Πολιτικό μορατόριουμ ζητά ο Τσίπρας

«Σοβαρευτείτε» η έκκλησή του προς την κυβέρνηση

Το «χαρτί» της πολιτικής υπευθυνότητας «παίζει» ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες εν είδει φρένου στα όσα συμβαίνουν με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις παρεμβάσεις του το τελευταίο δεκαήμερο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να αναδείξει ότι η κυβέρνηση προκαλεί τις εντάσεις και οξύνει το πολιτικό και

κοινωνικό κλίμα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο (η κυβέρνηση) μετ’ επιτάσεως χρεώνει τα αποτελέσματα της δικής της στρατηγικής.

Σε αυτό το πλαίσιο χθες, μιλώντας στη Βουλή, ζήτησε σε αυτή την κρίσιμη καμπή της πανδημίας που διανύουμε η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και με δική της ευθύνη και πρωτοβουλία να προχωρήσει σε «πολιτικό μορατόριουμ» μέχρι να ελεγχθεί η κατάσταση στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο χειρότερο σημείο, όπως είπε.

Πώς εννοεί το μορατόριουμ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.; Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση το τελευταίο που πρέπει να κάνει αυτή τη στιγμή είναι να διχάζει, να επιτίθεται στους πολιτικούς της αντιπάλους, να πολώνει και να νομοθετεί προκλητικά νομοσχέδια.

Ο τόνος της χθεσινής του παρέμβασης στην Ολομέλεια είναι προφανώς σε συνέχεια της ομιλίας που έκανε την Παρασκευή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αστυνομική βία μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

Το φιλήσυχο ακροατήριο

Εκεί, τόσο με την πρωτολογία του όσο και με τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να είναι εμφανώς προσανατολισμένος στο κεντρώο ακροατήριο, που βιώνει μια πραγματικότητα πιεστική, αλλά και στο πολιτικά φιλελεύθερο με θεσμικές ευαισθησίες ακροατήριο. Μερικά από τα σημεία που μαρτυρούν αυτή την κατεύθυνση είναι τα εξής:

-Τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής ειρήνης και ομαλότητας, με σαφείς αποστάσεις από τα «μπάχαλα», κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι φέρεται διχαστικά και επιτίθεται στους πολίτες, στους οποίους ρίχνει τα βάρη και τις ευθύνες για την αποτυχία της να ελέγξει την πανδημία. Την κατηγόρησε επίσης, σκιαγραφώντας με αυτόν τον τρόπο το προφίλ των κυβερνητικών κινήσεων όλο το τελευταίο διάστημα, ότι απαντά με καταστολή, αυταρχισμό, προπαγάνδα και εν γένει αντιδημοκρατική μεθόδευση απέναντι στην κριτική και τις διαμαρτυρίες για την πολιτικής της, ενώ την ίδια ώρα προκαλεί και επιδεικνύει αλαζονεία παραβιάζοντας επιδεικτικά τους νόμους της για τα περιοριστικά μέτρα.

-Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους νοικοκυραίους, όπως και η Ν.Δ., παρόλο που η κυβέρνηση της δεύτερης πλέον στρέφεται εναντίον τους και πρέπει να φοβάται την οργή τους περισσότερο από τους μπαχαλάκηδες. Χαρακτηριστική η αναφορά στην περίπτωση Ινδαρέ: «Ένας οικογενειάρχης, ένας νοικοκυραίος είναι, από αυτούς που σας ψηφίζουν, κύριε Μητσοτάκη, κιόλας, γιατί σε αυτούς απευθυνθήκατε για να κερδίσετε τις εκλογές και σε αυτούς απευθυνόμαστε και εμείς».

-Επιχείρησε και πάλι να αποδομήσει το αφήγημα του αποτελεσματικού, «επιτελικού» κράτους, αλλά και της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της προκαλεί ανασφάλεια στους πολίτες, όταν η αστυνομία χτυπά στις γειτονιές και τις πλατείες και τις μετατρέπει σε εμπόλεμες ζώνες.

-Ανέδειξε ένα θετικό πρόταγμα, δηλαδή την υπέρβαση των διχασμών που θυμίζουν εμφυλιοπολεμικό παρελθόν και σκοτεινές εποχές φακελωμάτων και αστυνομοκρατίας, και την αναζήτηση του πώς θα πάμε μπροστά, ένα βήμα παραπέρα, να δούμε «σε τι χώρα θα ζήσουμε την επόμενη μέρα της πανδημίας», πώς «θα ζήσουν οι νέες και οι νέοι μας, (…) πώς θα οργανώσουμε την οικονομία μας για να επουλώσουμε τις πληγές της ύφεσης και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, (…) πώς θα έχουμε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια. Πώς θα είμαστε ξανά ασφαλείς απέναντι σε μια νέα υγειονομική κρίση, πώς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον, τον φυσικό μας πλούτο και πώς θα συνδέσουμε, εν τέλει, δύο έννοιες οι οποίες είναι συμπληρωματικές, την ελευθερία και την ασφάλεια».

Δεν ζητά εκλογές

Κλείνοντας μάλιστα την πρωτολογία του με το «δεν μπορείτε πια» διεμήνυσε ότι «εμείς, έχουμε την ευθύνη αυτή την ενότητα να τη διαφυλάξουμε. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα τη διαφυλάξουμε με κάθε κόστος».

Αναφορά που παραπέμπει στη στρατηγική της ηγεσίας για υπεύθυνη αντιπολίτευση, η οποία θα κινείται μεταξύ τεκμηριωμένης κριτικής, θεσμικού ύφους και προτάσεων.

Άλλωστε και παρά το γεγονός ότι εξ αριστερών υπάρχει θυμός που μετουσιώνεται και σε ένα πιεστικό αίτημα για πιο «αριστερή αντιπολίτευση» αλλά και για αίτημα εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σταθερά έχει εκπέμψει το μήνυμα ότι εν μέσω πανδημίας δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές, διότι είναι ανεύθυνο και δεν αντιστοιχεί στο αίσθημα των πολιτών που έχουν την έγνοια της επιβίωσης.

Πέρα απ’ αυτό το ηθικής απόχρωσης επιχείρημα, και παρά τις αιχμές περί «ώριμου φρούτου» από διάφορες πλευρές, σε τακτικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να δώσει χρόνο ώστε να «ωριμάσουν οι συνθήκες».

Το ζητούμενο είναι να έρθει εκείνο το χρονικό σημείο όπου η κυβερνητική φθορά θα είναι εμφανής έως και αδιαμφισβήτητη και ο θυμός των πολιτών για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποχωρήσει. Σύμφωνα δε με την ανάλυση της Κουμουνδούρου, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία και μια δεύτερη κακή χρονιά για τον τουρισμό θα επιδεινώσουν το κοινωνικό κλίμα μετατρέποντας το όποιο πρόωρο εκλογικό χαρτί σε οδό διαφυγής και όχι ανανέωσης της κυβερνητική θητείας. Στο μεταξύ ανά τακτά διαστήματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. φροντίζει να εμφανίζεται «αυτοκριτικός» για πτυχές της πολιτικής που εφάρμοσε κατά την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά κανόνα σε σχέση με τη φορολογική πολιτική που επιβάρυνε τη μεσαία τάξη. Ενδεικτικά, μια εμβόλιμη σχετική αναφορά έκανε την περασμένη Παρασκευή όταν στην κριτική του προς τον πρωθυπουργό για τη «μισή συγγνώμη» προς τα θύματα της αστυνομικής βίας (ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα ζητήσει συγγνώμη μέχρι και για τους συνταξιούχους που κατέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του) ανέφερε ότι για τα πεπραγμένα της θητείας του «θα ζητήσω εγώ συγγνώμη».

Keywords
Τυχαία Θέματα