Πότε θα ανοίξει το Χρηματιστήριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγκάθι» παραμένει το πότε και πως θα ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το πότε θα επαναλειτουργήσει η χρηματιστηριακή αγορά.

Η άρση της τραπεζικής αργίας διευκολύνει θεωρητικά την κατάσταση για την επανέναρξη των συναλλαγών καθώς ενεργοποιούνται και τυπικά πλέον όλοι οι εκκαθαριστές στην αγορά, ενώ και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το Σάββατο ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία

του Χ.Α.

Η ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιουλίου θεωρείται αυτή τη στιγμή ως η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσε να επανεκκινήσει η αγορά, αν και θεωρείται περισσότερο πιθανό να ξεκινήσει τις εργασίες του από την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος για την διοίκηση του Χρηματιστηρίου είναι η επαναλειτουργία της αγοράς να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό, ωστόσο τίποτα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ενώ τις τελικές αποφάσεις δυσχεραίνουν και οι ισχυρές επιφυλάξεις οικονομικών αλλά και πολιτικών παραγόντων, για τις επιπτώσεις που θα έχει γενικότερα στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία μια ενδεχόμενη μεγάλη αναταραχή μετά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου.

Πάντως, όπως τονίζουν χρηματιστηριακές πηγές, η λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς δεν συνδέεται τόσο με το άνοιγμα των τραπεζών, αλλά με την διεύρυνση των τραπεζικών υπηρεσιών που αφορούν στην μετακίνηση κεφαλαίων και την εκκαθάριση των συναλλαγών. Οι μεγαλύτεροι εκκαθαριστές των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ελλάδα είναι οι ελληνικές τράπεζες. Όμως αυτό που απασχολεί τους παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς είναι να βρεθούν τρόποι, για να μην ανοίξει πόρτα διαφυγής κεφαλαίων εκτός συστήματος.

Έτσι, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η μεταφορά στο εξωτερικό των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την πώληση τίτλων από ξένους επενδυτές , αλλά και το εάν μπορέσουν οι Έλληνες επενδυτές να πάρουν το αντίτιμο των πωλήσεων τίτλων από τις τράπεζες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να γίνει αγορά μετοχών μέσω χρημάτων που υπήρχαν στο σύστημα μέχρι 26.06.15 (παλιοί λογαριασμοί).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνεπαναλειτουργίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα