Πως το Facebook αποφασίζει τι θα εμφανίζεται στο χρονολόγιό σου

ΚΟΣΜΟΣ

Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν η προσπάθεια επιβεβαίωσης αυτών που ξέρουμε πολλές φορές κατέληγε στη επιβεβαίωση ότι δεν μπορείς να εμπιστευθείς τίποτα και φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με το Facebook καθώς δεν είναι αληθινό και καλό ότι εμφανίζεται στο χρονολόγιό σου.

Αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για τα «Trending Topics» (δημοφιλή θέματα) καθοδηγήθηκαν να «θάβουν» ειδήσεις από συγκεκριμένα θέματα

των Συντηρητικών στις ΗΠΑ και να προωθούν ως «worthy stories» (άξια ανάγνωσης θέματα) ακόμη και εκείνα για τα οποία οι χρήστες αδιαφορούσαν.

Η εταιρεία διέψευσε τα δημοσιεύματα και ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς, αλλά πολλών η ανησυχία επιβεβαιώθηκε, ανεξάρτητα από την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων.

Η μεγαλύτερη, ίσως, εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με το Facebook είναι ότι δεν υπάρχει διαμεσολάβηση και μεροληψία. Κάποιοι πιστεύουν ότι η μεροληψία είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που παρεμβαίνουν οι άνθρωποι, αλλά ακόμη και οι αλγόριθμοι της εταιρείας είναι μεροληπτικοί γιατί κατασκευάζονται από ανθρώπους.

Οι αλγόριθμοι του Facebook είναι κάτι σαν μία μυστηριώδης μηχανή που καθορίζει τις ζωές μας. Οι ειδήσεις αυτής της εβδομάδας είναι μία υπενθύμιση ότι η ενημέρωση και ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο είναι τελείως διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν.

Αλλά ακόμη δεν είναι σαφές πως λειτουργεί η υπηρεσία -εάν ήταν σαφές προφανώς η εταιρεία θα άλλαζε τους αλγόριθμους. Ο αλγόριθμος μοιάζει ή τουλάχιστον έμοιαζε στο παρελθόν να δίνει προτεραιότητα στα προσωπικά γεγονότα και στις ειδήσεις κάθε μορφής. Το 2014, για παράδειγμα το BuzzFeed δημοσίευσε ότι ένας χρήστης του Facebook προσποιήθηκε ότι είναι παντρεμένος και το χρησιμοποίησε για να ανεβάζει posts σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Ferguson. Ο αλγόριθμος του Facebook έδωσε προτεραιότητα στο γάμο. «Παρατήρησα ότι ενώ τα post μου συνήθως είχαν χιλιάδες like και σχόλια για ζητήματα της εκπαίδευσης, για κάποιο λόγο δεν υπήρξε ανταπόκριση στα σχόλιά μου για τις διαδηλώσεις στο Ferguson. Έχω την υποψία ότι το facebook «έκρυψε» αυτές τις δημοσιεύσεις από τα χρονολόγια, κάτι που είναι στη γραμμή του τρόπου με τον οποία η εταιρεία λειτουργεί».

Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε ότι αυτά τα post κρύφτηκαν από το facebook ή από τους ανθρώπους που δουλεύουν για αυτό. Αντίθετα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει μεροληψία στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμος. Το να προωθούνται προσωπικά ζητήματα των χρηστών μπορεί να είναι ένα καλό πράγμα καθώς μπορεί να ενδιαφέρει τους φίλους ενός ατόμου, αλλά η υπερβολή αφήνει εκτός χρονολογίων σημαντικά θέματα που συμβαίνουν στον κόσμο.

Ο αλγόριθμος του Facebook σήμερα προωθεί τέτοιου είδους αναρτήσεις, έτσι αυτή τη στιγμή πολλοί οργανισμοί στρέφονται στις ζωντανές μεταδώσεις μέσω Facebook και σε βίντεο τα οποία όχι τυχαία έχουν την τάση να εμφανίζονται στην κορυφή των χρονολογίων των χρηστών και είναι ένα σημείο στο οποίο η εταιρεία θέλει να παρέμβει.

Κάθε τέχνασμα στον αλγόριθμο του Facebook, ακόμη και το ελάχιστο, μπορεί να τεράστιες επιπτώσεις. Αυτό το site είναι πλέον ο μεγαλύτερος διανομέας ειδήσεων στην παγκόσμια ιστορία και κάθε τι που βλέπουν οι άνθρωποι στο Facebook μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος.

Το Facebook συχνά αλλάζει τον αλγόριθμο για να ευνοήσει συγκεκριμένα θέματα που ψάχνουν οι χρήστες αλλά δεν δαπανούν πολύ χρόνο σε αυτά.

Με μία έννοια το πρόβλημα του Facebook με τις έκτακτες ειδήσεις και τα σημαντικά θέματα είναι αναπόφευκτα, από τη στιγμή που έχει ένα αλγόριθμο που βασίζεται στις επιλογές των χρηστών. Αλγόριθμοι όπως αυτοί που χρησιμοποιεί το Facebook ενισχύουν τις εμφανίσεις των αναρτήσεων που κερδίζουν το ενδιαφέρον των χρηστών και το κριτήριο είναι τα like, το πόσες φορές έχει διαβαστεί και κοινοποιηθεί από τους χρήστες.

Αλλά αυτή η διαδικασία είναι πάντα αργή. Απαιτεί ένα συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων που θα αρχίσουν να διαβάζουν και να κοινοποιούν ένα θέμα, άρα ένα θέμα μπορεί να αρχίσει να διαδίδεται αλλά θα χρειαστεί κάποιο χρόνο. Και αυτό το Facebook το γνωρίζει και δοκιμάζει νέα πράγματα είτε φανερά είτε μυστικά για να γίνει μία πλατφόρμα που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στα έκτακτα γεγονότα και τα σημαντικά θέματα. Αυτή την εβδομάδα η κριτική που ασκήθηκε στην εταιρεία είχε σχέση με ακριβώς αυτό. Την προσπάθεια να συγκεντρώνει και να διανέμει θέματα πριν κοινοποιηθούν από τους χρήστες.

Τελικά, οι στόχοι του Facebook είναι απλοί, θέλει να διαβεβαιώσει ότι οι χρήστες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν και να συμμετέχουν στο site. Το Facebook βγάζει χρήματα συγκεντρώνοντας δεδομένα και προωθώντας διαφημίσεις σχετικές με αυτά τα δεδομένα. Τίποτε από αυτά δεν αποδεικνύει ότι η κριτική και ο σκεπτικισμός που συχνά ακολουθεί τις αλλαγές στο Facebook είναι δικαιολογημένος, αλλά σημαίνει ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να είναι λιγότερο μυστικές από αυτό που μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε.

Πηγή: Independent

facebookχρονολόγιοπως εμφανίζονται τα θέματα στο FacebookHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα