Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτο δείγμα γραφής από τον «στρατηγό Αρμαγεδδώνα» με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων (Videos)

«Όταν εκτελούμε στρατιωτικές αποστολές στη Συρία ούτε για ένα λεπτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπερασπιζόμαστε τη Ρωσία», δήλωνε ο Σεργκέι Σουροβίκιν, σε συγκέντρωση επίλεκτων δυνάμεων στη Μόσχα, το 2017.

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν είναι ο στρατηγός που ανέλαβε την διοίκηση των μάχιμων δυνάμεων στην Ουκρανία πριν από δύο μέρες και ήδη έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής με το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία.

Ο επιλεγόμενος «στρατηγός Αρμαγεδδών» καλείται να υλοποιήσει την επόμενη φάση της ρωσικής επίθεσης, που αν κρίνουμε από τα πρώτα δείγματα

αναμένεται να είναι συντριπτική.

Υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Μόσχας στη Συρία ο στρατηγός Σουροβίκιν έδωσε εντολή για δεκάδες επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων και υποδομών, σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch, που συντάχθηκε το 2020. Οι Ρώσοι έπληξαν από εδάφους και αέρος «σπίτι, σχολεία, νοσοκομεία και αγορές, περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και μαθαίνουν γράμματα», αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch.

Δύο μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπου έχει το γενικό πρόσταγμα, ο στρατηγός Σουροβίκιν εφάρμοσε κατά γράμμα το ίδιο σχέδιο, όπως και στη Ρωσία. Επλήγησαν πολιτικοί στόχοι και υποδομές της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων ένας κεντρικός αυτοκινητόδρομος και μια παιδική χαρά.

«Δεν εξεπλάγην βλέποντας αυτά που συνέβησαν στο Κίεβο. Ο Σουροβίκιν είναι απολύτως αδίστακτος, δίνει λίγη σημασία στην ανθρώπινη ζωή», δήλωσε πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, στο Guardian. «Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα βαφτούν με ουκρανικό αίμα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Σουροβίκιν.

Ο «στρατηγός Αρμαγεδδών» έγινε γνωστός το 1991, όταν έγινε απόπειρα πραξικοπήματος από σκληροπυρηνικούς σοβιετικούς, ηγούμενος μίας ομάδας ενόπλων που διέλυσε τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές. Τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά την επέμβαση αυτή. Το 2004, ρωσικά ΜΜΕ έγραψαν ότι ένας συνταγματάρχης, που ήταν υπό τις εντολές του Σουροβίκιν, αυτοκτόνησε αφού έλαβε μία έντονη επίπληξη από τον στρατηγό. Οι συνάδελφοί του έκτοτε του έδωσαν το παρατσούκλι «στρατηγός Αρμαγεδδών» για τις ανορθόδοξες τακτικές πολέμου που ακολουθούσε.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η βασική δουλειά του Σουροβίκιν είναι να επιλύσει τα δομικά προβλήματα του ρωσικού στρατεύματος, που βρίσκεται αντιμέτωπο με την σφοδρή αντεπίθεση των Ουκρανών.

Ο Γκλεμπ Ιρίσοφ, πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, που εργάστηκε με τον Σουροβίκιν μέχρι το 2020 λέει στο Guardian ότι ο στρατηγός είναι από τους λίγους ανθρώπους «που ξέρουν πως θα επιβλέπουν και θα κατευθύνουν διαφορετικές ομάδες του στρατού».

«Είναι αδίστακτος και πολύ αποτελεσματικός», λέει ο Ιρίσοφ, εκτιμώντας όμως ότι «δεν θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα». Κι αυτό γιατί, κατά τον Ιρίσοφ «η Ρωσία έχει ελλείψεις σε όπλα και ανθρώπινο δυναμικό».

Πάντως η τοποθέτηση του Σουροβίκιν έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι αντιδράσεις από τους Ρώσους σκληροπυρηνικούς, που το τελευταίο διάστημα έδειχναν έντονη ενόχληση για τις στρατιωτικές αποτυχίες.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Συρία ο στρατηγός Σουροβίκιν ανέπτυξε πολύ καλές σχέσεις με τους μισθοφόρους της ομάδας «Βάγκνερ» και η τοποθέτησή του στο μέτωπο της Ουκρανίας ικανοποίηση τους σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων τον Τσετσένο πολέμαρχο Ραμζάν Καντίροφ και τον αρχηγό της «Βάγκνερ», Γεβγένι Πριγκόζιν.

«Τώρα είμαι 100% ικανοποιημένος από την επιχείρηση», έγραψε στο Telegram ο Καντίροφ, μετά το τελευταίο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά του Κιέβου και άλλων στόχων στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο, Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιώτες ποζάρουν μαζί (Photos)

Το Κίεβο διακόπτει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ

Ερντογάν: Έχουμε 5 πλωτά γεωτρύπανα – Όταν τελειώσουμε εδώ, θα πάμε για εργασίες σε διεθνή ύδατα (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα