Προειδοποίηση Δένδια σε Ισπανό ΥΠΕΞ για συνεργασία με Τουρκία: «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ»

Τις ενστάσεις της Αθήνας για την τυχόν ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Μαδρίτης – Άγκυρας εξέφρασε στον Ισπανό ομόλογό του που βρίσκεται στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ήδη από το 2008 με την κοινή τους θέση τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να μην εξάγουν στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό

που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

«Μου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ισπανία θα ενεργεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είχα διατυπώσει τις θέσεις αυτές και σε επιστολή που είχα στείλει εδώ και 1 χρόνο στην προκάτοχο του και σε άλλους ομόλογους της ΕΕ. Τις θέσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει αναπτύξει επανειλημμένος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαίους ηγέτες και όργανα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της πολυμερώς και διμερώς και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες, και εμείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε οποίες προκλήσεις αντιμετωπίζει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας. 

«Η Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο, με κορυφαία εκδήλωση το Casus Belli»

   Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας στηλίτευσε τον «αποσταθεροποιητικό» ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στο το Casus Belli εναντίον της Ελλάδας. «Η σημερινή Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο, με μια κορυφαία εκδήλωση: το Casus Belli, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, κάτι που είναι πρωτοφανές» είπε υπουργός Εξωτερικών στον Ισπανό ομόλογό του. Η Τουρκία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον άλλης χώρας, και μάλιστα αν η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της. «Δεν είναι μόνο αυτό. Το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο επίσης είναι μια τουρκική ενέργεια καταδικασμένη από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ. Έχουμε την παράνομη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει επίσης, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, κάτι το οποίο μιμήθηκε και η Λευκορωσία» πρόσθεσε.

 Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως κοινός παρονομαστής όλων αυτών των ενεργειών είναι η πλήρης έλλειψη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και προς το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως, σημείωσε, και το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και καυτηριάζοντας τις πρακτικές αυτές, είπε πως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ, και που πρεσβεύουν και σέβονται τόσο η Ελλάδα και η Ισπανία.

Tην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο προέταξε για τις ελληνοτουρικικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Δένδια. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως «η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο μέλος της ΕΕ, μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία πάντοτε θα εργάζεται μέσα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και μέσω των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων».

Από πλευράς του, ο κ. Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες εστίασε στα κοινά συμφέροντα, τους κοινούς στόχους, την κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς αμφότερες είναι ευρωπαϊκές, μεσογειακές, σύμμαχες, φίλες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έκανε λόγο για ειλικρινή σχέση και σύμπλευση σε πάρα πολλά θέματα.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε πως η Ελλάδα και η Ισπανία συμπλέουν σε πάρα πολλά θέματα και διαμήνυσε μάλιστα πως η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην Ισπανία ως μια φίλη, σύμμαχο και εταίρο, «με την οποία μπορεί πάντοτε να είστε σίγουροι ότι θα σας υποστηρίζουμε». Υπογράμμισε πως η παρουσία του στην Αθήνα δίνει τη δυνατότητα να έχουν ακόμα πιο σημαντική συνεργασία.

 Άλλωστε διαβεβαίωσε πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να δουλεύουν στα διεθνή fora, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο MED9. «Οι θέσεις μας είναι πάρα πολύ κοινές, παρεμφερείς στα μεγάλα διεθνή θέματα» παρατήρησε.

Μετά το τέλος των κοινών δηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ισπανίας. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν η ενδυνάμωση της ελληνο-ισπανικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και στη Λευκορωσία, το μεταναστευτικό και η διεύρυνση της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή – Αχτσιόγλου: «Προϋπολογισμός περικοπών στη δημόσια υγεία και όξυνσης των ανισοτήτων»

ΝΔ για δηλώσεις Πολάκη: «Εξακολουθούν να πορεύονται με οχήματα το μίσος και το διχασμό» (Video)

Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί όρισε τον Κατρίνη πρόεδρο της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και τον Σκανδαλίδη πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο

Keywords
Τυχαία Θέματα