Πώς δρούσε το δίκτυο «πορτοφολάδων» στα ΜΜΜ – Είχαν «χωρίσει» τις γραμμές του μετρό – Οι διάλογοι (video)

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση των συμμοριών των «πορτοφολάδων» που διέπρατταν κλοπές από τουρίστες και πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες και κυκλοφορούσαν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας φέρνει στη δημοσιότητα η ΕΡΤ.

Η αρχή για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν σε ξενοδοχείο της Αθήνας,

είχαν συλληφθεί έξι Ρουμάνοι. Κάθε υποομάδα του δικτύου είχε ξεχωριστό πεδίο δράσης όπως:

Διακίνηση ΝαρκωτικώνΚλοπές αντικειμένων από ΙΧ και σπίτιαΔιάθεση πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώΔιοχέτευση κλοπιμαίων σε κλεπταποδόχους

Όταν έλεγαν Μόρτου (Πεθαμένος) εννοούσαν πορτοφόλι, Indian (Ινδιάνος) εννοούσαν τον αστυνόμο, Les (τρέχω) εννοούσαν ότι κλέβουν και Sobolan (Αρουραίος) σήμαινε ναρκωτικά.

Mortul (Πεθαμένος) – Πορτοφόλι, τσάνταIndian (Ινδιάνος) – Ο ΑστυνόμοςLes (Τρέχω) – κλέβωSobolan (Αρουραίος) Ναρκωτικό

Τα κέρδη των συμμοριών ανέρχονται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι είχαν διακινήσει 1.500 πλαστά χαρτονομίσματα, 16 κιλά κάνναβης και 1,5 κιλό κοκαΐνης.

Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι συμμορίες των «πορτοφολάδων» στην Αττική είχαν διαχωρίσει τις περιοχές ευθύνης τους.

Η μία συμμορία που δραστηριοποιούνταν κυρίως στις κλοπές από τουρίστες και πολίτες σε ΜΜΜ, αποτελούνταν από 94 άτομα τα οποία ήταν κυρίως ρουμανικής καταγωγής. Η παραπάνω ομάδα δεν έμπλεκε σε χωράφια άλλης συμμορίας, η οποία δρούσε κι αυτή σε ΜΜΜ και πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας και απαρτίζονταν από Αλβανούς.

Συγκεκριμένα, οι κλέφτες αλβανικής υπηκοότητας είχαν καταλάβει τη μπλε γραμμή του μετρό και οι ρουμανικής υπηκοότητας το υπόλοιπο δίκτυο. Η κάθε ομάδα δεν έμπαινε στην περιοχή της άλλης για να μην αλληλεπικαλύπτονται και αναλογούν λιγότερα θύματα σε κάθε δράστη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εγκληματικές ομάδες θεωρούσαν ότι η μπλε γραμμή του μετρό υπερέχει των υπολοίπων λόγω του μεγαλύτερου αριθμού επιβατών που προέρχονται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», που ως επί το πλείστον είναι τουρίστες με περισσότερα μετρητά στην κατοχή τους.

Οι διάλογοι

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ δύο μελών της συμμορία των Ρουμάνων που έχει  καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές, με τον ένα από αυτούς να αναφέρει στον άλλο ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο δρομολόγιο του μετρό.

Μέλος 1: Καλά! Πάρτε με τηλέφωνο! Έλα ρε αδελφέ γιατί δεν… δεν θα κάτσω έτσι σε αυτό το στιλ. Δεν θα πάω πια στη μπλε, όχι, όχι…!

Μέλος 2: Όχι ρε, τι στο διάολο! Τι κάνουμε κάτω; Δεν κάνουμε φράγκο! Έτσι πάνω στη πράσινη κάνουμε λεφτά.Μέλος 1: Όχι, δεν πάω πια στη μπλε! Τέλος, τελείωσα με αυτή την μπλε, όχι! Γιατί θα έχω και μπλεξίματα με τους Αλβανούς στο τέλος και ούτε κάνω λεφτά!

Μέλος 2: Και θα μπλέξουμε και με τους Αλβανούς!

Και σε άλλη μια συζήτηση που έχει γίνει μεταξύ των μελών της Ρουμανικής συμμορίας, αποφασίζεται να μην μεταβούν στο αεροδρόμιο προκείμενου να μην πέσουν πάνω σε Αλβανούς.

Μέλος 1: Δεν έχω ιδέα! Λες να είναι αυτοί οι Αλβανοί από εκεί; Ούτε από εκεί να μην μας αφήνουν;

Μέλος 2: Μπορεί να είναι οι Αλβανοί ναι! Μα τέτοια ώρα: Το πρωί έρχονται αυτοί έτσι δεν είναι; Το μεσημέρι δεν βγαίνουν!

Μέλος 1: Μόνο το πρωί ναι!

Μέλος 2: Τι κάνεις έρχεσαι με τα πόδια προς εμάς;

Μέλος 1: Να πάμε μέχρι το αεροδρόμιο λέτε εσείς;

Μέλος 2: Δεν θα πάμε αν λες εσύ ότι θα βρούμε τους Αλβανούς από εκεί!

Παράλληλα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη συμμορία των Ρουμάνων, γίνεται λόγος για την ελαστικότητα των νόμων καθώς κάποιες από τις παραπάνω πράξεις δεν στερούν την ελευθερία των δραστών.

Μέλος 1: Φοβάμαι να μην συναντήσω την αστυνομία και πάω και αν θα συναντήσω την αστυνομία:

Μέλος 2: Ρε αδελφέ τι σου κάνει η αστυνομία, θα σου κάνει μια πίπα η αστυνομία, έχεις παρών, αν είχα εγώ, ρε αν είχα εγώ παρών θα έτρεχα από το πρωί μέχρι το βράδυ!

Μέλος 1: Και με τι φεύγω ρε, με τι θα φύγω, με το τηλέφωνο πάνω μου; Δεν μου κάνει τίποτα., με αφήνει να φύγω, δεν θα με πάνε στα Δικαστήρι!

Μέλος 2: Μα γιατί να σε πάνε;

Μέλος 1: Ρε μα πως αν με παίρνουν, αν με παίρνουν με το τηλέφωνο πάνω μου!

Μέλος 2: Ρε, θα πας, δεν θα το πάρεις, όποτε πας με το μετρό πας χωρίς τηλέφωνο και όταν θα γυρίσεις θα πάρεις ένα ταξί! Θα δώσεις 10 ευρώ!

Άλλη συνομιλία

Μέλος 1: Για πες μου και εμένα πως είναι εκεί η κατάσταση. Εκεί στους Έλληνες όπου βρίσκεσαι εσύ.

Μέλος 2: Καλά είναι ρε R.

Μέλος 1: Πως είναι με την αστυνομία θέλω να ρωτήσω;

Μέλος 2: Με την αστυνομία είναι άσχημα τα πράγματα ρε R.

Μέλος 1: Εάν σε πιάνουν στην πρώτη πράξη τι σου κάνουν;

Μέλος 2: Στη πρώτη σε αφήνουν ελεύθερο. Στη δεύτερη, στη τρίτη, οποτεδήποτε σε αφήνουν ελεύθερο.

Μέλος 1: Αυτό ήθελα να ρωτήσω.

Διαβάστε επίσης:

Το τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Καραγιάννη: Ο καλλιτεχνικός κόσμος τον αποχαιρέτησε με συγκίνηση

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με αναμορφωτικό μέτρο ο 13χρονος που διακίνησε ευαίσθητο υλικό συνομήλικής του

Στη φυλακή 74χρονος για την σεξουαλική κακοποίηση των τεσσάρων εγγονιών του – «Καλύτερα η αυτοκτονία αν το έχω κάνει»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, ΜΜΜ – Είχαν,pos, mmm – eichan