Πολιτικός «μαραθώνιος» μέσα στον Αύγουστο για τον Τσίπρα - Εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με εταίρους και δανειστές για το τριετές πρόγραμμα, οι οποίες αναμένεται, αν δεν υπάρξει πάλι αλλαγή, να ξεκινήσουν την Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα εξαρτηθεί και η ομαλή υλοποίηση του σχεδίου Μαξίμου έως τις εκλογές το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων φτάνουν στην Αθήνα

τη Δευτέρα, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν την Πέμπτη.

Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αποφασίστηκε να καταλύσουν σε ξενοδοχείο στο κέντρο όπου θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις, ενώ θα έχουν πρόσβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ενδεχόμενο αίτημά τους για συνάντηση με τους εμπλεκόμενους υπουργούς «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αιτία ναυαγίου των διαπραγματεύσεων» όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Στο μεταξύ όπως σημειώνει η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" έναν πρωτόγνωρο πολιτικό «μαραθώνιο» μέσα στον «καυτό» Αύγουστο προκειμένου να «σφραγίσει» τη συμφωνία με τους εταίρους στις 18 και να κλειδώσει τις πρόωρες κάλπες για τις 8 Νοέμβρη ώστε να επιχειρήσει το νέο ξεκίνημα στην πλέον δύσβατη περίοδο, ξεκινά αυτές τις ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Την ίδια ώρα εμφανίζεται αποφασισμένος για ρήξη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με την αποπομπή από την ΚΟ όσων καταψηφίσουν και στη συνέχεια τη διεξαγωγή συνεδρίου.

Ουδείς συνεργάτης του αλλά ούτε και ο ίδιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχει μπροστά του έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος θα ισχύσει χωρίς την παραμικρή αλλαγή για ένα τρίμηνο, ωστόσο ο κ. Τσίπρας, που έχει στα χέρια του όλο το «παζλ» και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εταίρους, εμφανίζεται αποφασισμένος να «κουμπώσει» τους επιμέρους στόχους με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά το Μαξίμου, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα «ανοίξει» τις εσωκομματικές διεργασίες (Κεντρική Eπιτροπή) με ζητούμενο τη διεξαγωγή ανοιχτού συνεδρίου τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου με στόχο αφενός το ξεκαθάρισμα λογαριασμών κυρίως με την Αριστερή Πλατφόρμα, αφετέρου την έγκριση ενός νέου πολιτικού κειμένου για τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας.

Επόμενο και τελευταίο βήμα η διεξαγωγή εκλογών με λίστα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και αφού πρώτα έχει συμφωνηθεί και η απομείωση του ελληνικού χρέους που το Μαξίμου θεωρεί απαραίτητη τόσο για ομαλή έκβαση της τριετούς συμφωνίας όσο και για τη δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης - όποια κι αν είναι αυτή - να προβεί σε διορθώσεις προς όφελος των πιο αδύνατων στρωμάτων του πληθυσμού και η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Όλα αυτά εννοείται εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με εταίρους και δανειστές χωρίς περαιτέρω προβλήματα και εφόσον αυτή περάσει από τη Βουλή –πιθανότατα μέχρι το τέλος Αυγούστου- χωρίς κι άλλες απώλειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΤσίπραςεκλογέςδιαπραγματεύσειςδανειστέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα