Ποντάρουν σε πολιτική συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Με φόντο τις πυκνές παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ των δανειστών για τη γεφύρωση των διαφορών στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση υλοποιεί το σκέλος της συμφωνίας που της αναλο­γεί, δηλαδή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα βαριά προαπαιτού­μενα που ξεκλειδώνουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Και αναμένει την εξέλιξη ή κατάληξη της συζήτησης για το χρέος στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης.

Βέβαια, η κυβέρνηση προς το παρόν

φαίνεται να αρκείται ούτως ή άλλως στα «λίγα», καθώς αντιλαμβάνεται ότι το κουβάρι του χρέους - ειδικά του μακροπρόθεσμου, αλλά και του μεσοπρόθε­σμου - πάει μακριά, λόγω της διαφωνίας Σόιμπλε - ΔΝΤ.

Για το Μαξίμου δείχνει λοιπόν να είναι αρκετό το ότι κλείνει η αξιολόγηση ανεξαρτήτως του χρέους, ότι επίκειται εκταμίευση της δόσης στην οποία θα περιλαμβάνεται ένα σημαντικό ποσό για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ ελπίζει και σε μια πολι­τική δέσμευση πάνω σε ένα όσο το δυνατό πε­ρισσότερο καθορισμένο πλαίσιο για το χρέος, στη λογική των τριών σταδίων της απόφασης του προηγούμενου Eurogroup. Αναμένει, ειδι­κότερα, ότι θα ρυθμίζεται το βραχυπρόθεσμο σκέλος του χρέους, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι «φορτωμένο», επομένως επί της ουσί­ας θα πρόκειται για ένα πολιτικό μήνυμα σε σχέ­ση με την πρόθεση αποκατάστασης της βιωσι­μότητας εκ μέρους των δανειστών.

Σε αυτά τα τρία άλλωστε, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την ένταξη του ελλη­νικού τραπεζικού συστήματος στην ποσοτική χαλάρωση από τον Ιούνιο και την επαναφορά του waiver, η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να στηρίξει τη ρητορική της «επόμενης μέρας» περί ανάπτυξης, επενδύσεων κι εξόδου στις αγορές από το 2017 («καλώς» εχόντων των πραγμάτων), όπως είπε και ο πρωθυπουρ­γός στη συνέντευξή του στη «Real News».

Δόση… σε δόσεις;

Βέβαια, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά - τουλάχιστον έτσι φρο­ντίζουν να τα εμφανίζουν οι Γερμανοί - κα­θώς χθες το γερμανι κό ΥΠΟ Ι Κ συνάρτησε την εκταμίευση της δόσης με την απόφα­ση για το χρέος. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ, στόχος στο Eurogroup της Τρίτης είναι «να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολο­κλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα, ώστε να εκπληρω­θεί η δήλωση του Eurogroup». Μετά βε­βαίως, είπε, στόχος είναι να μπορέσει να εκταμιευτεί μια ανάλογη δανειακή δόση.

Ανάλογη με το κατά πόσο επιλύεται ή όχι το θέ­μα του χρέους, φαίνεται να υπονοείται εδώ, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος προανήγγειλε συζήτηση μόνο για το βραχυπρόθεσμο μέρος.

Τα παραπάνω φαίνεται να κουμπώνουν με εκτιμήσεις ότι η δόση της πρώτης αξιολόγη­σης μπορεί να μη δοθεί μια κι έξω, αλλά σε… δόσεις. Εξάλλου και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στη δόση για τα ληξιπρόθεσμα μίλησε για 2 δισ. που θα εκταμιευθούν άμεσα και άλλα 3 ώς το τέλος του χρόνου.

Το σίγουρο είναι, εφόσον δόθηκε το «πράσι­νο φως» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ότι οι δανειστές θα διασφαλίσουν την εκταμίευση του ποσού που αντιστοιχεί στις δανειακές υπο­χρεώσεις της Ελλάδας προς ΔΝΤ και ΕΚΤ, κυρί­ως τον Ιούλιο.

Περί αυτού διαβεβαίωσε την Τρίτη «ανώνυ­μος» Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, διατηρώντας την ανωνυμία του. Ο ίδιος, σε αντίθεση με άλ­λον αξιωματούχο την περασμένη εβδομάδα, χαμήλωσε τις προσδοκίες για το ποσό. Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ως προς το ύψος της δόσης υπάρχουν διαβεβαι­ώσεις ότι θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο.

Πολιτική δέσμευση

Σε ό,τι αφορά το χρέος τα πράγματα εί­ναι αρκετά σύνθετα και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν αναμένει κάτι πολύ δραστικό. Παρά την κόντρα με το ΔΝΤ που έχει προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τα προληπτικά μέτρα, έδειξε να βρίσκει ελκυστική την πρότασή του, η οποία διέρρευσε στη «Wall Street Journal». Η πρόταση αυτή, η οποία ισο­δυναμεί με βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους, κάνει λόγο για περίοδο χάριτος της αποπληρω­μής δανείων ώς το 2040 και στη συνέχεια για επιμήκυνση των λήξεων των δανείων ώς το 2080, με επιτόκιο 1,5%.

Εναλλακτικά, η κυβέρνηση βλέπει ιδανική την πρόταση του ESM για εξαγορά των δανεί­ων του ΔΝΤ και την αντικατάστασή τους με νέα, φθηνότερα. Και οι δύο προτάσεις «κολλά­νε» στον Σόιμπλε (και τις γερμανικές εκλογές του 2017) και όσους από τους δορυφόρους του στο Eurogroup εκτιμούν ότι μια ριζική αναδιάρθρωση τώρα θα οδηγήσει σε χαλάρω­ση των προσπαθειών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την υιοθέτηση με­ταρρυθμίσεων.

Δημοσίως, ωστόσο, η κυβέρνηση αποφεύ­γει να τοποθετηθεί πολύ αναλυτικά ώστε να μη θέσει ψηλά τον πήχη αλλά και να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ του ΔΝΤ, με το οποίο συμ­φωνεί στο συγκεκριμένο θέμα, και των Ευρω­παίων που «έσωσαν την παρτίδα» σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα που αξίωνε το ΔΝΤ, στο Eurogroup της 9ης Μαΐου. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη η κυβερνη­τική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη

♦ χαρακτήρισε «θετική» την πρόταση του ΔΝΤ,

♦ αναφορικά με το ποια θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης παρέπεμψε στην προσεχή συ­νεδρίαση του Eurogroup καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να την αποκαλύψει εκ των προτέρων,

♦ επί της ουσίας περιορίστηκε στο να πει ότι ελληνική επιδίωξη είναι η επίλυση του ζητήμα­τος «κατά τρόπο που θα αποκαθιστά τη σταθε­ρότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋ­ποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλ­λον» (σε ανάλογο μήκος κύματος τοποθετήθη­κε και ο Σταθάκης).

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δη­μοσιονομικής διόρθωσης η προσπάθεια χθες ήταν να κατατεθεί κανονικά στο πολυνομο­σχέδιο και όχι ως τροπολογία αργότερα, όπως λεγόταν την Τρίτη. Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σημασία του, στη λογική ότι προβλέπεται ούτως ή άλλως από τα μνημόνια και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο ένας τέτοιος μηχανισμός καθώς και πως διασφαλίζει ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου. Ωστό­σο μέχρι την τελευταία στιγμή φάνηκε να υπάρ­χει διαφωνία σχετικά με το ποιος ελέγχει ποιοι κωδικοί κόβονται και ποιοι εξαιρούνται με δε­δομένο ότι το ΔΝΤ στοχεύει σε μισθούς και συ­ντάξεις, επί των οποίων η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρεί τον έλεγχο.

Σαφείς ή έστω σαφέστερες απαντήσεις θα προκύψουν την Τρίτη…

χρέοςσυμφωνίαπολυνομοσχεδίοαξιολόγησηΕΚΤδόσηΔΝΤEurogroupIssue: 1917Issue date: 19-05-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα