Πόλεμος στη Γάζα: Εταιρεία θησαυρίζει στην Αίγυπτο – Εξασφαλίζει με το «αζημίωτο» άδεια εισόδου στους απελπισμένους Παλαιστίνιους

Εδώ και εβδομάδες η Αμάνι και τα πέντε παιδιά της ζουν σε μια σκηνή στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

«Βομβαρδίζουν συνέχεια, υπάρχει τρόμος, τα παιδιά φοβούνται», λέει στο Skynews. «Πεθαίνουμε αργά και δεν ενδιαφέρεται κανένας, ούτε υπάρχει κάποιος να μας νοιώθει. Τα παιδιά δεν έχουν ζωή. Δεν υπάρχει καθαριότητα, ούτε τρόφιμα».

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αίγυπτο, ο σύζυγος της Αμάνι, ο Μαχμούντ, προσπαθεί με αγωνία να οργανώσει την έξοδο της οικογένειάς του από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο. Δεν έχει δει τη γυναίκα και τα παιδιά του εδώ και μήνες. Το μικρότερο παιδί είναι μόλις τριών χρόνων.

«Εύχομαι να μπορέσω να φύγω και να πάω τα παιδιά στον πατέρα τους. Προσπαθεί να συνεννοηθεί για να μας πάρει μαζί του, αλλά είναι ακριβά», λέει η Αμάνι.

Ο Αιγύπτιος μεσολαβητής και το κόστος της «συνεννόησης»

Η «συνεννόηση» στην οποία αναφέρεται η Αμάνι πρέπει να γίνει με το δίκτυο που έχει στηθεί στην Αίγυπτο και έναντι πολλών χρημάτων εξασφαλίζει άδειες στους Παλαιστίνιους για να φύγουν από την Λωρίδα της Γάζας.

A company is making millions from Palestinians desperate to flee Gaza, charging them $5,000 to enter Egypt.

For most Palestinians, this is now the only way to escape.

A Sky News investigation found the company could be making $1m per day, after raising its prices 14-fold.

Sky News (@SkyNews) March 1, 2024

Πριν από τον πόλεμο οι Παλαιστίνιοι περίμεναν εβδομάδες, ή και μήνες για να πάρουν άδεια εισόδου στην Αίγυπτο. Αλλά πληρώνοντας μερικές εκατοντάδες δολάρια σε κάποια από τις πολλές εταιρίες που κάνουν αυτή τη δουλειά, μπορούσαν να φύγουν μέσα σε λίγες μέρες.

Τώρα η «συνεννόηση» είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι Παλαιστίνιοι για να περάσουν στην Αίγυπτο, επικαλούμενοι ιατρικούς λόγους.

Πριν από τον πόλεμο τέτοιες δουλειές έκαναν πολλές εταιρίες. Τώρα έχει μείνει μόνο μία- η αιγυπτιακή Hala. Η συγκεκριμένη εταιρία πριν από τον πόλεμο έβγαζε άδειες και εισιτήρια με 350 δολάρια το άτομο. Τώρα οι τιμές αυξήθηκαν, στα 5.000 δολάρια για τον ενήλικα.

Το Sky News επιβεβαίωσε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14 φορές, ελέγχοντας δεκάδες πηγές, μεταξύ των οποίων και ο τιμοκατάλογος που βρίσκεται στο διαδίκτυο.

A Sky News investigation has revealed that Egyptian company Hala is charging Palestinians $5,000 per person to leave Gaza, and could be making as much as $1m a day.https://t.co/1t2vXAVswY pic.twitter.com/ghoqZJl0X6

Sky News (@SkyNews) March 1, 2024

Η Αμάνι και ο σύζυγός της είχαν μια επικερδή επιχείρηση στην Πόλη της Γάζας πριν από τον πόλεμο. Τώρα δεν έχει μείνει τίποτα πίσω, παρά μόνο ερείπια.

«Ζητούν 5.000 δολάρια για τους ενήλικες και 2.500 δολάρια για κάθε παιδί. Που να τα βρώ;» αναρωτιέται η Αμάνι.

Photo: Sky News

Ένας πράκτορας της Hala είπε στο Sky News ότι παραιτήθηκε γιατί δεν ήθελε να πάρει μέρος σε αυτό το έγκλημα με τους εκβιασμούς και τις τιμές της εταιρίας, η οποία –όπως υποστηρίζει- μπορεί να βγάζει ένα εκατομμύριο δολάρια τη μέρα.

Επισήμως η Αίγυπτος επιτρέπει την έξοδο Παλαιστίνιων από την Γάζα μόνο για ιατρικούς λόγους και σε όσους είναι ξένοι υπήκοοι. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η πλειοψηφία όσων εξασφαλίζουν άδειες να φύγουν από την Γάζα, κατέφυγαν στην «συνεννόηση» με την Hala. Στις 27 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, πέρασαν στο αιγυπτιακό έδαφος 40 Παλαιστίνιοι για ιατρικούς λόγους και 123 ξένοι υπήκοοι. Κι άλλοι 246 που είχαν κάνει «συνεννόηση» με την Hala- 198 ενήλικες και 48 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι -με βάση τον επίσημο τιμοκατάλογο- η Halal έβγαλε σε μια μέρα 1.083.900 δολάρια.

Οι διακινητές πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα

Το Sky News μίλησε με περισσότερους από 70 Παλαιστίνιους για να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας της Hala και πως τα καταφέρνουν οι Παλαιστίνιοι να «συνεννοούνται» με την εταιρία.

Η εταιρία δεν αφήνει πίσω της έγγραφα και τέτοιου είδους ντοκουμέντα. Η Hala δεν είναι καν καταγεγραμμένη στα εταιρικά μητρώα του υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου, όπως είναι υποχρεωμένες όσες εταιρίες ασχολούνται με τη διοργάνωση ταξιδιών εκτός συνόρων. Η μόνη παρουσία της είναι στο ίντερνετ, μία σελίδα στο Facebook και η φόρμα της στη  Google.

Όσοι Παλαιστίνιοι μίλησαν στο Sky News είπαν ότι οι πληρωμές γίνονται με μετρητά και δεν υπάρχουν αποδείξεις- μόνο ένα εισιτήριο με ένα όνομα, όπου δεν αναφέρεται το ποσό που έχουν πληρώσει.

Η δουλειές της Hala γίνονται από στόμα σε στόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας υπάλληλος της εταιρίας είπε στο  Sky News ότι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει κάποιος άδεια εξόδου από τη Γάζα είναι να στείλει έναν συγγενή του στα κεντρικά γραφεία της Hala στην περιοχή Νασρ Σίτι, του Καϊρου.

«Όλο το κτήριο φυλάσσεται αυστηρά», δήλωσε μία πηγή στο Sky News, που έχει επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της Hala. Από άλλες πηγές το Sky News πληροφορήθηκε ότι συχνά υπάρχουν ουρές εκατοντάδων, ή χιλιάδων ανθρώπων έξω από τα γραφεία. Κάποιος είπε ότι είναι υποχρεωμένοι να δώσουν 1.000 δολάρια μόνο και μόνο για να μπουν στο κτήριο.

Το Sky News έχει στην κατοχή βίντεο, με τέτοιες ουρές και ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου και επιβεβαίωσε με γεωεντοπισμό ότι όντως είναι ο δρόμος έξω από το κτήριο του ομίλου Organi, που είναι η μητρική εταιρία της Hala. Ο όμιλος εταιριών Organi δεν είναι κάποια εταιρία-φάντασμα στην Αίγυπτο. Είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα και από τον Ιανουάριο του 2023 είναι επίσημος σπόνσορας της Αλ Αχλί, της πιο επιτυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αφρική.

 «Αντιλαμβανόμαστε ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ συνεργάζονται πολύ στενά ως προς το ποιος μπορεί να περάσει από τα σύνορα, δήλωσε στο Sky News η Τάνια Χάρι, διευθύντρια της ισραηλινής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Gisha.

Οι αιγυπτιακές και ισραηλινές αρχές δεν απάντησαν στο σχετικό ερώτημα που ετέθη στο πλαίσιο του ρεπορτάζ του Sky News.

Egypt’s foreign minister told Sky News that the government doesn't condone these practices and is looking into it.

Amr Magdi, from @HRW, says Hala couldn’t operate without a “green light from the military”.

Hala and Egypt did not immediately respond to requests for comment.

Sky News (@SkyNews) March 1, 2024

Όσοι Παλαιστίνιοι έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν το εισιτήριο προς την Αίγυπτο μπαίνουν σε μία λίστα αναμονής και αφού εγκριθεί το όνομά τους περιμένουν να ειδοποιηθούν για να ταξιδέψουν.

Η απελπισία και η πάση θυσία φυγή

«Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Κάνουν εράνους, ζητούν χρήματα από συγγενείς, κάνουν ό, τι μπορούν για να βρουν τα χρήματα προκειμένου να πληρώσουν για την ελευθερία τους», δήλωσε η Τάνια Χάρι.

Στην Ουαλία, η Χεντ και ο Άχμαντ κάνουν έρανο για να συγκεντρώσουν 48.163 λίρες που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν την έξοδο εννέα μελών της οικογένειας του Άχμαντ από την Γάζα, μέσω της Hala. Η Χεντ και ο Άχμαντ μετακόμισαν στην Ουαλία πριν από τον πόλεμο, για να δουλέψει ο Άχμαντ ως γιατρός στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Αλλά οι γονείς του και πολλοί συγγενείς έμειναν στη Γάζα. Οι γονείς του Άχμαντ δεν έχουν δει ακόμα την πέντε μηνών εγγονή τους, που γεννήθηκε στην Ουαλία μετά τη μετακόμιση του ζευγαριού. Επικοινωνούν με βιντεοκλήσεις.

Σε μια τέτοια κλήση, ο τρίχρονος γιος της Χεντ και του Άχμαντ, ο Κουσάι, άκουσε τον ήχο από τους βομβαρδισμούς να σκεπάζει τη φωνή του παππού και της γιαγιάς και ρωτούσε τι είναι. «Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε να πω, ήταν ότι εξερράγη ηφαίστειο», λέει η Χεντ. Από εκείνη τη μέρα ο Κουσάι μόλις ακούει κάποιον δυνατό ήχο λέει … «ηφαίστειο»…

Όταν το ζευγάρι μετακόμισε στην Ουαλία έστελνε χρήματα στους συγγενείς στη Γάζα. «Αν δίναμε τότε σε κάποιον 100 δολάρια, τα έβγαζε πέρα για μία – δύο εβδομάδες. Τώρα δεν φτάνουν ούτε για μια μέρα», λέει ο Άχμαντ. Όσο για τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει για να εξασφαλίσει την έξοδο των συγγενών του, λέει με απογοήτευση πως είναι πολύ μακριά από τον στόχο. «Μαζέψαμε ό, τι φτάνει για να φύγει από κει  μόνον ένας άνθρωπος», εξηγεί.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς – Πολλοί οι τραυματίες (Video)

Σοκ στη Βρετανία: Αυτοπυροβολήθηκε ο Τόμας Κίνγκστον της βασιλικής οικογένειας

Επίδειξη δύναμης από τον Πούτιν: Επιτυχής δοκιμαστική εκτόξευση πυρηνικού διηπειρωτικού πυραύλου στον απόηχο των προειδοποιήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα