάνοντας το ταυτόχρονα περισσότερο… «θελκτικό» στα μάτια του ΚΚΕ.

Μένει πάντως να αποδειχθεί στην πράξη τι «ψάρια» θα πιάσει η κίνηση της τελευταίας στιγμής της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής τις προωθούμενες διατάξεις (και ειδικότερα εκείνης που προβλέπει την άμεση εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές) υποστηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ, και κατά πληροφορίες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της δημοκρατικής Συμπαράστασης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Δηλαδή 179 βουλευτές δηλώνουν την πρόθεση τους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο του εκλογικού νόμου ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε κατά την διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι θα ξεκαθαρίσει την στάση της στην Ολομέλεια.

Στην αντίπερα όχθη η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση ενώ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Στάθης Παναγούλης φέρονται να ψηφίζουν κι αυτοί αρνητικά.

Κουρουμπλής: Υποκριτική η στάση της ΝΔ

Μεγάλη υποκρισία και σκουριασμένες αντιλήψεις χρέωσε στη ΝΔ ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συζήτηση του εκλογικού νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» πιθανής συνεννόησης με τις υπόλοιπες πτέρυγες της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «θα βρεθούν οι κοινοί τόποι, μην κλείνετε αυτό το δρόμο. Ας αφήσουμε μια χαραμάδα μέχρι να τελειώσει αυτή η συζήτηση».

Βάζοντας στο στόχαστρό του τη ΝΔ, τόνισε: «Πόσο μεγάλη υποκρισία διακατέχει τον πολιτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν λέει ότι η πρώτη θέση της είναι ότι θα καταργήσει αυτό το νόμο και θα επαναφέρει τον εκτρωματικό νόμου που ισχύει».

Παράλληλα, ο Π. Κουρουμπλής χαρακτήρισε ως τίμιο, καθαρό και σοβαρό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει τώρα το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο και ανοίγει το θέμα τρία χρόνια πριν εξαντληθεί ο χρόνος της διακυβέρνησης και όχι την τελευταία στιγμή, όπως έκαναν στο παρελθόν άλλες κυβερνήσεις, κυρίως της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

ΚυβέρνησηΒουλήεκλογικός νόμοςΚουρουμπλήςΚΚΕμπόνους 50 εδρώνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα