Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη στο Κίεβο εν αναμονή της «μεγάλης επίθεσης» – Σειρήνες σε όλη τη χώρα

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Για έβδομη ημέρα του πολέμου την Ουκρανία ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά, με τη νύχτα να αναμένεται δύσκολη και την αγωνία για μαζική έφοδο να εντείνεται.

Σύμφωνα

με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters.

Another siren sound in past 10 minutes, a huge explosion was heard not far from the #Kyiv center.#Ukraine pic.twitter.com/przmMB1GFx

— Jeyhun Aliyev (@JeyhunAliyev6) March 2, 2022

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

#Ahora #putin #rusia #Ucrania
Kiev: La explosión tuvo lugar cerca de la estación de tren. Estallaron los vidrios de la estación del metro, y dañó el sistema de calefacción principal https://t.co/TXfgNUv6L6 pic.twitter.com/MEQeCUXlgg

Ariel Festa (@TanitoFesta) March 2, 2022

Η έκρηξη ίσως αφήσει τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας χωρίς θέρμανση, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Según Anton Gerashchenko, asesor del jefe del Ministerio del Interior de #ucrania, una gran tubería de calefacción fue destrozada por el impacto de un cohete en el área de la estación de tren de #Kiev,es posible que parte de Kiev se quede sin calefacción.#UcraniaBajoFuego pic.twitter.com/AQCmKWaweN

— NAVARR@ (@ddelviejoreino) March 2, 2022

Η ισχυρή έκρηξη οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου -ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα – έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Large explosion just now in central #Kyiv. Felt the building here vibrate a little bit.

— Sara Firth (@Sara__Firth) March 2, 2022

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν διακοπεί.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από την «πυραυλική επίθεση» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής θέρμανσης, εν μέσω του ψύχους που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα σειρήνες εκτός από την ουκρανική πρωτεύουσα ηχούν σε Χάρκοβο και Λβοφ.

the explosion earlier in #Kyiv #Ukraine https://t.co/vTN3PaSzE3 pic.twitter.com/y5non9nqZN

— ₿ ܡܐܪܝܘ (@MarioLeb79) March 2, 2022

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», ο αξιωματούχος είπε.

A massive explosion was heard at Kyiv Railway Station, Interfax #Ukraine reports#RussianUkrainianWar #UkraineRussiaWar #RussiaUkraineConflict #Kyiv #UN #Putin #NATO #Kiev pic.twitter.com/tNRJIJKs22

Ukraine Update (@Ukrain_War) March 2, 2022

Ο αξιωματούχος είπε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Άγριο σφυροκόπημα

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν και το Χάρκοβο και ελέγχουν, όπως υποστηρίζουν, τη Χερσώνα, ενώ μαίνονται οι μάχες και στη Μαριούπολη. Από τα ρωσικά πυρά χτυπήθηκε και ο καθεδρικός ναός στο Χάρκοβο που λειτουργεί και σαν καταφύγιο.

The invaders consider themselves Orthodox, but this did not stop them from shelling the Orthodox Assumption Cathedral in #Kharkiv.

Women and children were sheltering in the church. Fortunately, no one was injured. pic.twitter.com/VXzwozwGeL

— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022

Οι ρωσικές δυνάμεις ζητούν από τους δημάρχους να παραδόσουν τις πόλεις, ενώ έχουν μπλοκάρει από όλες τις κατευθύνσεις το Κίεβο, την Οδησσό, αλλά και τη Μαριούπολη, την οποία μάλιστα έχουν αποκλείσει και από τη θάλασσα. Το ελληνικό κονβόι που έφυγε το πρωί από την πόλη έζησε συγκλονιστικές στιγμές, καθώς υπήρξε μια στιγμή που τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας δέχθηκαν πυρά με αποτέλεσμα να κάνουν στροφή 180 μοιρών. Η ελληνική αποστολή έφτασε τελικά στην Ζαπορίζια.

View this post on Instagram

A post shared by Sotiris Danezis (@danezis_)

Εντωμεταξύ τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κατέλαβε ο ρωσικός στρατός, μετά το Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA) και τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Civilians Protect Hospital In Zaporizhzhia, Ukraine, With Sandbags https://t.co/iB5qFr9nlg pic.twitter.com/nP53OA6LkD

— Forbes (@Forbes) March 2, 2022

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 498 Ρώσοι στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 1.597 από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότεροι από 2.870 Ουκρανοί στρατιώτες και «εθνικιστές» έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.700 είναι οι τραυματίες. Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, υποστηρίζει από την πλευρά της η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας. Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εκτινάχθηκε, φθάνοντας τους 835.928 από την 1η Μαρτίου, εκ των οποίων οι 453.982 έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Τετάρτη.

Ο Ζελένσκι επισημαίνει ότι η Ρωσία θέλει να σβήσει την ιστορία τους, επίθεση εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε Πούτιν, υποστηρίζοντας πως είναι πιο απομονωμένος από ποτέ, «ενας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να γίνει με πυρηνικά όπλα και θα ήταν καταστροφικός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα τα βλέμματα στρέφονται στις περαιτέρω συνομιλίες των δυο πλευρών, οι οποίες παρά το ότι αρχικά ήταν στον “αέρα” θα συνεχιστούν την Πέμπτη. Σύμφωνα με το ρωσικό Sputnik, η αντιπροσωπεία της Ρωσίας έχει ήδη φτάσει στην περιοχή Μπιαλοβιέζα, στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας. Πρόκειται για την τοποθεσία όπου υπεγράφησαν οι συμφωνίες για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά Ρωσίας: Καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία και ζητά άμεση αποχώρηση

Επιθέσεις από Πολωνούς ακροδεξιούς δέχονται οι μη λευκοί πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα κυκλοφορήσει ψεύτικο βίντεο με τον Ζελένσκι να έχει παραδοθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα