Πώς το ΠΑΣΟΚ θα γίνει «σύγχρονη Κεντροαριστερά»

Τα επόμενα βήματα Ανδρουλάκη και η «διπλή» ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος

Το «μετεκλογικό μανιφέστο» και τα νέα πρόσωπα

Τα βήματα με τα οποία το ΠΑΣΟΚ θα γίνει «σύγχρονη Κεντροαριστερά», ώστε να μπορέσει σε δεύτερο χρόνο να γίνει «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», χαράζει ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τους συνεργάτες τους.

Στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν το αύριο του κόμματος προσηλωμένοι σε δύο εκλογικούς σταθμούς: αρχικά

τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο και αργότερα τις ευρωεκλογές. Η κύρια στρατηγική πρόταση του Κινήματος θα είναι ένα μείγμα αναφοράς στο παρελθόν και τα επιτεύγματα των διακυβερνήσεων των προηγούμενων ετών μαζί με μία προοδευτική σοσιαλδημοκρατική ματιά του μέλλοντος.

Το κεντρικό μήνυμα

Από το μήνυμα του Ανδρουλάκη μετά το τέλος των εκλογών φάνηκε πως ένα από τα κεντρικά μηνύματα του επόμενου διαστήματος είναι η «σύγχρονη Κεντροαριστερά» και η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα περάσει μέσα από την «εποικοδομητική προγραμματική αντιπολίτευση» στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις θέσεις του, αλλά και τον έλεγχο που θα κάνει στη Νέα Δημοκρατία, θα δείξει ότι μπορεί να σταθεί ακόμα και ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, κυρίως επειδή το βασικό χαρακτηριστικό σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιοπιστία. Η θεμελίωση της «σύγχρονης Κεντροαριστεράς» θα έρθει και μέσα από σειρά αναφορών στο παρελθόν και τις επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του Ανδρουλάκη παρουσιάζουν στο «Ποντίκι» το «μετεκλογικό μανιφέστο», αλλά και τα κύρια χαρακτηριστικά του αφηγήματος του επόμενου διαστήματος: Άρση ανισοτήτων, αξιοκρατία, τομές στο Δημόσιο όπως το ΑΣΕΠ, η Διαύγεια, το Opengov και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν μετά τις εκλογές να αποκτήσουν και μία δυναμική θέση στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, πράγμα που σημαίνει ανταλλαγή απόψεων, θέσεων αλλά και τεχνογνωσίας. Για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διακυβέρνησης, αξιόπιστου, σύγχρονου και ανανεωμένου, ο Ανδρουλάκης θα αξιοποιήσει τις επαφές που έχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από την περίοδο που ο ίδιος ήταν ευρωβουλευτής, κάτι που έκανε βέβαια και πριν από τις ελληνικές εκλογές.

Κοινοβουλευτικοί ρόλοι

Για τον έλεγχο της κυβέρνησης, ώστε να είναι εμφανής η πίεση του ΠΑΣΟΚ, θα κατανεμηθούν ρόλοι και στους βουλευτές, ο οποίοι θα συνεργαστούν με τους τομεάρχες του κόμματος. Οι συζητήσεις για το ποια χαρτοφυλάκια θα αναλάβει ο καθένας έχουν ήδη ανοίξει, ενώ αλλαγές ετοιμάζονται και στη δομή του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αλλάξει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας, θα αποχωρήσει – εκτός απροόπτου – από τη θέση αυτήν καθώς πλέον οι αρμοδιότητες στη Βουλή θα είναι πολλές. Ψηλά στα ονόματα που θα ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Παύλος Χρηστίδης, η Νάντια Γιαννακοπούλου κ.ά.

«Η ύπαρξη τριών υπουργών Επικρατείας με περαιτέρω αρμοδιότητες στην εποπτεία της κυβερνητικής λειτουργίας σημαίνει πως ο πρωθυπουργός συνεχίζει να επενδύει στη λειτουργία του “επιτελικού κράτους” παρότι αυτό ήταν καταστροφικό την περασμένη τετραετία» είναι το κεντρικό σχόλιο για τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ για τους πρώην «ΠΑΣΟΚους» υπουργούς τονίζουν: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς υπήρξαν πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ και το 2015 στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διαπιστώσαμε αργότερα ποια ήταν η κατάληξή τους. Όλοι κρίνονται για τις επιλογές τους, είχαν ταχθεί καιρό πριν υπέρ της Ν.Δ.».

Δυσαρέσκεια για υποψήφιους

Με το βλέμμα πλέον στραμμένο στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ έχει παράδοση με μεγάλη αναφορά στην τοπική κοινωνία, στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν και την εκλογική αποτίμηση. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό επειδή το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 50%, ωστόσο υπάρχουν και «φωνές» για το ότι υπήρξαν υποψήφιοι οι οποίοι στις δεύτερες εκλογές δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο και διάθεση και δεν έδωσαν εξίσου σκληρή μάχη. Πληροφορίες του «Π» λένε ότι ο Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να αφήσει αιχμές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την επόμενη εβδομάδα.

«Μεγάλο αγκάθι» ήταν και παραμείνει – κάτι που είχε αναφερθεί σε όλα τα προηγούμενα ρεπορτάζ – η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Στο ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να ανταμώσουν ξανά με τους πολίτες του χώρου, τους ευάλωτους, τους εργαζόμενους, τους μη προνομιούχους. «Πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης το ποσοστό μας είναι 14,5%. Στα μεγάλα αστικά κέντρα πρέπει να δούμε πώς θα πλησιάσουμε τον κόσμο, να μας γνωρίσουν. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά», αναφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Εκτός από τα αστικά κέντρα, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και για το γεγονός ότι σε περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να βγει δεύτερο κόμμα (βγήκε σε 10: Δράμα, Δωδεκάνησα, Κιλκίς, Λακωνία, Λέσβος, Χαλκιδική, Χίος, Λασίθι, Ρέθυμνο, Ηράκλειο) δεν τα κατάφερε για λίγες ψήφους. Αναλυτικά οι συγκεκριμένες περιφέρειες:
● Ηλεία Μάιος: ΣΥΡΙΖΑ 21.909 ψήφοι, ΠΑΣΟΚ 17.676. Διαφορά 4.233.
● Ηλεία Ιούνιος: ΣΥΡΙΖΑ 16.032, ΠΑΣΟΚ 15.728. Διαφορά 304.
● Αρκαδία Μάιος: ΣΥΡΙΖΑ 11.241, ΠΑΣΟΚ 10.481. Διαφορά 760.
● Αρκαδία Ιούνιος: ΣΥΡΙΖΑ 8.831, ΠΑΣΟΚ 8.528. Διαφορά 303.
● Αργολίδα Μάιος: ΣΥΡΙΖΑ 10.342, ΠΑΣΟΚ 9.083. Διαφορά: 1.259.
● Αργολίδα Ιούνιος: ΣΥΡΙΖΑ 7.806, ΠΑΣΟΚ 7.704. Διαφορά: 102.

Ηλεία και Αρκαδία έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς στους εν λόγω νομούς κατεβαίνουν υποψήφιοι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αντίστοιχα. Στην Αργολίδα βουλευτής είναι ο Ανδρέας Πουλάς.

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος για το Κίεβο η παρουσία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία

Η ανατομία ενός… Υπουργικού Συμβουλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Τι δείχνει η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα

Keywords
ΠΑΣΟΚ, γινει, νεα δημοκρατια, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εν λόγω, νέα, εκλογες, συριζα, ΑΣΕΠ, διαυγεια, opengov, ηλεκτρονική, σημαίνει, βουλη, θεσσαλονικη, αθηνα, δραμα, ηρακλειο, τσιπρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, ξανα, κοινωνια, ηλεια, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, βουλευτες, συνταγογραφηση, ηλεκτρονική, δημοκρατια, δωδεκανησα, ονοματα, πιεση, πλαισιο, ρεθυμνο, τα νεα, χαλκιδικη, χιος, ανδρουλακης, αρκαδια, αττικη, βλεμμα, γεγονος, δευτερο, δημοσιο, δειχνει, δομη, υπαρχει, εβδομαδα, εν λόγω, ετων, ιδιο, κυβερνηση, κυρια, κιεβο, κιλκις, κομμα, λακωνια, λασιθι, λεσβος, λειτουργια, μαιος, ματια, μηνυματα, οδυσσεας, ρολοι, σειρα, σιωπη, βηματα, δημητρης, ιουνιος, κυριακου, opengov, παυλος, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα