Πώς να προστατέψετε τα φυτά σας από τον παγετό

ΕΛΛAΔΑ

 

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά! Στρώσαμε χαλιά, ανάψαμε σόμπες και καλοριφέρ και περιμένουμε πώς και πώς τα πρώτα χιόνια!

Τι γίνεται όμως με τα αγαπημένα μας φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας;

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός, ο δυνατός αέρας και το χιόνι ταλαιπωρούν τα φυτά μας, ιδιαίτερα τα καλλωπιστικά που έχουμε συνήθως στο σπίτι μας και αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, μπορεί και να τα ξεράνουν.

Πώς μπορούμε λοιπόν να τα προτατεύσουμε;

Τα πιο ευαίσθητα φυτά μας, όπως η γαρδένια, η αζαλέα, η δράκαινα,ο φίκος, τα κακτοειδή

και τα παχύφυτα, καλό θα είναι να μεταφερθούν μέσα στο σπίτι, έστω για τη νύχτα ή για τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Τα τοποθετούμε σε φωτεινή θέση, κοντά σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες, φροντίζουμε όμως να βρίσκονται μακριά από πηγές θερμότητας, καθώς μπορεί να αφυδατωθούν και να ξεραθούν. Όσο για τις γλάστρες που αφήνουμε έξω, τις μετακινούμε σε κάποιο απάνεμο και προφυλαγμένο σημείο, ιδανικά  με νότιο προσανατολισμό. Τις τοποθετούμε όσο πιο κοντά στον τοίχο γίνεται, τη μία δίπλα στην άλλη, για να αλληλοπροστατεύονται.

Αν και τα φυτά μας μπαίνουν σε μια περίοδο χειμερίας νάρκης, εξακολουθούν να χρειάζονται πότισμα. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Το πότισμα πρέπει να γίνεται το μεσημέρι που οι θερμοκρασίες είναι λίγο υψηλότερες, για να μην παγώσουν οι ρίζες, ενώ συνιστάται και μετά από δυνατό αέρα, ο οποίος ξηραίνει το χώμα.

Τα πιο εύρωστα φυτά είναι πιθανότερο να επιβιώσουν στον παγετό. Αν, όμως, δεν φροντίσαμε να τα κλαδέψουμε και να τα λιπάνουμε στις αρχές του φθινοπώρου, τώρα είναι η πλέον ακατάλληλη εποχή. Το λίπασμα, το κλάδεμα και οι μεταφυτεύσεις, καλό είναι να περιμένουν τις ανεβασμένες θερμοκρασίες της άνοιξης.

Όταν η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν, προμηθευόμαστε  ειδικό αντιανεμικό δίχτυ ή αντιπαγετικό ύφασμα, το λεγόμενο «ύφασμα-αράχνη», που μονώνουν τα φυτά μας αφήνοντας ταυτόχρονα τον αέρα και το φως να φτάνουν ως το φύλλωμά τους. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαμβακερό ύφασμα, λινάτσα, νάιλον

ή αεροπλάστ, αφού πρώτα ανοίξουμε μικρές τρυπούλες, ώστε να μπορεί το φυτό να αναπνέει. Καλύπτουμε χαλαρά κάθε φυτό, προσέχοντας να μην το τραυματίσουμε. Σε περίπτωση παρατεταμένου παγετού, φροντίζουμε να καλύπτουμε και τις γλάστρες, ειδικά τις πήλινες, για να μη νεκρώσουν οι ρίζες. Δεν ξεχνάμε να ξεσκεπάσουμε τα φυτά μας μόλις περάσει ο παγετός, όμως καλό είναι, αν έχουμε έντονη ηλιοφάνεια, να περιμένουμε 2-3 μέρες, για να προσαρμοστούν σταδιακά και να μην καούν από τον ήλιο. Επίσης, για την προστασία των ριζών, καλύπτουμε την επιφάνεια του εδάφους με φύλλα, ξερά χόρτα, άχυρο ή επεξεργασμένο φλοιό πεύκου, που δρουν ως μονωτικά, ενώ αφήνουν το νερό να περνάει προς τις ρίζες αλλά και το χώμα να αναπνέει.

Τέλος, αν τα φυτά έχουν καλυφθεί με χιόνι, το απομακρύνουμε απαλά, για να μη σπάσουν τα κλαδιά από το βάρος του. Στην περίπτωση που το χιόνι έχει παγώσει κι έχει δημιουργηθεί πάγος, τον αφήνουμε να λιώσει από μόνος του και για κανένα λόγο δεν βρέχουμε τα φύλλα.

φυτάπαγετόςχειμώναςκρύοπροστασίαμέτραχιόνιαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα