Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για το Μπέλγκοροντ – Τι φοβούνται στις Βρυξέλλες

Επιχείρησε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την οδυνηρή ήττα στο Μπαχμούτ η ουκρανική ηγεσία και ενορχήστρωσε την εισβολή παραστρατιωτικών στο ρωσικό έδαφος, στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, όπου όμως υπέστη άλλη μία ήττα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Ρώσοι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία κατά την οποία εκδηλώθηκε η εισβολή στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία.

Ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από την εισβολή στο ρωσικό έδαφος, όπως επισημαίνεται

από το BBC.

Ukraine war: US distances itself from Belgorod incursion into Russia https://t.co/6eIMy6gXUV

BBC News (UK) (@BBCNews) May 23, 2023

Η επίθεση στο Μπέλγκοροντ είναι η μεγαλύτερη που εκδηλώθηκε εντός ρωσικού εδάφους αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Την ευθύνη ανέλαβαν με ανακοινώσεις κάποιες οργανώσεις που υποτίθεται ότι είναι ρωσικές και έχουν στόχο την ανατροπή του Πούτιν.

Anti-Putin groups claim responsibility for Belgorod attack in Russia https://t.co/oeEg0OrJvb

Fox News (@FoxNews) May 23, 2023

Αλλά διαβάζοντας προσεκτικά τις αναλύσεις στον δυτικό Τύπο είναι σαφές ότι οι πάντες δέχονται πως πίσω από τους ενόπλους που μπήκαν στο ρωσικό έδαφος βρίσκονται οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο ρόλος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών

Η Ρωσία ανακοινώνοντας την εξουδετέρωση των παραστρατιωτικών έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων που χρησιμοποίησαν οι εισβολείς, μεταξύ των οποίων αμερικανικά Humvees. Προφανώς οχήματα από αυτά που έστειλαν στους Ουκρανούς οι Αμερικανοί.

Έτσι εξηγείται η σπουδή των Αμερικανών να διαβεβαιώσουν ότι «δεν ενθαρρύνουν, ούτε διευκολύνουν επιθέσεις μέσα στην Ρωσία».

How will Belgorod attack impact war in Ukraine? https://t.co/AOb6J5o8aH

— NewsNation (@NewsNation) May 24, 2023

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι έχει υπόψη του τις πληροφορίες «που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού» ότι όπλα που προέρχονται από την αμερικανική βοήθεια χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Μπέλγκοροντ, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «είναι επιφυλακτικές ως προς την αξιοπιστία των δημοσιευμάτων». Ο Μάθιου Μίλερ πρόσθεσε ότι «εξαρτάται από την Ουκρανία να αποφασίσει πως θα διεξάγει αυτόν τον πόλεμο».

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατά την εκκαθαριστική επιχείρηση στο Μπέλγκοροντ σκοτώθηκαν 70 ένοπλοι και κάποιοι διέφυγαν μπαίνοντας στο ουκρανικό έδαφος. Κατά τους Ρώσους οι εισβολείς ήταν Ουκρανοί. Ωστόσο το Κίεβο διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή.

Η τοπική κυβέρνηση στο Μπέλγκοροντ ανακοίνωσε επίσης ότι εξαπολύθηκαν πολλές επιθέσεις με drones, τη νύχτα της Τρίτης, με στόχο αυτοκίνητα, σπίτια και γραφεία, χωρίς να υπάρχουν θύματα. Το BBC πάντως εξακρίβωσε ότι ένα από τα κτήρια που επλήγησαν ήταν γραφεία της μυστικής αστυνομίας, FSB, αλλά δεν είναι σαφές αν προκλήθηκαν ζημιές.

Latest in Ukraine: Russia: Drones Attack Belgorod https://t.co/o6m6E08ZWu

Voice of America (@VOANews) May 24, 2023

Όπως σημειώνει το BBC, παρά τις διαψεύσεις του Κιέβου «είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι η επιδρομή έγινε χωρίς βοήθεια από την αντικατασκοπεία του ουκρανικού στρατού».

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Μπέλγκοροντ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η εισβολή έγινε από «μονάδα ουκρανών υπερεθνικιστών».

Γιατί ανησυχούν στο ΝΑΤΟ

Οποιαδήποτε επίθεση εκδηλώνεται στο ρωσικό έδαφος προκαλεί ανησυχία στο ΝΑΤΟ , τονίζει το BBC, προσθέτοντας όμως ότι εφόσον η Ουκρανία έχει εμπλοκή στα γεγονότα του Μπέλγκοροντ ίσως αυτά να αποτελούν ένδειξη των επιχειρήσεων που καταστρώνει το Κίεβο – με την βοήθεια των δυτικών συμβούλων του – ενόψει της προαναγγελθείσας εαρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Αλλά αυτό το σενάριο μάλλον ανησυχεί τις ηγεσίες των κρατών μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας, οι οποίοι όμως εμμένουν στην λογική του υπερεξοπλισμού της Ουκρανίας.

Επιπλέον εφόσον οι Ουκρανοί ετοιμάζουν επιθέσεις αντιπερισπασμού μέσα στο ρωσικό έδαφος, αυτό θα δώσει επιχειρήματα στο Κρεμλίνο για να στηρίξει το αφήγημα ότι το διακύβευμα είναι η εθνική κυριαρχία της Ρωσίας από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Δύση.

Διαβάστε επίσης:

Μαντλίν ΜαΚάν: Ποια νέα στοιχεία προέκυψαν μετά τις έρευνες σε φράγμα και παραλία της Πορτογαλίας

Qatargate: Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ταραμπέλα τρεις μήνες μετά τη σύλληψή του

Αυστραλία: Κατέληξε 95χρονη με άνοια μετά από επίθεση από αστυνομικό με τέιζερ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Ανησυχία, ΝΑΤΟ, Μπέλγκοροντ –, Βρυξέλλες,polemos, oukrania, anisychia, nato, belgkoront –, vryxelles