Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπορούν τα τανκς του ΝΑΤΟ να κάνουν τη διαφορά; (Videos)

Όσοι ελπίζουν ότι τα άρματα μάχης που στέλνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πόλεμο με την Ρωσία ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους.

5 reasons why we need Leopard tanks NOW. #Ukraine pic.twitter.com/PQlXaKNKBU

Klitschko (@Klitschko) January 24, 2023

Το Κίεβο τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την επιμελητειακή και επιχειρησιακή πραγματικότητα για την ένταξη των νέων αρμάτων σε ένα απολύτως διαφορετικό και περίπλοκο πεδίο για να ελπίζει ότι θα έχει στα χέρια του αποτελεσματικές μονάδες μάχης, σημειώνει ο αναλυτής Μπραντ Λέντον, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο CNN.

Οι Ουκρανοί πρέπει να λάβουν υπόψη τον πιο σημαντικό παράγοντα- τον χρόνο παράδοσης. Και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θα χρειαστούν μήνες για να μπουν στα πεδία των μαχών τα νέα άρματα μάχης, σε αριθμούς που θα κάνουν τη διαφορά. Στην περίπτωση των αμερικανικών Abrams, ίσως χρειαστεί να περάσει και ένας χρόνος…

Leopards, welcome to Ukraine!

We thank all of our partners for supplying us with long-awaited tanks! Thank you, partners, for standing with Ukraine pic.twitter.com/1MN9TxpHQV

— MFA of Ukraine (@MFA_Ukraine) January 25, 2023

Δεν υπάρχουν τέτοια τανκς διαθέσιμα στο στοκ των ΗΠΑ, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν «μήνες για τη μεταφορά» στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί «δείχνουν» τα Leopard

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα γίνονται πιο απλά για την Ουκρανία αν ρίξει το βάρος σε ένα από τα σύγχρονα άρματα- τα γερμανικά Leopard, γιατί έχουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για πεδία μαχών όπως αυτά στην Ουκρανία. Είναι πιο εύκολα στον χειρισμό και την συντήρηση, τον εφοδιασμό και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χρησιμοποιήσει στην μάχη.

«Η δυνατότητα εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών για να υποστηρίξουν οποιοδήποτε άρμα μάχης τούς παραχωρηθεί είναι πιο σημαντικός παράγοντας από τον τύπο τον τανκς που θα χρησιμοποιήσουν», λέει ο Νίκολας Ντράμοντ, αναλυτής της αμυντικής βιομηχανίας και πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού. Κατά την άποψη αυτή τα Leopard είναι πιο σημαντικά από τα αμερικανικά Abrams ή τα βρετανικά Challenger.

Germany confirms it will send Leopard tanks to Ukraine

Follow live updates https://t.co/sN0t6deaWl

BBC Breaking News (@BBCBreaking) January 25, 2023

Η συντήρηση και η υποστήριξη των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης όταν μάλιστα η βάση τους βρίσκεται εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα πεδία μαχών είναι ένα στοίχημα.

«Το άρμα μάχης που μπορούν να διαχειριστούν και να συντηρούν πιο αποτελεσματικά είναι η πιο σωστή επιλογή, κι αυτό σημαίνει μεγάλο αριθμό διαθεσιμότητας μονάδων με λιγότερο περίπλοκα συστήματα- άρα Leopard», προσθέτει ο Μπλέικ Χέτζινγκερ, αναλυτής του American Enterprise Institute.

Ο Μαρκ Χέρτλινγκ, στρατιωτικός αναλυτής του CNN, ο οποίος ήταν κάποτε διοικητής της 1ης Ύλης Τεθωρακισμένων του αμερικανικού στρατού γνωρίζει όσο λίγοι τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των Abrams. Το να διατηρήσεις ετοιμοπόλεμα αυτά τα τανκς σημαίνει όχι μόνο εκπαίδευση πληρωμάτων, αλλά και ετοιμότητα του κάθε ατόμου που βρίσκεται στην αλυσίδα υποστήριξης, γράφει στο Twitter, προσθέτοντας : «αυτοί που λένε δώστε τα γαμ… τανκς, μάλλον δεν έχουν δει ποτέ την χορογραφία της λειτουργικότητάς τους στο πεδίο μάχης. Στην μάχη αν κάποια πράγματα πάνε στραβά θα προκληθεί καταστροφή και αποτυχία», προειδοποιεί.

Μπορεί το Πεντάγωνο να θεωρείται καλό στην επίλυση δύσκολων επιμελητειακών προβλημάτων, αλλά ο κίνδυνος με τα Abrams είναι μεγάλος τόσο για τους Ουκρανούς, όσο και για τους Αμερικανούς. Σκεφτείτε πόση μεγάλη εντύπωση θα προκαλέσουν οι εικόνες κάποιων αμερικανικών αρμάτων μάχης που θα ακινητοποιηθούν στα ουκρανικά πεδία μάχης.

Οι χώρες που διαθέτουν τα 4.000 γερμανικά Leopard που είναι ετοιμοπόλεμα είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Νορβηγία, η Σλοβακία και η Τσεχική δημοκρατία, αλλά και η Σουηδία με την Φινλανδία, που θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα Leopard μπορούν να φτάσουν στο ουκρανικό μέτωπο σε τρεις μήνες, σε αντίθεση με τα αμερικανικά, που χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο.

Οι Ρώσοι δεν μένουν με τα χέρια δεμένα

Την ώρα που η Ουκρανία περιμένει τα σύγχρονα άρματα μάχης, η Ρωσία παίρνει τα δικά της μέτρα. Το ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας δέχεται καταιγιστικό βομβαρδισμό– η περιοχή του Βούλενταρ είναι “υπό διαρκή επίθεση”, όπως είπε ο κυβερνήτης του Ντονιέτσκι, Πάβλο Κιριλένκο.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού λέει πως η Ρωσία επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις της στο ανατολικό μέτωπο “με μπαράζ ενίσχυσης” θέσεων και προσωπικού για να σπάει τις ουκρανικές γραμμές άμυνας. Αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί δέχονται επίθεση σε μία περίοδο που υποτίθεται ότι οι Ρώσοι θα έμεναν στις θέσεις τους και θα ανασυντάσσονταν ενόψει της άνοιξης.

«Οι Ρώσοι προσπαθούν να διασπάσουν τις γραμμές άμυνάς μας, αδιαφορώντας για τις απώλειες. Μέχρι τώρα είχαμε ένα μπαράζ πυρός, τώρα έχουμε μπαράζ προσωπικού», είπε ο Σέρχι Τσεραβάτιι, εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Μελετών Πολέμου, η Μόσχα επιταχύνει τις προετοιμασίες για επίθεση στο Λουγκάνσκ, άρα στην μάχη μπαίνουν και οι τακτικές ρωσικές δυνάμεις αντί των μισθοφόρων της Wagner.

Κατά τον αναλυτή Χέρζινγκερ, του American Enterprise Institute, ένα ζήτημα είναι ότι η παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης είναι ο εκσυγχρονισμός και η πρόσδεση στο δυτικό οπλοστάσιο των ουκρανικών δυνάμεων, σε βάθος χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Moderna και Pfizer υπερτιμολόγησαν τα εμβόλια εν μέσω πανδημίας

ΗΠΑ: Διαδηλώστε ειρηνικά, λέει η μητέρα Αφροαμερικανού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς

Ουκρανία: Νέα επίθεση την άνοιξη ετοιμάζει ο Πούτιν – Συνομιλίες για επέκταση και στον… Αρκτικό Ωκεανό

Keywords
Τυχαία Θέματα