«Πόρτα» από τον Πολωνό πρόεδρο σε Ζελένσκι που ζήτησε άμεση πρόσβαση στα στοιχεία για τον πύραυλο

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα να δοθεί στους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση σε «όλα τα δεδομένα» που διαθέτουν οι Δυτικοί εταίροι, καθώς και να τους επιτραπεί να επισκεφθούν την τοποθεσία της έκρηξης που προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες, το κάθε τι», υπογράμμισε. «Να γιατί πρέπει οι ειδικοί μας να συμμετάσχουν στο έργο της διεθνούς έρευνας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταίροι μας, όπως και (να τους επιτραπεί να μεταβούν) στον τόπο της

έκρηξης», δήλωσε στο αποψινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν να αντανακλούν μια αλλαγή της θέσης του Ζελένσκι, ο οποίος επέμενε έως νωρίτερα σήμερα ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος ανήκει στη Ρωσία, αντικρούοντας το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον που εκτιμούν πως επρόκειτο για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

A missile that killed two people in Poland was probably not fired from Russia, U.S. President Joe Biden said after holding talks with leaders of Western allies amid concerns the Ukraine conflict could spill into neighboring countries https://t.co/MK6q1LQndP pic.twitter.com/dZ0wTwbCEg

Reuters (@Reuters) November 16, 2022

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο πύραυλος αυτός δεν ήταν δικός μας», είχε δηλώσει τότε ο Ουκρανός πρόεδρος στην τηλεόραση. «Πιστεύω ότι ήταν ρωσικός πύραυλος».

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δήλωσε ότι «δεν είδε τίποτα που να αντικρούει» την εκτίμηση που διατύπωσε η Βαρσοβία, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία προερχόταν «κατά πάσα πιθανότητα» από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Responding to Zelensky’s remarks tonight, a NATO country diplomat told me: “This is getting ridiculous. The Ukrainians are destroying [our] confidence in them. Nobody is blaming Ukraine and they are openly lying. This is more destructive than the missile.” https://t.co/apvqkAXoAi

— Christopher Miller (@ChristopherJM) November 16, 2022Άδεια από Πολωνία και ΗΠΑ για συμμετοχή στην έρευνα

«Τόσο η Πολωνία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συμφωνήσουν να συμμετάσχει η Ουκρανία στην έρευνα για έναν πύραυλο που έπεσε σε χωριό στη νοτιοανατολική Πολωνία», δήλωσε την Τετάρτη ο Πολωνός πρόεδρος.

«Οι διαδικασίες διεξάγονται από Πολωνούς και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και αν επιτραπεί σε κάποιον να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον τη συμφωνία και των δύο μερών», είπε ο Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε επίσης:

Κριτική στη Μελόνι που πήρε την 6χρονη κόρη της στη Σύνοδο των G20

Αυτοκίνητο παρέσυρε 22 νεοσύλλεκτους αστυνομικούς στην Καλιφόρνια (Video)

Μενέντεζ: «Βάναυσος δικτάτορας» ο Ερντογάν – «Όχι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα