Πόσο πιθανό είναι ένα πυρηνικό πλήγμα στη Νέα Υόρκη; – Η απειλή του Πούτιν και ο λάθος… συναγερμός (Videos)

Είναι ένα βίντεο διάρκειας μόλις 90 δευτερολέπτων, αλλά έχει προκαλέσει ανατριχίλα στους Αμερικανούς.

Το βίντεο, παραγωγή της πόλης της Νέας Υόρκης, περιέχει οδηγίες στους κατοίκους για το τι πρέπει να κάνουν αν δεχτεί η περιοχή επίθεση με πυρηνικά. «Μείνετε μέσα, μείνετε μέσα και παρακολουθείτε τα νέα», είναι η οδηγία προς τους πολίτες, που καλούνται επίσης να «κρατήσουν μακριά τους την ραδιενεργό σκόνη».

Ο χρόνος που έχει επιλεγεί έχει προκαλέσει ερωτήματα και ένας αξιωματούχος απαντά: «δεν θέλαμε να το αφήσουμε αυτό στην άκρη».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

έχει απειλήσει κατ΄ επανάληψη ευθέως ή εμμέσως ότι θα χτυπήσει τους συμμάχους της Ουκρανίας και τον Μάιο ένας Ρώσος βουλευτής έφτασε να πει ότι η Μόσχα μπορεί να εξαφανίσει από τον χάρτη τις ΗΠΑ με τέσσερις πυραύλους.

Στο βίντεο κλιπ που προβλήθηκε η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών ενημερώνει τους κατοίκους της Νέας Υόρκης: «Εκδηλώθηκε επίθεση με πυρηνικά. Μην ρωτάτε πως και γιατί. Απλά να ξέρετε ότι έγινε μεγάλο πλήγμα. Τι κάνουμε;»

Ακολουθεί εκπρόσωπος  του Δήμου της Νέας Υόρκης, που λέει: «Αν και η πιθανότητα ενός χτυπήματος με πυρηνικό όπλο μέσα ή κοντά στη Νέα Υόρκη είναι πολύ μικρή, είναι σημαντικό οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης να ξέρουν τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να είναι ασφαλείς».

Τον περασμένο μήνα το Κρεμλίνο προειδοποίησε και τους Ευρωπαίους για πυρηνική αποκάλυψη αν συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.

Αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος τότε όλος ο πλανήτης θα επιστρέψει στην εποχή των παγετώνων. Οι καταιγίδες φωτιάς μετά από πυρηνικό πλήγμα μπορούν να απελευθερώσουν στη ανώτερη ατμόσφαιρα καπνούς που δεν θα επιτρέπουν στις ακτίνες του ήλιου να φτάνουν ως την επιφάνεια του πλανήτη, με συνέπεια να καταστραφεί η αγροτική παραγωγή σε όλο τον πλανήτη.

Τον πρώτο μήνα μετά από ένα πυρηνικό πλήγμα ο μέσος όρος της θερμοκρασίας θα πέσει περίπου κατά 10,5 βαθμούς Κελσίου. Η μείωση της θερμοκρασίας θα υπερβεί αυτό που είχε συμβεί στην εποχή των παγετώνων, που διήρκεσε περισσότερα από 100 χιλιάδες χρόνια και είχε ως συνέπεια να εξαφανιστούν τα μαμούθ.

«Ξέρουμε ότι το υλικό είναι πολύ σοβαρό και μπορεί να προκαλέσει φόβο, αλλά είναι σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή αυτή την στιγμή», δήλωσε η Κριστίνα Φάρελ, αναπληρώτρια επίτροπος στην Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών της Νέας Υόρκης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το βίντεο.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η δημοσίευση του βίντεο έγινε γιατί πρέπει οι κάτοικοι της μεγαλούπολης να είναι προετοιμασμένοι.

Πάντως οι προειδοποιήσεις για πιθανή πυρηνική επίθεση στη Νέα Υόρκη δεν είναι κάτι καινούριο. Το 2018, ένα λάθος στο σύστημα συναγερμού της Χαβάης προκάλεσε πανικό στους πολίτες και κινητοποίηση στις αρχές, μέχρι που διαπιστώθηκε ότι ένας υπάλληλος είχε πατήσει το λάθος κουμπί, σημαίνοντας συναγερμό για πυραυλική επίθεση.

Μόλις ήχησε ο συναγερμός ο Δήμος της Νέας Υόρκης κάλεσε τους πολίτες να μην περιμένουν να δουν κάποια έκρηξη. «Μην περιμένετε την έκρηξη. Βρείτε καταφύγιο σε διάστημα 20 λεπτών από τον συναγερμό. Σχεδιάσετε να μείνετε στο καταφύγιο για 24 έως 48 ώρες και πάρτε μαζί σας τρόφιμα και νερό. Περιμένετε για νεότερες οδηγίες πριν φύγετε», ανέφερε τότε η ειδοποίηση των αρχών της Νέας Υόρκης.

Σε έρευνα του New York Magazine με θέμα μία πιθανή επίθεση με πυρηνικά από την Ρωσία, διαπιστώθηκε ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν ακαριαία, άλλα δύο εκατομμύρια θα τραυματίζονταν και περίπου 500.000 άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης. Το ραδιενεργό νέφος που θα προκαλούσε μια τέτοια επίθεση θα εξαπλωνόταν σε ακτίνα 60 μιλίων γύρω από την πόλη, φτάνοντας μέχρι το Λονγκ Άιλαντ και το Κονέκτικατ.

Η ανάλυση των επιστημόνων δείχνει ότι σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου η θερμοκρασία στους ωκεανούς θα πέσει απότομα και δεν θα επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα ακόμα κι όταν διαλυθεί το ραδιενεργό νέφος.

Καθώς ο πλανήτης θα γίνεται πιο κρύος, οι πάγοι στις θάλασσες θα επεκταθούν περισσότερο από έξι εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και αυτό θα έχει ως συνέπεια να αποκλειστούν μεγάλα λιμάνια, μεταξύ των οποίων εκείνο της Κοπεγχάγης και της Αγίας Πετρούπολης.

«Οι συνέπειες του πυρηνικού οπλοστασίου θα είναι σοβαρές για όλους. Οι ηγέτες του κόσμου έχουν μελετήσει τις υφιστάμενες μελέτες ως επιχείρημα για να σταματήσει η κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών στη δεκαετία του 1980 και πριν από πέντε χρόνια για να περάσουν μία συμφωνία στα Ηνωμένα Έθνη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο καθηγητής Άλαν Ρόμποκ, του Πανεπιστημίου Rutgers, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι τα τελευταία στοιχεία θα ενθαρρύνουν περισσότερα κράτη για να επικυρώσουν αυτή την συμφωνία απαγόρευσης τω πυρηνικών».

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Πλήθος κόσμου είπε το τελευταίο αντίο στον Σίνζο Άμπε – «Σε ευχαριστούμε για το έργο σου» (videos)

Κίνα: Επεισοδιακές διαδηλώσεις για το «πάγωμα» λογαριασμών – Φόβοι για μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο (videos)

Σρι Λάνκα: Ψάχνει τρόπο να εγκαταλείψει τη χώρα ο Πρόεδρος – Ταπεινωτικό «μπλόκο» στο αεροδρόμιο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσο, Υόρκη –, Πούτιν, Videos,poso, yorki –, poutin, Videos