Προανακριτική: «Μάχη» για τα στοιχεία της ΤτΕ για τα 3 εκατ. ευρώ – Τι απαντά ο Νίκος Παππάς

Με την κατάθεση του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδας για τα επίμαχα τρία εκατομμύρια ευρώ συνεχίστηκαν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά.

ΝΔ: Πόρισμα-κόλαφος της ΤτΕ

Όπως συνήθως συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης. Συγκεκριμένα,

πηγές της ΝΔ έκαναν λόγο για «πόρισμα-κόλαφο», που καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς του Νίκου Παππά ότι η προέλευση των 3 εκατ. ευρώ με τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είχε ελεγχθεί και εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πηγές που πρόσκεινται στη ΝΔ, η έκθεση αποκαλύπτει ότι το ποσό αυτό προήλθε από τη μεταβίβαση στον Καλογρίτσα ποσού 3 εκατ. ευρώ από τους Άραβες βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου το οποίο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, πολλαπλασιάζοντας τις ενδείξεις περί εικονικότητας της σύμβασης. Το πόρισμα της ΤτΕ φωτίζει πλήρως τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν για να συμμετάσχει η εταιρία Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ channel» , αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όπως σημειώνουν, η έκθεση διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί απ’ τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και αναφέρει ότι με παρότρυνση της Τραπέζης της Ελλάδος τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξαν τρεις συνολικά αναφορές στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πιο συγκεκριμένα, προσθέτουν, δύο αναφορές από τα στελέχη της Attica Bank και μια αναφορά από την Εθνική Τράπεζα για τις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ που εστάλησαν στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

«Στο πόρισμα δεν αναφέρεται η τυχόν διενέργεια περαιτέρω ελέγχου των εν λόγω αναφορών από την Αρχή οι οποίες διαβιβάστηκαν καθώς αξιολογήθηκαν από τα τραπεζικά στελέχη ως ύποπτες συναλλαγές και ήδη εγείρονται πολλά ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ψευδής ο ισχυρισμός τόσο του ελεγχόμενου τότε Υπουργού Νίκου Παππά όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αντιθέτως, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κεντρική τράπεζα είχε χτυπήσει απ’ τον Σεπτέμβριο του 2016 “καμπανάκια” στα τραπεζικά στελέχη να αποστείλουν στην Αρχή Καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος όλες τις ύποπτες αναφορές τους για τα 3 εκατ. ευρώ».

Το κατά ΝΔ «μεγάλο ερώτημα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την έκθεση προκύπτει ότι όλα έγιναν μέσα σε 24 ώρες για να στηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ channel», επιβεβαιώνοντας ως προς την ροή του χρήματος τα όσα έχουν καταθέσει οι κ.κ. Τόμπρας και Καλογρίτσας. Όπως επίσης παρατηρούν, «σύμφωνα με τα όσα χαρακτηριστικά αναφέρονται μόλις μία μέρα πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε 3 εκατ. ευρώ από τους Άραβες με ιδιωτικό συμφωνητικό οι όροι του οποίου ουδέποτε υλοποιήθηκαν, τα διοχέτευσε στη νεοσυσταθείσα εταιρία του γιου του, Ιωάννη Βλαδίμηρου, για να καλύψει την εγγυητική επιστολή και να συμμετάσχει στη δημοπρασία».

Κατά την εκτίμηση των πηγών της ΝΔ αποτελεί «μεγάλο ερώτημα αν η Αρχή Καταπολέμησης έλεγξε τις εν λόγω αναφορές και πού τελικά κατέληξε». Σημειώνουν ότι «στο πόρισμα σοκ της Τραπέζης της Ελλάδος, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο όπου διαπιστώνεται με απολύτως σαφή τρόπο, η αδράνεια που επέδειξε στις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Συγκεκριμένα επισημαίνεται, ότι τόσο η Attica Bank όσο και η Ε.Τ.Ε. στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους που οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια όταν πρόκειται για σημαντικές συναλλαγές, είχαν προχωρήσει σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή κατά του βρώμικου χρήματος τουλάχιστον από τις 3 Οκτωβρίου 2016 χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση».

