Πολυεθνικός κολοσσός καθιέρωσε τετραήμερη εργασία και πέτυχε αύξηση 40% στην παραγωγικότητα!
Η Microsoft πειραματίστηκε με την εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών στην Ιαπωνία και διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο ένιωθαν πιο χαρούμενοι, αλλά αύξησαν και την παραγωγικότητά τους κατά 40%. Περισσότεροι από εννέα στους 10 εργαζομένους (το 94%) δήλωσαν ότι προτιμούν τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας και αυτό σε μια χώρα που φημίζεται για μια κουλτούρα σκληρής εργασίας και για τα… ατελείωτα ωράριά της.
Η δοκιμή έγινε τον Αύγουστο και τώρα ανακοινώθηκαν τα θετικά αποτελέσματά της. Το σύνολο του προσωπικού της θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» (περίπου 2.300 άτομα) απαλλάχθηκαν από την εργασία για πέντε συνεχόμενες Παρασκευές, χωρίς καμία περικοπή στη μισθοδοσία τους.
«Θέλω οι εργαζόμενοι να σκεφτούν και να έχουν εμπειρία τού πώς μπορούν να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα με 20% λιγότερο χρόνο εργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Japan Τακούγια Χιράνο, σύμφωνα με την «Guardian» και τη «Washington Post».
Εκτός από την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40% τον Αύγουστο του 2019, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οι εργαζόμενοι είχαν 25% λιγότερο χρόνο απουσίας από τη δουλειά τους, ενώ μειώθηκε κατά 23% η κατανάλωση ηλεκτρισμού στα γραφεία και κατά 59% η χρήση χαρτιού για εκτύπωση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο πείραμα από επιχείρηση. Το 2018 η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Perpetual Guardian στη Νέα Ζηλανδία δοκίμασε την εβδομάδα τεσσάρων ημερών για δύο μήνες. Οι 240 εργαζόμενοι ανέφεραν ότι πέτυχαν καλύτερη ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής, ένιωθαν πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους, ενώ και το άγχος τους μειώθηκε κατά 7%.
Συχνά, έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι νιώθουν πιο παραγωγικοί, όταν εργάζονται λιγότερο. Ένα άλλο πείραμα, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Harvard Business Review» της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, έδειξε ότι η μείωση του ωραρίου από οκτώ σε έξι ώρες τη μέρα αύξησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Στις ΗΠΑ η αλυσίδα μπέργκερ Shake Shack δοκιμάζει την ιδέα, ενώ στην Αγγλία και στην Ιρλανδία μερικά ισχυρά συνδικάτα την υποστηρίζουν, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στις ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι κανένας από τους ουκ ολίγους υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατιών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 δεν έχει υιοθετήσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, αντίθετα κάποιοι έχουν στηρίξει άλλες εναλλακτικές προτάσεις, όπως το καθολικό βασικό εισόδημα.
Βέβαια, η Microsoft Ιαπωνίας έκανε απλώς ένα πείραμα και παραμένει ασαφές κατά πόσο τέτοιες εργασιακές αλλαγές θα εφαρμοστούν σε μονιμότερη βάση. Πάντως, σχεδιάζει μια ανάλογη δοκιμή εφέτος τον χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως έχει πάρει στα σοβαρά την πιθανότητα μιας εβδομάδας τεσσάρων ημερών.
Οι σκεπτικιστές αντιτείνουν ότι μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών μπορεί να «ζορίσει» υπερβολικά τους εργαζομένους για να προλάβουν να βγάλουν τη δουλειά τους, καθώς επίσης να οδηγήσει τελικά σε μείωση αποδοχών τους, αλλά και της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησής τους.
Microsoftτετραήμερη εργασίαπαραγωγικότηταΙαπωνίαHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δύσκολες ώρες για τη Ζέτα Μακρυπούλια
- Έξαλλος με τη σύζυγό του γνωστός ποδοσφαιριστής - Την τσάκωσε να φλερτάρει με άλλον σε κλαμπ
- Εξοφλούνται οι εργαζόμενοι στο Mega...
- Μαραντόνα: "Προσευχηθείτε για αυτόν, πεθαίνει μέσα του" λέει η κόρη του - Εκείνος την αποκληρώνει
- Φρίκη στη Ρόδο: Ισόβια στον μητροκτόνο - Έτσι σκότωσε τη μάνα του - Η παγίδα του καφέ και το κίνητρο
- Κίνηση: Τροχαίο με νταλίκα και ΙΧ στη λεωφόρο Μαραθώνος - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
- Μαρέβα : Με λαμπερή τουαλέτα Έλληνα σχεδιαστή δίπλα στην Μπριζίτ Μακρόν
- Με κάρτα η είσοδος των φοιτητών στα ΑΕΙ, πώς θα φυλάσσονται τα πανεπιστήμια
- Θρίλερ για τον Έλληνα όμηρο στο Τόγκο - Οι τελευταίες πληροφορίες
- Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τετάρτη στην Αττική
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Σκουλήκι ζούσε και έτρωγε τον εγκέφαλο του επί 15 χρόνια - Το έπαθε από την υπερβολική κατανάλωση σαλιγκαριών (Photos/Video)
- Βαρύ πένθος για τη Ζέτα Μακρυπούλια
- «Κληρώνει» σήμερα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης - «Πράσινο» φως από την Τράπεζας Πειραιώς για την εκμίσθωση παραγωγικών μονάδων
- Δρομολογείται η διαδικασία αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά - Ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου
- Δρομολογείται η αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά - Ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου
- Ηλεία: Έκλεψαν τα φαγητά από ντελιβερά, τους καταδίωξε η ΔΙ.ΑΣ. και τους συνέλαβε
- Στο πλευρό του Παναγιώτη Ραφαήλ ο Λευτέρης Πανταζής: «Καλή δύναμη μικρούλη μου» (Photos)
- Αυτές είναι οι καλύτερες σειρές του Netflix για το 2019
- Δύσκολη αποστολή στο Μόναχο για τον Ολυμπιακό
- Τι αλλάζει στις εισφορές των μη μισθωτών από το 2020

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Δύσκολη αποστολή στο Μόναχο για τον Ολυμπιακό
- Σκουλήκι ζούσε και έτρωγε τον εγκέφαλο του επί 15 χρόνια - Το έπαθε από την υπερβολική κατανάλωση σαλιγκαριών (Photos/Video)
- Στο πλευρό του Παναγιώτη Ραφαήλ ο Λευτέρης Πανταζής: «Καλή δύναμη μικρούλη μου» (Photos)
- Yπάλληλος σε σταθμό τρένου αρπάζει και σώζει στο «τσακ» απρόσεκτο επιβάτη που έπεσε στις ράγες! (Video)
- Δρομολογείται η αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά - Ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου
- Δρομολογείται η διαδικασία αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά - Ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου
- Τι αλλάζει στις εισφορές των μη μισθωτών από το 2020
- Βαρύ πένθος για τη Ζέτα Μακρυπούλια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξεκινά το «σκληρό ροκ» μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
- Με κάρτα η είσοδος στα Πανεπιστήμια - Ποιο το σενάριο
- Γόρτυνος σε Πειραιώς: «Τώρα που με αποδιώξατε από τον σταθμό σας πείτε ευφραινόμενος: ''Τον συνέτριψα τον Ιερεμία''»!
- Διώξτε τις ρυτίδες με ρύζι και αφήστε το πρόσωπό σας να λάμψει!
- Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ
- Το Νέο Δελχί πασχίζει να πάρει ανάσα...
- ΑΣΕΠ: Έρχεται διαγωνισμός για 1.000 μόνιμους σε δήμους
- This project has no concept στο Κολωνάκι