Ουκρανία: «Εκβιασμός» CIA στο Κογκρέσο για την πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο – «Υπάρχει πολύ μεγάλος πραγματικός κίνδυνος»

Ακούγεται σαν εκβιασμός, αλλά απηχεί και τις ανησυχίες στο αμερικανικό κατεστημένο των υπηρεσιών ασφαλείας: Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής, όταν απευθυνόμενος στους βουλευτές στο Καπιτώλιο τους είπε ότι αν δεν εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, το Κίεβο θα χάσει τον πόλεμο με την Ρωσία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Κέντρο George W. Bush, ο Γουίλιαμ Μπερνς κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν το συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να μπορέσει το Κίεβο να αμυνθεί.

«Με την ενίσχυση που θα έρθει από αυτή την στρατιωτική βοήθεια, πρακτικά και ψυχολογικά, οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να κρατήσουν όλο το 2024 και να ανατρέψουν την άποψη του Πούτιν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του», είπε ο Μπερνς.

Ωστόσο επισήμανε ότι αν δεν περάσει η νέα βοήθεια από την έγκριση του Κογκρέσου, «η εικόνα θα είναι πολύ πιο σκληρή». Και εξήγησε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλος πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να ηττηθούν στο πεδίο της μάχης μέχρι το τέλος του 2024, ή τουλάχιστον να βάλουν τον Πούτιν σε θέση από την οποία θα καθορίσει τους όρους μίας πολιτικής διευθέτησης».

Είναι ίσως η πιο ισχυρή προειδοποίηση από ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την κατάσταση στην Ουκρανία και διατυπώθηκε καθώς το Κίεβο έχει εκφράσει φόβους για μαζική επίθεση των Ρώσων το καλοκαίρι, που θα μπορέσουν με μαζικές μετακινήσεις στρατιωτών να σπάσουν τις γραμμές άμυνας των Ουκρανών.

Οι δηλώσεις του αφεντικού της CIA έγιναν ένα 24ωρο αφότου ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον παρουσίασε το πολυαναμενόμενο στο Κίεβο πακέτο βοήθειας, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειάζονται για να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μπράουν δήλωσε στους βουλευτές ότι «τα κέρδη που πέτυχε με σκληρές μάχες η Ουκρανία θα χαθούν χωρίς την υποστήριξή μας», ενώ ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Τζόνσον, επίσης προειδοποίησε ότι αν καθυστερήσει η πρόσθετη βοήθεια, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ «θα αναρωτηθούν κατά πόσο είμαστε ή όχι αξιόπιστος εταίρος».

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία αυτή τη στιγμή δεν αφορά μόνο στον πόλεμο με την Ρωσία, επισήμανε το αφεντικό της CIA, αλλά «επίσης και τον Σι Ζινπγινγκ στην Κίνα, τις φιλοδοξίες του και τους συμμάχους και εταίρους μας στον Ινδο-Ειρηνικό». «Στην πραγματικότητα είναι θέμα για το κατά πόσο οι αντίπαλοί μας θα καταλάβουν την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητά μας και κατά πόσο θα το αντιληφθούν αυτό και οι σύμμαχοι και εταίροι μας», πρόσθεσε ο Γουίλιαμ Μπερνς.

Πηγή: politico

Διαβάστε επίσης:

Πώς η 11χρονη Ρούμπι έφερε στο «φως» το μεγαλύτερο θαλάσσιο ζώο που έχει ζήσει στον πλανήτη (photos/videos)

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Η Ουάσινγκτον γνώριζε, σε δύσκολη θέση ο Τζο Μπάιντεν

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Υποβαθμίζει την επίθεση η Τεχεράνη – «Δεν επλήγησαν πυρηνικές εγκαταστάσεις, ρίξαμε drones»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Εκβιασμός, CIA, Κογκρέσο, Κίεβο,polemos, oukrania, ekviasmos, CIA, kogkreso, kievo