Πώς ανακατεύει την εσωκομματική τράπουλα και προκαλεί αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Στην τελική ευθεία για το «σφράγισμα» των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές Συνέδριο το ερχόμενο Σάββατο, η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη που αναμένεται να εκδηλωθεί αύριο Δευτέρα ή εκτός απρόοπτου την Τρίτη, ανακατεύει την εσωκομματική τράπουλα κι αναστατώνει το εσωτερικό του κόμματος.

Άλλοι φαίνεται να τον θεωρούν «ουρανοκατέβατο», που μέσα σε ελάχιστους μήνες ήρθε από το «πουθενά» (βασικά από το Μαϊάμι των ΗΠΑ) και διεκδικεί ρόλο στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ,

άλλοι θεωρούν ότι είναι μια φρέσκια κι ελπιδοφόρα παρουσία που θα «σώσει την παρτίδα» και θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για την εσωκομματική κάλπη σε μια στιγμή που το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται μειωμένο.

Τα ερωτήματα τώρα είναι:

-πώς συμβάλλει στην αναδιάταξη των εσωκομματικών συσχετισμών, καθώς έχει στήριξη από μια μερίδα του στελεχιακού ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα τον Πολάκη

-πώς θα επιδράσει στην εσωκομματική κάλπη, αν δηλαδή θα φέρει ψήφους από ένα κοινό εκτός ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα συγκρατήσει ένα κοινό που ήταν απογοητευμένο και ήταν σε αποδρομή. Κι επιπλέον, βασικό ερώτημα είναι αν θα «κόψει» από τους τέσσερις καταγεγραμμένους υποψηφίους και από ποιους.

Όπως όλα δείχνουν ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι η πέμπτη υποψηφιότητα, με το ενδεχόμενο για τον Σωκράτη Φάμελλο να έχει απομακρυνθεί δραστικά, καθώς υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες μέρες ότι ο ίδιος αν και το ζύγισε στα μέσα Αυγούστου, πλέον κλίνει προς το «όχι». Επίσης, όπως φαίνεται ούτε ο Πολάκης θα είναι υποψήφιος εφόσον δείχνει να «επενδύει» πλέον στην υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Ποιους «πλήττει» η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Το γεγονός αυτό πάντως, δεν είναι χωρίς συνέπειες για τον Νίκο Παππά. Η γενική εκτίμηση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η υποψηφιότητα του εκ Μαϊάμι ορμώμενου πρώην υποψηφίου Επικρατείας, θα κόψει από όλους, από άλλον λιγότερο, από άλλον περισσότερο. Ωστόσο αναμένεται ότι θα ζημιώσει κατά βάση την υποψηφιότητα Παππά. Κι αυτό διότι, εφόσον, ο Παύλος Πολάκης εμφανίζεται διατεθειμένος να στηρίξει «ενεργά» τον Στέφανο Κασσελάκη, «μοιραία» το δικό του ακροατήριο θα κατευθυνθεί προς αυτή την υποψηφιότητα, στερώντας υπολογίσιμο κομμάτι ψήφων από τον βουλευτή του Νότιου Τομέα. Παππάς και Πολάκης, προέρχονται από την Κίνηση Μελών, και ανεξαρτήτως αν κάποια στιγμή καθένας έδειξε να ακολουθεί δικό του σχέδιο, αντλούν από την ίδια εν πολλοίς δεξαμενή ψήφων, το «σκληρό» κομμάτι των πάλαι ποτέ «προεδρικών».

Μάλιστα, φαίνεται πως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά για τον Νίκο Παππά, καθώς στο παρασκήνιο υπήρξαν σκέψεις από μέλη και στελέχη αυτής της τάσης (που έχουν μεταφερθεί και στον ίδιο) για απόσυρση της υποψηφιότητάς του εν όψει της επικείμενης υποψηφιότητας Κασσελάκη η οποία θεωρείται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για «φαντασμαγορικές» επιδόσεις, όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής. Θεωρούν δε βέβαιο πως θα τονώσει τη συμμετοχή κάτι που όπως επισημαίνουν είναι καλό για όλο το κόμμα. Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί. Επίσης, από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κινείται με στόχο την κατάθεση υποψηφιότητας, έδωσε προς τα έξω σήμα ότι δεν ανησυχεί, αντιθέτως συνεργάτες του μετέφεραν πως η υποψηφιότητα αυτή θα είναι «καλοδεχούμενη».

Δυσκολεύει την εκλογή από τον πρώτο γύρο

Από την άλλη, φαίνεται να ισχύει και το «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», καθώς όσοι κινούνται αυτή τη στιγμή πέριξ του κ. Κασσελάκη και επενδύουν σε αυτόν έχουν το βλέμμα στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τις προσωπικές φιλοδοξίες που μπορεί να τρέφει ο ίδιος βλέποντας να έχει θετική ανταπόκριση από τον κόσμο.

Έτσι, ένα δεύτερο ενδεχόμενο που φαίνεται πως συνυπολογίζουν όσοι στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη, είναι πως μπορεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, να ανακόψει ταχύτητα και από την Έφη Αχτσιόγλου η οποία θεωρείται φαβορί και πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στις 10 Σεπτεμβρίου.

Αν τελικά ο κ. Κασσελάκης κόψει μια μερίδα ψήφων και από εκεί, «αναγκάζοντας» την κυρία Αχτσιόγλου να πάει με χαμηλότερα ποσοστά στον δεύτερο γύρο κάτι που σε σχέση με την εκλογή από τον πρώτο γύρο θα εκπέμψει μια πιο «αποδυναμωμένη» εικόνα, και θα της δημιουργήσει την ανάγκη συμμαχιών – η πλευρά Τσακαλώτου προφανώς είναι πιο κοντά της.

Στο μεταξύ, η σε επιθετικούς τόνους ανάρτηση του μέλους των 53 Τάκη Κατσαρού για την εν λόγω υποψηφιότητα, αλλά και όσους δεν προστατεύουν τις διαδικασίες του κόμματος, μπορεί να θεωρήθηκε ότι εκφράζει συνολικότερα την Ομπρέλα, όμως στελέχη διαμηνύουν ότι καθένας εκφράζει την άποψή του, δε σημαίνει ότι έχει υπάρξει κάποια συλλογική συζήτηση σε επίπεδο τάσης πολλώ δε μάλλον, δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει εναντίωση στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Πάντως κατά μόνας και κατ’ ιδίαν, αλλά και διατασικώς, κορυφαία στελέχη εκφράζουν προβληματισμό για τον τρόπο που κινείται ο συγκεκριμένος υποψήφιος σε σχέση με την οργανωμένη συλλογική λειτουργία του κόμματος και για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί «δεδικασμένο» πιο χαλαρών και επικοινωνιακών διαδικασιών, που θα είναι όλο και λιγότερο πολιτικές κατ’ ουσίαν.

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης: Έτοιμο το video της υποψηφιότητάς του για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – Το σκηνοθέτησε ο Νίκος Σούλης

«Σπαρτιάτες»: Στηρίζουμε Κασιδιάρη για τον δήμο Αθηναίων – «Η Αθήνα πλέον θυμίζει Καμπούλ»

Financial Times: «Σημάδι» η σιωπή από την Ελλάδα – «Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι κοντά»

Keywords
Τυχαία Θέματα