ΣΥΡΙΖΑ: Οριστική ταφόπλακα στη μεθόδευση της ΝΔ

Από την πλευρά τους, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «οριστική ταφόπλακα στην άθλια μεθόδευση της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του Νίκου Παππά» με αφορμή την κατάθεση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την προέλευση των 3 εκ. ευρώ του Χρ. Καλογρίτσα. Όπως τονίζουν, η έκθεση της ΤτΕ, αποκάλυψε την πραγματική ροή του χρήματος μεταξύ δύο ιδιωτών, επιβεβαίωσε την προέλευση και την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι «το εν λόγω έμβασμα και η έκδοση της συναφούς εγγυητικής επιστολής έγιναν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών», ενώ παρουσίασε «αναλυτικά στοιχεία για την κατάληξη αυτού του ποσού μετά την επιστροφή του στον όμιλο Καλογρίτσα».

Συγκεκριμένα, προσθέτουν, «όπως τεκμαίρεται από το άνοιγμα των λογαριασμών, το ποσό διοχετεύτηκε στο σύνολό του για την εξυπηρέτηση του παραγωγικού κύκλου της συγκεκριμένης εταιρείας: Προμηθευτές, δομικά υλικά μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και ασφαλιστικών ταμείων». Όπως προκύπτει ακόμα από την έκθεση, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές «για όλες τις κινήσεις ήταν ενήμερες τόσο η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και η ΤτΕ. Μάλιστα, η Attica Bank και η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, υπέβαλαν στην αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τις σχετικές αναφορές με όλα τα στοιχεία. Όπως αναφέρεται, “η εν λόγω Αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρίζουν διερεύνησης”».

«Η φάρσα ολοκληρώνεται ως κωμωδία»

Σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στα βασικότερα σημεία της η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ότι:

-Μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών, τα χρήματα (3 εκατ. ευρώ) πέρασαν από την εταιρεία ΜΜΕ του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στην εταιρεία Τοξότης του ομίλου, η οποία στη συνέχεια τα ανάλωσε «μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματος της εταιρείας».

-«Οι χρεώσεις του λογαριασμού με αριθμό ……… της εταιρείας “Τοξότης ΑΕ”, δηλαδή ο τρόπος ανάλωσης των λόγω κεφαλαίων από την εταιρεία αφορούσαν μεγάλο πλήθος συναλλαγών εμβασμάτων, εντολών πληρωμών και συναλλαγές έκδοσης/εξόφλησης επιταγών, κυρίως μικρής αξίας […] Από ευρύ δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν […] προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών».

-Η αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ενημερωθεί από την Τράπεζα Αττικής και στο πλαίσιο των εποπτικών της καθηκόντων επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στελεχών της Attica Bank στην ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών και τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών για την τεκμηρίωση της σκοπούμενης φύσης τους.

Συνοπτικά, «έγινε ενδελεχής έλεγχος τόσο για την προέλευση των χρημάτων όσο και για την κατάληξή τους» συμπεραίνουν οι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, και τονίζουν: «Η φάρσα ολοκληρώνεται ως κωμωδία και η μεθόδευση ως τραγωδία για τους εμπνευστές της».

Νίκος Παππάς: Καταθέτει υπόμνημα ως την Παρασκευή

Όσον αφορά στον Νίκο Παππά, δήλωσε ότι ως την Παρασκευή θα καταθέσει υπόμνημα στην επιτροπή και τόνισε ότι «έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Ο τέως υπουργός σημείωσε ότι «όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο; Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής».

Ειδήσεις σήμερα

Ηλιόπουλος: Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη ασφάλεια νιώθει μόνο το οργανωμένο έγκλημα

Γεννηματά: H εγκληματικότητα αυξάνεται και ο Μητσοτάκης μιλάει για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων

Πελώνη: Ο νόμος για την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί

Keywords
Τυχαία Θέματα