Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλα τα βλέμματα στην Κωνσταντινούπολη για τις κρίσιμες συνομιλίες (videos)

Με συγκρατημένες προσδοκίες ξεκίνησαν το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς για την κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση μία ειρηνευτικής λύσης.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν “νόμιμες ανησυχίες”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόμενος τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών από τις δύο χώρες, οι οποίες θα συνεδριάσουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Many have been asking us, where are

Ukrainian flags at negotiations in Istanbul. Ukrainian flags are also there it's just different angle of cameras.

Here example of picture in center of negotiation table. pic.twitter.com/kHOYwkWndL

Anonymous Operations (@AnonOpsSE) March 29, 2022

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές “να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία”.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ξεκίνησαν σήμερα περίπου στις 10:30, σύμφωνα με την Άγκυρα, και διεξάγονται στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο.

Türkiye's President Erdogan to Russia-Ukraine negotiators in Istanbul:

– We fully support these talks and congratulate you on your hard work
– We've always adopted a fair approach to ending this conflict in our region
Peace and ceasefire is crucial sooner rather than later pic.twitter.com/mVBPhsNHjM

TRT World Now (@TRTWorldNow) March 29, 2022

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης.

Journalists in Istanbul have already taken positions, waiting for the arrival of the delegations of the Russian Federation and Ukraine and Erdogan in the Dolmabahce Palace for negotiations. Security measures have been strengthened pic.twitter.com/UNzNeRsrEj

— Spriter (@spriter99880) March 29, 2022Τι είναι στο «τραπέζι»

Υπενθυμίζεται ότι οι Financial Times έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι δύο πλευρές «συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ».

#Ukraine : Turkish President Erdogan hosts Ukrainian and Russian representatives at new round of talks in Istanbul -from @anadoluagency
pic.twitter.com/cquHJAKJSQ

sebastian usher (@sebusher) March 29, 2022

Επισημαίνουν επίσης ότι στο προσχέδιο, που έχει πέσει στο τραπέζι δεν γίνεται καμία αναφορά στα θέματα της «αποναζιστικοποίησης» και της «αποστρατιωτικοποίησης», αλλά ούτε και για τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, για τα οποία η Μόσχα είχε δείξει ιδιαίτερη προσοχή από την αρχή της στρατιωτικής εισβολής.

Delegations of Russia and Ukraine are now in Dolmabahce, Istanbul for #PeaceTalks #Ceasefire expectation is high at this round of negotiations. #UkraineConflict #Ukraine #Russia #Turkiye #Istanbul pic.twitter.com/qsd3BaUmaz

— (@safranboludan) March 29, 2022

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις, που έκανε ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, Νταβίντ Αρακχαμία, ο οποίος εκτιμά ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, αν και υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα.

Ωστόσο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος στις συνομιλίες είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και πάντως ελπίζει ότι θα βρεθεί μία φόρμουλα για τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

In Stambul, negotiations between the #Ukrainian and Russian delegations have started. pic.twitter.com/suYmNnSAH6

— KyivPost (@KyivPost) March 29, 2022

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο στενός σύμβουλος του Ζελένσκι, Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι διαμήνυσε ότι η Ουκρανία «δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει καθόλου έδαφος», παραδεχόμενος πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ, διότι οι χώρες μέλη του δεν θέλουν απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Μπολσονάρου

Γουίλ Σμιθ: Δημόσια συγγνώμη στον Κρις Ροκ για το χαστούκι στα Όσκαρ – «Ξεπέρασα τα όρια και έκανα λάθος»

«Μπαγκίρα»: Ποια είναι η ρωσίδα ελεύθερη σκοπευτής που αιχμαλώτισαν οι Ουκρανοί

Keywords
Τυχαία Θέματα