Ποιος είναι ο Αλεξέι Μορντάσοφ: Ο γιος του μυλωνά, που βρίσκεται στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων (Photos)

Είναι 57 χρόνων, παντρεμένος με 7 παιδιά και το όνομά του φιγουράρει στην 67η θέση της λίστας του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η περιουσία του αυτή την στιγμή υπολογίζεται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια . Λέει πως το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο είναι το Τσερεπόβετς, η ιδιαίτερη πατρίδα του. Η περιουσία του αυτή την στιγμή υπολογίζεται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια . Λέει πως το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο είναι το Τσερεπόβετς, η ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Αλεξέι Μορντάσοφ είναι

ο μεγαλύτερος μέτοχος της Severstal, της τέταρτης σε μέγεθος βιομηχανίας χάλυβα στη Ρωσία. Έχει μετοχές στην εταιρία παραγωγής χρυσού Nordgold, στην εταιρία παραγωγής γεννητριών Power Machines και στον ευρωπαϊκό τουριστικό κολοσσό TUI. Έχει επενδύσεις στην τράπεζα Bank Rossiya, την «προσωπική τράπεζα» της ρωσικής ελίτ, τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό Rostelecom και στον όμιλο ΜΜΕ National Media Group.

Αυτός ο ολιγάρχης, που θεωρείται ο πλουσιότερος στη Ρωσία, βρίσκεται στο στόχαστρο των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση. Μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων αναπτύσσεται στη Βρετανία, όπου γίνεται και η διαπραγμάτευση των μετοχών της TUI, την οποία διέσωσε από την χρεωκοπία ο Μορντάσοφ αυξάνοντας το μετοχικό του κεφάλαιο στο 34% της εταιρίας, όταν γονάτισε η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Μορντάσοφ είναι γιος ενός ταπεινού μυλωνά και γεννήθηκε σε ένα άσημο μέρος 300 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας. Εκμεταλλεύθηκε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και σταδιακά έφτασε στην κορυφή, κινώντας τα νήματα από τη θέση του προέδρου της επενδυτικής εταιρίας Severgroup.

Μορντάσοφ για κυρώσεις: «Τι δουλειά έχω εγώ με την πολιτική;»…

Όταν βρέθηκε στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, δήλωσε πως δεν αντιλαμβάνεται με ποιον τρόπο αυτά τα μέτρα θα συμβάλλουν στον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία. «Δεν έχω καμία σχέση με την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μορντάσοφ, περιγράφοντας τον εαυτό του ως έναν επιχειρηματία που δεν αναμειγνύεται στην πολιτική, αλλά αντίθετα θέλει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτήρισε «τραγωδία ανάμεσα σε δύο αδελφούς λαούς». «Είναι τρομερό που πεθαίνουν Ουκρανοί και Ρώσοι, που δοκιμάζονται σκληρά οι λαοί, η οικονομία καταρρέει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να βρεθεί διέξοδος από αυτή την σύγκρουση στο άμεσο μέλλον και να σταματήσει η αιματοχυσία», πρόσθεσε ο Μορντάσοφ.

Όμως οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον Μορντάσοφ έναν από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Severstal προμηθεύει τον ρωσικό στρατό με εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων, η τράπεζά του είναι ο «κουμπαράς» της ρωσικής ηγεσίας, τα media που ελέγχει συμμετέχουν στην εκστρατεία παραπληροφόρησης της Μόσχας, ισχυρίζεται η Δύση για να δικαιολογήσει την απόφαση να βάλει τον Μορντάσοφ στο στόχαστρο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν κάλεσε στο Κρεμλίνο τους ισχυρότερους παράγοντες της οικονομικής ελίτ. Το προσωπικό αεροσκάφος του Μορντάσοφ, ένα Bombardier Global 6000, εντοπίστηκε να πετά από τις Σεϋχέλλες στη Μόσχα. Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν μέσα στο αεροπλάνο, αλλά ο Μορντάσοφ συμμετείχε στη συνάντηση με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. Και πιθανολογείται ότι όταν η συνάντηση αυτή τελείωσε, ο ολιγάρχης έφυγε πάλι από την Μόσχα για κάποιον προορισμό, όπου επικρατεί λιγότερο κρύο. Το αεροπλάνο του από την Μόσχα επέστρεψε στις Σεϋχέλλες.

Κάπου εκεί κοντά, στον Ινδικό Ωκεανό, εντοπίστηκε να πλέει και το πολυτελές γιοτ του Μορντάσοφ, το μήκους 142 μέτρων «Nord». Είναι ένα πλοίο που ναυπηγήθηκε στο γερμανικό ναυπηγείο Lürssen, καθελκύστηκε το 2021 και η αξία του υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία που ναυπήγησε το πλοίο, το περιγράφει ως ένα σκάφος που «σχεδιάστηκε με μία ιδέα: να προκαλεί έντονα συναισθήματα σε κάθε παρατηρητή όχι μόνο λόγω του μεγέθους, αλλά και λόγω των σχεδιαστικών επιλογών», που φέρουν την υπογραφή Ιταλών αρχιτεκτόνων.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε το ελληνικό κονβόι από την Ζαπορίζια προς την Μολδαβία (Video/Photos)

Ουκρανία: Είναι αποτελεσματικός ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης κατά της Ρωσίας;

Υπό πολιορκία από τον ρωσικό στρατό Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσός (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα