Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Ερντογάν αποποιείται το ρόλο του μεσολαβητή και καλεί 6 αρχηγούς κρατών σε συλλαλητήριο για τη Γάζα

Πρόσκληση για συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έξι αρχηγούς κρατών της περιοχής, σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet.

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι έχουν σταλεί προσκλήσεις στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φετάχ αλ Σίσι, στον βασιλιά  της Ιορδανίας

Αμπντάλα Β’ , στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και στους αρχηγούς κρατών της Λιβύης και του Λιβάνου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 15.00,  στο πρώην αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «Ατατούρκ», από όπου ο Τούρκος πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία στα πλήθη.

Από «ειρηνοποιός», προστάτης της Παλαιστίνης

«Το Ισραήλ διαπράττει φρικαλεότητες εναντίον αμάχων καθώς εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε υψηλούς τόνους, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της Παλαιστίνης γεγονός που τον απομακρύνει πλέον από προηγούμενες φιλοδοξίες να ενεργήσει ως μεσολαβητής στην κρίση.

«Είχαμε σχέδια να ταξιδέψουμε στο Ισραήλ. Ακυρώθηκε — δεν θα πάμε», είπε σε ομιλία του στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AK την περασμένη Τετάρτη. «Καλώ όλες τις άλλες χώρες με λογική και συνείδηση ​​να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να επαναφέρει το κράτος του Ισραήλ στη λογική», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» διαπράττονται τώρα εναντίον των απλών Παλαιστινίων.

Την ίδια στιγμή, σε μια μεγάλη ρήξη με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν επέμεινε ότι η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς «δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια ομάδα ελευθερίας και μουτζαχεντίν [πολεμιστών] που αγωνίζονται να προστατεύσουν τα εδάφη τους και τους πολίτες τους».

Ο Ερντογάν επιχειρεί εδώ και καιρό να οικοδομήσει την Τουρκία ως μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή μέσω οικονομικών δεσμών σε όλη την περιοχή και με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. 

Πρόσφατα βελτίωσε τους δεσμούς του με το Ισραήλ, κυρίως με την πρώτη του συνάντηση προσωπικά με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.

Ο πόλεμος που ξέσπασε επανέφερε και πάλι το Παλαιστινιακό σε πρώτο πλάνο του ενδιαφέροντος στις αραβικές κοινωνίες, δυσκολεύοντας τις ηγεσίες/ελίτ των αραβικών χωρών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις δυτικόστροφες επιλογές τους.

Το Ιράν είναι γνωστός «σπόνσορας» της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, η οποία παρεμπιπτόντως συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας. Ήδη έχουν καταγραφεί σοβαρές εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και ανδρών της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου και έχουν εκτοξευθεί απειλές εκατέρωθεν μεταξύ Τελ Αβίβ και Τεχεράνης, που κινητοποιούν Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς που τρέμουν τις συνέπειες επέκτασης του πολέμου.

Γνωστές επίσης είναι και οι μακροχρόνιες σχέσεις του καθεστώτος του Ερντογάν με τη Χαμάς. Η Άγκυρα, εκτός από σαφή πολιτική υποστήριξη, θεωρείται, μαζί με το Ιράν, η δύναμη που βοήθησε επιμελητειακά/εξοπλιστικά τη Χαμάς, προκειμένου να οργανώσει την επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ήδη τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία εμφανίζονται – εν μέσω των σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας – ως οι δύο μουσουλμανικές χώρες – προστάτες των Παλαιστινίων και των δικαίων τους, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις ηγεσίες των αραβικών χωρών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στάση του Ιράν στην τρέχουσα κρίση για τη Δύση και τις ΗΠΑ, τα πράγματα είναι λίγο πολύ αναμενόμενα, καθώς η Τεχεράνη είναι σαφής «εχθρός». Τα πράγματα περιπλέκονται με τη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι μεν ενταγμένη στο ΝΑΤΟϊκό σύμπλεγμα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι θέσεις της βρίσκονται πολύ μακριά από τις ευρωατλαντικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης:

Al Jazeera: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και παράδοση ομήρων

Δραματικές εικόνες στη Γάζα: Εκατοντάδες παλαιστίνιοι κάνουν ουρές για λίγο νερό και ψωμί (Video)

Στο παιχνίδι της διπλωματίας η Ρωσία: Συνομιλίες με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ισραήλ, Ερντογάν, Γάζα,polemos, israil, erntogan, gaza