Πού θα τρέξει η κυβέρνηση μέχρι το κλείσιμο της Βουλής

Με τη νέα Βουλή να ορκίζεται τη Δευτέρα και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν θερινά τμήματα, αλλά το σώμα θα λειτουργήσει κανονικά, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να «τρέξει» κάποια νομοθετήματα μέχρι τις ολιγοήμερες διακοπές περί τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι λόγοι για την… πρεμούρα αυτή είναι μάλλον προφανείς:

–Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το θετικό momentum από τις εκλογές

και να παρουσιάσει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο το προφίλ της.

-Σε δεύτερο επίπεδο, επιδιώκει να… ξεμπερδέψει με ορισμένες προεκλογικές δεσμεύσεις/εκκρεμότητες, για τις οποίες είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι δεν τις είχε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

-Και σε τρίτο επίπεδο, θα ήθελε να αξιοποιήσει την αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση Τσίπρα επί της ουσίας να παραιτηθεί από πρόεδρος, ώστε να περάσει και κάποια πράγματα που ίσως θα προκαλέσουν πολιτικές τριβές (όπως π.χ. το νομοσχέδιο για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων).

-Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ χωρίς «ουρές» σχετικά με την οικονομική πολιτική (ιδίως αν κάποιος από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχει ήδη αναβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα).

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από το νομοσχέδιο για το… update του Επιτελικού Κράτους και το νομοσχέδιο για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων, για την ώρα υπάρχουν τουλάχιστον άλλες τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που εκτιμάται ότι θα πάρουν σειρά για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

–Η πρώτη αφορά στην αποτύπωση σε νομοσχέδιο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για νέες φοροελαφρύνσεις και παροχές (αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 για εργαζόμενους με παιδιά, μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, «Youth Pass», αυξήσεις στο οικογενειακό επίδομα, κ.λπ.), με κόστος περί τα 2 δις. ευρώ κατ’ έτος.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί και η επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» μέχρι το τέλος του έτους, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και η επέκταση του «Market Pass» επίσης ως το τέλος του 2023. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά έχουν αξία, καθώς ουσιαστικά έχουν «κοπεί» οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

-Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία θα αφορά στην επιστροφή στο Δημόσιο από το Υπερταμείο του ελέγχου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, αλλά και για να «χτυπηθεί» εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ, επί κυβέρνησης του οποίου οι δύο εταιρείες είχαν ενταχθεί στο portfolio του Υπερταμείου.

-Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αλλαγή στο ύψος των κρατήσεων των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται, προκρίνοντας αναλογικό ποσοστό αντί του flat 30% που ισχύει σήμερα.

Μια πιο σαφή εικόνα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – αναμένεται να έχουμε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων που μάλλον θα διεξαχθεί την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, μαζί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να φύγει την επόμενη εβδομάδα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύση Ελευθερίας: Την έδρα Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών επιλέγει η Κωνσταντοπούλου

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφοροποίηση Τεμπονέρα από το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε η ΠΓ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβρη – Φαμελλος για πρόεδρος Κ.Ο. – Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ηλιόπουλος, Τζάκρη, Παππάς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πού, Βουλής,pou, voulis