Χούθι: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για αποστολή δύναμης στην Ερυθρά Θάλασσα – Ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα στο ελληνόκτητο πλοίο

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πολλές ναυτιλιακές εμπορικές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα πλοία τους σε άλλες διαδρομές, μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι

ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και λένε ότι δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον όλες τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.

Οι διπλωμάτες είπαν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ. Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Πολλοί διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί, λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις εμπιστευτικές συζητήσεις γύρω από το θέμα.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι σε συνεργασία με άλλες χώρες ξεκινούν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής, της Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας, ώστε να κατευνάσουν τους φόβους ότι η αναταραχή σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Όμως ορισμένοι σύμμαχοί τους, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό και διαφώνησαν με την ιδέα να τεθούν υπό αμερικανική διοίκηση.

Ανάληψη ευθύνης

Την ευθύνη για το πυραυλικό χτύπημα ανέλαβαν οι Χούθι. Όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπός τους «οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης κατά του πλοίου Ζωγραφιά, που κατευθυνόταν προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, με πλήθος κατάλληλων ναυτικών βλημάτων και το χτύπημα έγινε απευθείας.

Η επιχείρηση στόχευσης ήρθε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε προειδοποιητικές κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πύρινων προειδοποιητικών μηνυμάτων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την απόφαση για την αποτροπή της ισραηλινής ναυσιπλοΐας ή εκείνων που συνδέονται με τον ισραηλινό εχθρό στο Κόκκινο και Αραβικό Μπαχρέιν μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

بيانٌ صادرٌ عنِ القواتِ المسلحةِ اليمنية

بسمِ اللهِ الرحمنِ الرحيم

قال تعالى: { إِنَّ ٱللَّهَ یُحِبُّ ٱلَّذِینَ یُقَـٰتِلُونَ فِی سَبِیلِهِۦ صَفࣰّا كَأَنَّهُم بُنۡیَـٰنࣱ مَّرۡصُوصࣱ } صدقَ اللهُ العظيم

انتصاراً لمظلوميةِ الشعبِ الفلسطينيِّ الذي يتعرضُ للعدوانِ والحصارِ في قطاعِ… pic.twitter.com/Wffi54j1iS

— العميد يحيى سريع (@army21ye) January 16, 2024

#BREAKING Dry bulk vessel Zografia hit by missile in red sea area, sustains minor damage according to Reuters pic.twitter.com/TLUzUeSX6X

— War Monitor (@WarMonitors) January 16, 2024Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν βαλλιστικούς πυραύλους των Χούθι

Οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε ένα νέο πλήγμα στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Η επιχείρηση αυτή είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα εναντίον των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν και το τελευταίο διάστημα εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι στόχος ήταν τέσσερις πύραυλοι κατά πλοίων.

Το πλήγμα αυτό δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι τώρα.

Διαβάστε επίσης:

«Φωτιά» στις αμερικανικές κάλπες βάζει ο Πούτιν: Νοθευμένες οι προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ

ΕΕ: Συναγερμός για τις ασιατικές σφήκες που σκοτώνουν τις μέλισσες – «Προκαλούν οικονομική καταστροφή» (videos)

Κωνσταντινούπολη: Δύο Ελληνίδες αυτοκτόνησαν – Θρίλερ με γυναίκα που εντοπίστηκε αναίσθητη και νοσηλεύεται

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πράσινο, Ερυθρά Θάλασσα,prasino, erythra thalassa