Πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στη Γάζα;

Ξημερώνει η 102η μέρα του πολέμου στη Γάζα και δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι πρόσφυγες μέσα στην ίδια τη γη τους, θρηνώντας τους 30.000 νεκρούς και αγνοούμενους κάτω από τα χαλάσματα που αφήνουν πίσω τους οι Ισραηλινοί.

Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ για γενοκτονία έδειξε την βαθύτατα διχασμένη διεθνή κοινότητα, με αυτό που αποκαλείται «Δύση στο σύνολό της» να τάσσεται υπέρ του Ισραήλ και να υποστηρίζει ενεργά ή  να αποδέχεται την λογική της συλλογικής τιμωρίας  των Παλαιστίνιων για την επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

lang="en" dir="ltr">100 days
Hundred days of losing, suffering, pain, fighting to survive and showing the RAW realities to the whole world.
With no lie, with no filters.
I showed the whole world the meaning of being Palestinian living in Gaza Strip.
I showed you how we love the life and how we… pic.twitter.com/GXcBQ5XD2Z

— MoTaz (@azaizamotaz9) January 15, 2024

Ο Νετανιάχου δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, πιστός στο δόγμα που διακήρυξε από την αρχή, ότι η επόμενη μέρα θα είναι εντελώς διαφορετική για όλη την περιοχή.  Ο Νετανιάχου δεν απαντά στο  ερώτημα πώς θα εξαλείψει από προσώπου γης τους Παλαιστίνιους, όπως θέλει, αλλά και ουδείς από την «Δύση στο σύνολό της» θέτει τέτοιο θέμα.

Ωστόσο ο Νετανιάχου και η ακροδεξιά/εθνικιστική/ρατσιστική κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχουν επιτύχει τους στόχους της. Η Χαμάς είναι εκεί, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν εξαλειφθεί από προσώπου γης και το ερώτημα είναι πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος που δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε αδιέξοδο και συνέχιση της αιματοχυσίας.

Ο Γιδεόν Λεβί, αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, δηλώνει στο Aljazeera ότι οι στόχοι του Νετανιάχου και της κυβέρνησής του είναι «μη επιτεύξιμοι». Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι με δεκάδες χιλιάδες πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες μέσα στη Γάζα να καταστρέφουν ό, τι βλέπουν μπροστά τους, κανένας από τους διακηρυγμένους στόχους δεν έχει επιτευχθεί. Και στο ερώτημα πόσο θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος, ο Γιδεόν Λεβί απαντά με ένα ερώτημα: «Πόσο θα επιτρέψει η Ουάσινγκτον να διαρκέσει αυτός ο πόλεμος;»

This is what hunger looks like in Gaza.

Thousands of displaced Palestinians desperate for flour engulf an aid truck that entered northern Gaza.

Starvation is now a weapon of war. Starvation is now a weapon of genocide.

pic.twitter.com/r678nHtKH6

Howard Beckett (@BeckettUnite) January 15, 2024

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει πράσινο φως στον Νετανιάχου, λέει ο Ισραηλινός αναλυτής, επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν οι Αμερικανοί πουν στον Νετανιάχου «φτάνει πια», αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει ο πόλεμος.

Εκτιμάται ότι ο ισραηλινός στρατός δεν θα αποσυρθεί από την Γάζα, ακόμα και μετά το πέρας των εχθροπραξιών, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα ανοίξουν τις αγκάλες για να  υποδεχτούν τις κατοχικές δυνάμεις και θα αναζωπυρωθεί το κίνημα αντίστασης. Γι’αυτό και ο Γιδεόν Λεβί εκτιμά ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία εκστρατεία πολύ μεγάλης διάρκειας, κυρίως γιατί κανένας δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς μπορεί να τελειώσει».

Από την στιγμή που ουδεμία σοβαρή συζήτηση γίνεται για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το εβραϊκό κράτος- κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για εκτόνωση της κατάστασης, είναι βέβαιο πως ακόμα κι αν επιτευχθεί σήμερα εκεχειρία ο πόλεμος δεν τελειώνει.

Οι Ισραηλινοί έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο με στόχο να καταστρέψουν το μέλλον των Παλαιστίνιων. Γι αυτό ακριβώς σκοτώνουν παιδιά, καταστρέφουν σχολεία και πανεπιστήμια, πολιτιστικά μνημεία, λέει στο Inside Story του Aljazeera η βετεράνος Παλαιστίνια πολιτικός, Χανάν Ασράουι.

Και ο Γιδεόν Λεβί προσθέτει ότι το Ισραήλ θεωρεί πλέον ότι δεν έχει ούτε νομικά, ούτε ηθικά όρια και μπορεί να κάνει ό, τι θέλει στην περιοχή. Γι’αυτό και θέτει το ερώτημα στην ισραηλινή ηγεσία: «Τι νομίζετε ότι θα συμβεί σε 10 ή 20 χρόνια στη Γάζα; Τι θα γίνει με τα παιδιά που ζουν την σημερινή καταστροφή;»

Διαβάστε επίσης:

Τελ Αβίβ: Χαιρετίζει την επίθεση η Χαμάς – Δεν ανέλαβε την ευθύνη – Μια νεκρή και 17 τραυματίες

Βild: Η Γερμανία προετοιμάζεται για πόλεμο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία – Η Μόσχα θα κλιμακώσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο σε 18 μήνες

Ταξίδια… έκπληξη: Αυτή είναι η νέα τάση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας – Η διαδικασία

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Το Ποντικι
Πόσο, Γάζα,poso, gaza