«Πόσο επικίνδυνο είναι να πετάς στη Γερμανία;» Όταν το Spiegel αποκάλυπτε παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας (και) από τη Germanwings

Τοξικές αναθυμιάσεις διέρρεαν στην καμπίνα επιβατώνΚΟΣΜΟΣ

Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στις Άλπεις, που στοίχησε τη ζωή σε 150 ανθρώπους, φαίνεται πως δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» για τη γερμανική πολιτική αεροπορία.

Πριν περίπου δυο χρόνια, στις 8 Οκτωβρίου του 2012, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αερομεταφορές στη Γερμανία, σε άρθρο υπό τον τίτλο «τα προβλήματα ασφάλειας στις αερομεταφορές είναι μεγαλύτερα απ’ ότι πιστεύεται».

Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στην θυγατρική της Lufthansa, τη χαμηλού κόστους Germanwings, στην οποία ανήκει το μοιραίο Airbus που κατέπεσε σήμερα στις γαλλικές Άλπεις.

«Τα αεροπλάνα της Germanwings παρουσιάζουν προβλήματα με την ασφάλεια του αέρα της καμπίνας επιβατών», έγραφε το Spiegel, παραθέτοντας περιστατικό διαρροής τοξικών αναθυμιάσεων που προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα και ζαλάδα στους πιλότους, ενώ τα χειρότερα αποφεύχθησαν μόλις την τελευταία στιγμή.

Μάλιστα εκπρόσωπος του συνδικάτου των πιλότων κατήγγειλε ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.

Διαβάστε τι έγραφε το Spiegel στις 8/10/2012:

«Ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με την ασφάλεια των γερμανικών αεροπορικών εταιρειών. Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο έχει στην κατοχή του το SPIEGEL, οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες επανειλημμένα παραβιάζουν τις προδιαγραφές που σχετίζονται με το ποιού είδους περιστατικά πρέπει να αναφέρονται στην Υπηρεσία.

Η έκθεση, που γράφτηκε τον Νοέμβριο του 2010, σημειώνει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπηρεσία συμπεραίνει ότι οι υπεύθυνες Αρχές συχνά δεν ειδοποιούνται για προβλήματα (στις πτήσεις) που βάσει νόμου θα έπρεπε να αναφέρονται».

Η έκθεση έρχεται στο φως την ίδια στιγμή που η Γερμανική Πολιτική Αεροπορία πλήττεται από αποκαλύψεις για δύο περιστατικά κατά τα οποία δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις από την κηροζίνη διέρρευσαν στην καμπίνα επιβατών.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη, έρευνα αποκάλυψε ότι ο μολυσμένος αέρας της καμπίνας επιβατών επηρέασε τους πιλότους της χαμηλού κόστους θυγατρικής της Lufthansa, Germanwings, οι οποίοι λίγο έλειψε να χάσουν τις αισθήσεις τους καθώς προσπαθούσαν να προσγειώσουν ένα αεροπλάνο με 149 επιβάτες και πλήρωμα στο αεροδρόμιο της Κολονίας.

Η πτήση από τη Βιέννη κύλησε χωρίς προβλήματα, αλλά οι πιλότοι της Germanwings ανέφεραν ότι καθώς ξεκινούσαν τη διαδικασία της προσγείωσης άρχισαν να αισθάνονται άρρωστοι και να ζαλίζονται, ενώ ένας μάλιστα προσπάθησε να φορέσει τη μάσκα οξυγόνου.

Παρ’ ότι βρέθηκε ότι το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα τους ήταν σημαντικά χαμηλότερο από το κανονικό, κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροσκάφος χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2010, μόλις ένα μήνα αργότερα από τη σύνταξη της έκθεσης της γερμανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο (του 2012) σε αεροσκάφος της γαλλικής εταιρείας χαμηλού κόστους XL.»

germanwingsαερομεταφορέςΓερμανίαπροβλήματα ασφάλειας
Keywords
Τυχαία Θέματα