Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνεται η σκληρή μάχη για το Μπαχμούτ – Κερδίζουν έδαφος αργά αλλά σταθερά οι Ρώσοι (Videos)

«Κοντά στον τοίχο. Γρήγορες κινήσεις. Τραβάς μίας φωτογραφία κάθε φορά». Οι οδηγίες που δίνουν οι άνθρωποι του ουκρανικού στρατού στον φωτορεπόρτερ του BBC είναι σαφείς.

Δε υπάρχουν περιθώρια λάθους στο μέτωπο του Μπαχμούτ, που κάποτε ήταν γνωστό για τα κρασιά του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει «το δικό μας κάστρο» την πόλη αυτή στα ανατολικά. Οι Ρώσοι εδώ κι έξι μήνες προσπαθούν να την καταλάβουν. Τις τελευταίες εβδομάδες οι προσπάθειές τους έχουν ενταθεί. Οι Ουκρανοί πιστεύουν πως θα ήθελαν να την καταλάβουν

με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή.

Οτιδήποτε κινείται στο Μπαχμούτ είναι στόχος. Ο φωτορεπόρτερ του BBC ακούει ένα ρωσικό μαχητικό που πετά πάνω από την πόλη. Οι θέσεις των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχουν δύο χιλιόμετρα από το Μπαχμούτ.

Σε κάποια σημεία γίνονται οδομαχία, αλλά οι Ουκρανοί εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη.

«Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις πυρομαχικών κάθε είδους, ιδιαίτερα πυρομαχικών πυροβολικού», λέει στο BBC ο Μιχάηλο, επικεφαλής της 93ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας. «Χρειαζόμαστε επίσης συσκευές επικοινωνίας από τους δυτικούς συμμάχους και κάποια θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού για να μετακινήσουμε δυνάμεις. Αλλά εξακολουθούμε να τα διαχειριζόμαστε. Ένα μάθημα από αυτόν τον πόλεμο είναι ότιμάθαμε να πολεμάμε με περιορισμένα εφόδια».

Ο πόλεμος μέσα στον πόλεμο

Η μάχη για τον έλεγχο του Μπαχμούτ είναι ένας πόλεμος μέσα στον πόλεμο. Στην περιοχή έχουν γίνει μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες. Και το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος, μέτρο με το μέτρο, σώμα με σώμα, όπως χαρακτηριστικά γράφει το BBC. Οι μισθοφόροι της Wagner μεταφέρονται κατά κύματα στην περιοχή. Υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλες απώλειες από την ρωσική πλευρά.

Οι Ρώσοι ελέγχουν τις δύο βασικές οδικές αρτηρίες προς την πόλη, μόνο μία οδό ανεφοδιασμού έχουν οι Ουκρανοί…

«Προσπαθούν να πάρουν την πόλη από τον Ιούλιο», λέει η Ιρίνα, εκπρόσωπος της 93ης Μεραρχίας. «Λίγο-λίγο κερδίζουν έδαφος. Έχουν περισσότερα εφόδια, άρα αν παίξουν το παιχνίδι μακροπρόθεσμα θα κερδίσουν. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να διαρκέσει», λέει η Ιρίνα.

Ο φωτορεπόρτερ του BBC κινείται από θέσεις βολής σε χαρακώματα και καταφύγια, όπου με γεννήτριες και ξυλόσομπες προσπαθούν οι Ουκρανοί να αντιμετωπίσουν το κρύο. Στ πρόσωπα των Ουκρανών, λέει πως διακρίνει την αποφασιστικότητα να πολεμήσουν.

«Προσπαθούν να μας περικυκλώσουν για να εγκαταλείψουμε την πόλη, αλλά δεν έχουν αποτέλεσμα», λέει ο Ίχορ, «η πόλη ελέγχεται, υπάρχουν κινήσεις παρά τις βολές πυροβολικού. Φυσικά έχουμε κι εμείς απώλειες, αλλά κρατάμε. Έχουμε μόνο μία επιλογή, να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη».

Αλλά υπάρχει και η επιλογή της τακτικής αναδίπλωσης των Ουκρανών πριν να είναι πολύ αργά. Αλλά οι υπερασπιστές της πόλης δεν δείχνουν τέτοια διάθεση. «Αν πάρουμε τέτοια εντολή από το αρχηγείο, τότε η εντολή είναι εντολή. Όμως τι νόημα έχει να κρατάμε όλους αυτούς τους μήνες αν είναι να υποχωρήσουμε; Δεν το θέλουμε αυτό», λέει ο επικεφαλής των δυνάμεων, που υπερασπίζονται την πόλη.

Αν οι Ουκρανοί υποχωρήσουν τότε ανοίγει ο δρόμος για τους Ρώσους για μεγαλύτερες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, όπως το Κραματόρσκ και το Σλιοβιάνσκ.

Στο Μπαχμούτ παραμένουν περίπου 5.000 άμαχοι, που δεν έχουν νερό και ηλεκτρισμό, πολλοί είναι ηλικιωμένοι. Κάποιοι υποστηρίζουν τους Ρώσους. Αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις δεν δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν πίσω.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τι συμβαίνει με τα «ιπτάμενα αντικείμενα» – «Μπαλόνια – κατάσκοποι ή… UFO»; (videos)

Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος από μετασεισμό – Διασώστες πηδούν από το παράθυρο (Video)

Τουρκία: Συνεχίζονται τα «θαύματα» στα συντρίμμια – Συγκλονιστικές εικόνες από νέες διασώσεις (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Μαίνεται, Μπαχμούτ – Κερδίζουν, Ρώσοι Videos,polemos, oukrania, mainetai, bachmout – kerdizoun, rosoi Videos