«Πρόσοψη»: «Λίφτινγκ» στα κτίρια της Αθήνας – Οι αιτήσεις, οι προϋποθέσεις και τα ποσά (Photos)

Πολλά κτίρια της Αθήνας τα έχουν τα… χρονάκια τους. Το πέρασμα του χρόνου είναι εμφανές στην πρόσοψή τους. Το χρώμα ξεβαμμένο, οι τοίχοι φθαρμένοι, τα παραθυρα ξεχαρβαλωμένα.

Και όμως, όπως λένε αρκετοί αρχιτέκτονες, εάν και εφόσον αυτά τα κτίρια ήταν περισσότερο περιποιημένα θα μπορούσαν να αναδείξουν τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά, και να αποτελέσουν στολίδια της πόλης.

Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του προγράμματος «Πρόσοψη» – που υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων, την Ανάπλαση Αθήνας

Α.Ε. και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Να κάνει ένα καλό «λίφτινγκ» σε παλιά κτίρια της πόλης. Να τα καθαρίσει και να τα περιποιηθεί.

Το ευτύχημα είναι ότι το πρόγραμμα προχωράει, κάποια κτίρια έχουν γίνει ήδη… αγνώριστα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 400 αιτήσεις για ανάλογες δράσεις.

Μάλιστα έχει απορροφηθεί το 100% του αρχικού προϋπολογισμού της δράσης (1,7 εκατ. ευρώ), ο οποίος αυξήθηκε κατά 1 εκατ. ευρώ ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες.

Κάτω από την «ομπρέλα» του προγράμματος έχουν ήδη μπει 223 πολυκατοικίες, 67 μονοκατοικίες και 78 διατηρητέα κτίρια.

Πως θα γίνονται οι αιτήσεις

Οι διαδικασίες ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα γίνονται ηλεκτρονικά. Οι αιτήσεις υπαγωγής εγκρίνονται εντός ενός μήνα, ενώ ταχύτατα καταβάλλεται και η επιδότηση στους ωφελούμενους μετά την υποβολή των τελικών δικαιολογητικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 91% των ενδιαφερομένων, δηλαδή 368 ιδιοκτήτες ακινήτων, έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσουν σε εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα. Προβλέπει μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τα 7.200 ευρώ ανά κτίριο

Ολόκληρη η διαδικασία

«Όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε ευκολότερα την πόλη μας. Γιατί η αφετηρία για κάθε αλλαγή στην Αθήνα ξεκινάει από εμάς τους ίδιους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Η υποβολή των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

Οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος επιλέγεται από τον πολίτη, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο.

Ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος δεν θα διεκπεραιώνει απλώς τη διαδικασία, αλλά θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει υποχρεωτικά να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Πρόσοψη», στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.prosopsi.gr. Επίσης, μπορούν να καλούν στο HelpDesk του προγράμματος, το οποίο λειτουργεί από την έναρξη του προγράμματος, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία των αιτήσεων (2144062540).

Διαβάστε επίσης

Τρίκαλα: Κριάρι κουτούλησε και σκότωσε τον βοσκό του (Video)

Καρδίτσα: Πέρασε τον φίλο του για… αγριογούρουνο και τον σκότωσε

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Eπιστρέφει στη Θεσσαλονίκη η 26χρονη Ελληνίδα που τραυματίστηκε (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αθήνας –, ϋποθέσεις, Photos,athinas –, ypotheseis, Photos