«Πράσινο φως» για το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «πράσινο φως» στο σχέδιο που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος άναψε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί -υπό προϋποθέσεις- από το ΔΣ της Εurobank, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν για το ίδιο θέμα τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας

και της Πειραιώς, με την πρόταση πάντως να έχει ήδη «περάσει» από τις αρμόδιες επιτροπές.

Η μόνο ανησυχία που έχουν οι τράπεζες για το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης αφορά στη στάση που θα τηρήσει ο SSM. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο Ενιαίας Εποπτικός Μηχανισμός έχει ενημερωθεί για το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι το σχέδιο με τη Σκλαβενίτης στηρίζει και η κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί ένα ντόμινο χρεοκοπιών στους προμηθευτές που θα προκαλούσε η κατάρρευση της Μαρινόπουλος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Το σχέδιο
Το σχέδιο προβλέπει τη διάσωση της Μαρινόπουλος, μέσω της διαδικασίας των άρθρων 106 «β» και «θ» του πτωχευτικού νόμου. Ειδικότερα, οι μέτοχοι της Μαρινόπουλος, οι πιστώτριες τράπεζες και ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής «Σκλαβενίτης» συμφώνησαν να εμφανίσουν στο δικαστήριο το ακόλουθο σχέδιο:

• Το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη Σκλαβενίτης. Σημειώνεται ότι αρχικά προβλεπόταν η απόκτηση του 25% της νέας εταιρείας από μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου, ωστόσο υπήρξε τροποποίηση και αποφασίστηκε το 100% να περάσει στη Σκλαβενίτης η οποία δεν επιθυμούσε την παρουσία του νυν ιδιοκτήτη στη μετοχική σύνθεση του νέου σχήματος.

• Τα συνολικά 485 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα εταιρεία για κεφάλαιο κίνησης και εξόφληση μέρους των υποχρεώσεών της προς προμηθευτές, που μεταφέρονται αυτούσιες στη νέα εταιρική οντότητα, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος.

• Οι τράπεζες συμφώνησαν να δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα είναι δεκαετές ballon (το μεγαλύτερο μέρος θα εξοφληθεί στη λήξη), με επιτόκιο euribor +1,5% spread, καθώς οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.

• Από τα χρήματα που θα βάλει η αλυσίδα Σκλαβενίτη (125 εκατ. ευρώ), σε πρώτη φάση τα 10 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση. Σε δεύτερη φάση, δηλαδή μόλις ολοκληρωθεί το deal, άλλα 60 εκατ. ευρώ θα πάνε στη νέα εταιρεία, ενώ ακόμη 55 εκατ. ευρώ θα δοθούν εντός του επόμενου έτους. Σε ό,τι αφορά στην ενδιάμεση χρηματοδότηση, η οποία υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ, τα κεφάλαια θα προέλθουν από το δάνειο αλλά και τον Σκλαβενίτη (15 εκατ.).

• Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει τη διατήρηση όλων των εργαζομένων της αλυσίδας Μαρινόπουλος και ολόκληρου του δικτύου, το οποίο θα αλλάξει brand από Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης.

• Για τους προμηθευτές το «κούρεμα» αναμένεται να είναι της τάξης του 40%-50%, ενώ το υπόλοιπο ποσό των οφειλών προβλέπεται να πληρωθεί άμεσα και με μετρητά. Σε ό,τι αφορά στις οφειλές της αλυσίδας σούπερ μάρκετ προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, η καταβολή τους θα γίνει χωρίς το παραμικρό «κούρεμα». Αυτές υπολογίζονται μεταξύ 105-110 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα καλυφθούν σε ορίζοντα 15ετίας - χωρίς όμως πρόστιμα και προσαυξήσεις.

«Κλειδί» για το deal η συμφωνία με το 60% των πιστωτών
Για να οριστικοποιηθεί το deal, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η έγκριση της πλειοψηφίας των πιστωτών, περιλαμβανομένων και των προμηθευτών της εταιρείας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» των υποχρεώσεων της τάξης του 40%-50%, ωστόσο πηγές της αγοράς θεωρούν ότι θα εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών σε ποσοστό 60% προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθεί η Μαρινόπουλος στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι οι προμηθευτές γνωρίζουν πως σε περίπτωση κατάρρευσης της Μαρινόπουλος οι πιθανότητες να πάρουν χρήματα έναντι των οφειλών σχεδόν? εκμηδενίζονται καθώς, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνει η αίτηση της αλυσίδας για υπαγωγή στο άρθρο 99, η περιουσία της δεν επαρκεί παρά για την κάλυψη ενός ποσοστού της τάξεως του 5% - 10% έναντι των μη εξασφαλισμένων πιστωτών.

Στην αίτησή της η Μαρινόπουλος ανέφερε ότι οι συνολικές απαιτήσεις της ανέρχονταν σε 500 εκατ. ευρώ περίπου, με τους προμηθευτές σε περίπτωση πτώχευσης να κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν το 95% των οφειλομένων προς αυτούς.

Σε ό,τι αφορά τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες του άρθρου 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα, οι οποίες θα τραβήξουν για πολύ καιρό μετά τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου του νέου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος έχει στόχο να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος την εταιρεία σε βάθος 2-3 ετών το αργότερο.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εγκριση για το deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη αναμένεται να δώσουν όλες οι τράπεζες με τις- ευλογίες της κυβέρνησης, ενώ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) -ο οποίος έχει ενημερωθεί για το σχέδιο- δεν αναμένεται να φέρει... αντιρρήσεις.

Πηγή: ethnos.gr

ΜαρινόπουλοςΣκλαβενίτηςδιάσωση ΜαρινόπουλοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα