Πόλεμος στη Γάζα: Πώς ο γιος της Μαριάμ, που σκοτώθηκε ενώ ήταν έγκυος στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, επέζησε

Στην εντατική μονάδα νεογνών του νοσοκομείου αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας, νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα ένα αγοράκι με κατάμαυρα μαλάκια, που το κορμάκι του «χάνεται» μέσα στην πάνα. Ένα πλαστικό βραχιολάκι στο χεράκι του γράφει πως είναι ο «γιος της Μαριάμ αλ – Χαρς».

Το δέκα ημερών αγοράκι είναι το σύμβολο του «θριάμβου απέναντι στην τρομερή ισραηλινή επίθεση», όπως λέει ο επικεφαλής της μονάδας νεογνών, Δρ. Νάσερ Μπουλμπούλ. «Στις 13 Οκτωβρίου μας τηλεφώνησαν από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στη βόρεια Γάζα, για μια έγκυο που ήταν σοβαρά τραυματισμένη

και ξεψυχούσε», λέει στο Al Jazeera ο Δρ. Νάσερ Μπουλμπούλ.   «Έγινε αεροπορική επίθεση στο σπίτι της και όλη η οικογένειά της, συνολικά δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων ο σύζυγός της, σκοτώθηκαν».

Η γυναίκα πέθαινε όταν τής έγινε καισαρική τομή. Ήταν στην 32η εβδομάδα της κύησης και το αγοράκι της βγήκε ζωντανό, αν και η καρδούλα του δούλευε με δυσκολία. Το παιδάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, όπου τέθηκε σε μηχανική υποστήριξη. Στην ίδια μονάδα νοσηλεύονται άλλα 54 πρόωρα.

«Παίρνει τα πάνω του. Αφαιρέσαμε την μηχανική υποστήριξη ύστερα από έξι μέρες και τρεις μέρες αργότερα διαπιστώσαμε ότι είχε ισχαιμία… Αυτό είναι συνέπεια του ότι η μητέρα του πέθανε πριν το γεννήσει», λέει ο γιατρός. Κανένας δεν πήγε στο νοσοκομείο για να δει το νεογέννητο και ο γιατρός με την ομάδα του αποφάσισαν να αναλάβουν τη φροντίδα του.

«Κάθε φορά που τον εξετάζω αισθάνομαι θλιμμένος, πονάω», λέει ο γιατρός, «αλλά όσο είναι ζωντανός, μας δίνει δύναμη και ελπίζω ότι θα ξεπεράσουμε αυτές τις τρομερές μέρες».

Βομβαρδίζουν γιατρούς και ασθενείς

Οι γιατροί στην Λωρίδα της Γάζας έχουν προειδοποιήσει ότι ο ανηλεής βομβαρδισμός της περιοχής από τους Ισραηλινούς και η διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ασθενών που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη.

Τα καύσιμα για τις γεννήτριες που έχουν τα νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί και κάποιες μονάδες έκλεισαν. Κάποιες, όπως αυτή στην οποία νοσηλεύεται ο «γιός της Μαριάμ» λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.

URGENT UPDATE: Doctors in #Gaza have issued an urgent warning that the lives of 130 premature babies are in imminent danger if fuel does not reach hospitals soon.

1/4 pic.twitter.com/JiVFQIdOwJ

— Medical Aid for Palestinians (@MedicalAidPal) October 21, 2023

Με το σύστημα υγείας στην Λωρίδα της Γάζας να καταρρέει είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιες αν τα 130 πρόωρα βρέφη, που νοσηλεύονται στις επτά ειδικές μονάδες, θα επιζήσουν. Η ζωή τους εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μεταφερθούν καύσιμα στα νοσοκομεία.  

«Χωρίς καύσιμα για τα μηχανήματα υποστήριξης, όλα αυτά τα βρέφη θα πεθάνουν σε πέντε λεπτά. Υπάρχουν δέκα μηχανήματα υποστήριξης της αναπνοής και τα επτά ήδη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», λέει ο Δρ. Μπουλμπούλ στο Al Jazeera.

Την Κυριακή ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζόναθαν Κρικς ανακοίνωσε ότι στους θαλάμους με θερμοκοιτίδες νεογνών νοσηλεύονται 120 παιδάκια και τα 70 χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. «Αν σταματήσεις την ηλεκτροδότηση η ζωή τους κινδυνεύει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της UNICEF.

UNICEF calls for an immediate humanitarian pause and safe access to scale and sustain lifesaving services for children in the #GazaStrip.

Every minute counts, #ForEveryChild pic.twitter.com/FbzGWCxVQr

UNICEF Palestine (@UNICEFpalestine) October 17, 2023Οι ηγέτες κάθονται και βλέπουν να δολοφονούνται μωρά

Η οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για την Παλαιστίνη (ΜΑΡ) κάλεσε τους ηγέτες να πιέσουν το Ισραήλ για να επιτρέψει την ηλεκτροδότηση των νοσοκομείων. «Αν αποτύχουμε να δράσουμε είναι σαν να καταδικάζουμε σε θάνατο τα νεογέννητα», δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης ΜΑΡ, Μέλανι Γουάρντ, «ο κόσμος δεν μπορεί να κάθεται και να βλέπει να δολοφονούνται μωρά εξαιτίας της πολιορκίας της Γάζας».

Αλλά την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί ζητούν την εκκένωση των νοσοκομείων στη βόρεια Γάζα, όπου εκτός από τους ασθενείς έχουν βρει καταφύγιο και πρόσφυγες. Ο Τεντρός Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι «είναι αδύνατο να γίνει ασφαλής εκκένωση των νοσοκομείων» και επισήμανε την ανάγκη να προστατευθούν και να επιτραπεί η ασφαλής λειτουργία τους.

Ακόμα και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος τα νοσοκομεία είχαν μεγάλες ελλείψεις σε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα. «Η έλλειψη φαρμάκων μας πονάει περισσότερο από τις αεροπορικές επιθέσεις των Ισραηλινών», λέει ο Δρ. Μπουλμπούλ.

Dwindling fuel supplies for Gaza's hospital generators put premature babies in incubators at risk | Click on the image to read the full story https://t.co/YrMwwtx8af

— WXII 12 News (@WXII) October 23, 2023

Ο γιατρός δεν έχει δει την οικογένειά του από τις 7 Οκτωβρίου. Ζει στο νοσοκομείο. Όποτε λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνεί με τους δικούς του, που ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα. «Είναι δύσκολο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε κάτω από όλους αυτούς τους βομβαρδισμούς, πονάει η καρδιά μας, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε και να προσπαθούμε να σώσουμε τις ζωές αυτών των βρεφών», λέει.

Στη διάρκεια των 17 ημερών του πολέμου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι, οι μισοί παιδιά. Έχουν τραυματιστεί άλλοι 15.000. Ακόμα 1.500 άτομα θεωρούνται αγνοούμενα κάτω από τα ερείπια και πάνω από τα μισά είναι παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

«Ας γίνει όπως στο Βερολίνο» – Διάσημη ηθοποιός συνελήφθη για ανάρτηση που ερμηνεύτηκε ως «υποκίνηση τρομοκρατίας»

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Βρισκόμαστε στις πρώτες φάσεις μίας παγκόσμιας κρίσης» είπε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο συνέδριο του Economist

Κόλαση πυρός στη Μέση Ανατολή: Ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας, «βροχή» από ρουκέτες στο Ισραήλ – «Σταματήστε τους» λέει η Χαμάς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Γάζα, Πώς, Μαριάμ,polemos, gaza, pos, mariam